Patiesība par krāsainajiem jogurtiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Veikalos nopērkamie jogurti, kuriem pievienotas dažādas piedevas, nav veselīgākā izvēle. Tā intervijā portālam TVNET saka ķīmiķis Andris Kraņevskis, skaidrojot, ka rūpnieciski ražotajiem jogurtiem mēdz pievienot ļoti daudz cukura, konservantu un citas vielas.

Pašā sākumā Kraņevskis uzsver, ka jogurts, kefīrs, paniņas, rūgušpiens, biezpiens un citi piena produkti ir veselīgi un ieteicami pārtikas produkti, taču vajadzētu izvairīties no tādiem, kam pievienotas dažādas piedevas.

«Es ļoti iesaku lietot uzturā jogurtus, bet, ja gribat tos saldināt ar piedevām, pievienojiet tās paši, nevis pērciet veikalā gatavus krāsainos jogurtus,» viņš sacīja un skaidroja, ka

ļoti garšīgs un veselīgs jogurts veidojas, ja blenderī sakuļ parasto bezpiedevu jogurtu ar ogām un augļiem.

«Bet ražošanas procesā pievienoto piedevu dēļ veikalos nopērkamos jogurtus uzskatu par ļoti piesārņotiem produktiem.»

Ne tikai daudz cukura...

Rūpnieciski ražotajiem jogurtiem mēdz pievienot ļoti daudz cukura, konservantu un dažkārt arī antibiotikas, Kraņevskis teica, skaidrojot, ka tās izmanto, lai jogurts ilgāk uzglabātos.

Foto: Evija Trifanova/LETA

«Pievienotās vielas ļoti atkarīgas no ražotāja godaprāta. Ievārījumam, ko pievieno jogurtam, ir jāglabājas, un tāpēc tam pievieno dažādas vielas, jo, kamēr jogurts nonāk līdz patērētājam, paiet noteikts laiks. Arī pašam jogurtam pievieno konservantus, lai tas kopā ar ievārījumu nesabojātos.

Jogurta un ievārījuma masa ļoti patīk baktērijām, bet to vairošanās ir jāierobežo, lai jogurts tik ātri nebojātos un neveidotos pelējums.

Reizēm jogurtam pievieno arī mākslīgās aromātvielas un krāsvielas. Galarezultātam ir pievienotas tik daudz dažādu vielu, ka jogurti vairs nav veselīgi,» speciālists teica un vērsa uzmanību, ka mājās sakultā jogurta un ievārījuma masa ļoti ātri bojājas, sasulojas un tāpēc jāapēd pēc iespējas ātrāk.

Organismam nevajadzīgas vielas

Lai veikalos nopērkamie jogurti būtu pēc iespējas viendabīgāki, tiem pievieno emulgatorus.

«Vai cilvēkiem šie emulgatori un citas mākslīgi pievienotās vielas ir vajadzīgi? Man tie nav nepieciešami! Tās ir organismam nevajadzīgas vielas,» Kraņevskis sacīja, norādot:

būtu jāzina, ka piedevas veido līdz pat 40% no jogurta sastāva.
Foto: flickr.com

Labāk bio produktus

Ja vien iespējams, ieteicams lietot piena produktus, kas nākuši no bioloģiskā saimniecībā dzīvojošām govīm.

«Ja ir iespēja izvēlēties, vai lietot mājas govs rūgušpienu vai tetrapakā uzglabātu kefīru, protams, iesaku dabīgu rūgušpienu. Bet, ja cilvēks atrodas pie piena produktu plaukta lielveikalā, tad labāk izvēlēties bezpiedevu jogurtus.

Tas nebūs ideāls produkts, bet kā optimumu to varētu izvēlēties.

Tādā veidā mēs uzņemsim mazāk kaitīgo vielu.»

Ķīmiķis atgādināja, ka jogurtu var gatavot arī mājās. Ja vien iemanās, tas ir salīdzinoši vienkārši: pienam jāpievieno nedaudz gatava jogurta vai tā baktērijas un jāatstāj siltā vietā.

Kāda ir Tava pieredze ar rūpnieciski ražotajiem pārtikas produktiem?

Filmē, fotografē un raksti uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu