Kuram jāpieņem lēmums - šķirties vai… palikt? (28)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krīze laulībā. Kurā brīdī izlemt, ka tā ir tik ļoti samilzusi, ka izvēles vairs nav nekādas – jāšķiras? Kurš būs iniciators šim solim – šķirties – sieva vai vīrs? Ģimenes psihoterapeiti mēdz jokot – vīrietis, kurš dzīvo laulībā uz šķiršanās robežas jau trīsdesmit gadus, ir visstabilākā laulību forma. Aiz katra joka, diemžēl, slēpjas nopietna problēma. Šoreiz par to, kā vīrietis nonāk pie lēmuma – šķiros!

Kā rīkojas vīrieši?

Kad vīrietis nolemj šķirties, viņš var rīkoties divējādi: viņš saprot, ka nemīl savu sievu, ka attiecības ir uz izjukšanas robežas, bet turpina peldēt pa straumi un samierinās ar neapmierinātību laulībā – nespēj izšķirties vai vainas apziņas dēļ, vai banāla slinkuma pēc, bieži attaisnojot savu rīcību ar bērna interesēm. Taču iespējams, ka vīrietis gatavs aiz sevis nodedzināt visus tiltus – pirmās grūtības, nesaprašanās un lēmums gatavs – jāsniedz šķiršanās prasība. Gadās, ka šāda galējība nenoved pie gaidāmā rezultāta.

Kā izvērtēt lēmuma pareizību

Vīrieši maldās, domādami, ka sieviete, kuru apprecējis, ir mainījusies uz slikto pusi, ka agrākais priekšstats ir bijusi ilūzija. Šie apvainojumi visbiežāk izskan ģimenes strīdos pirmajos piecos laulības gados. Vīrietis patiešām sāk ticēt, ka līdz kāzām viņa bija “mīļa muļķīte”, bet nu pēkšņi atklājas – “ārprāts, viņa taču ir muļķe”. Precoties viss ir idealizēts, iespējams, sieva vēl jo projām ir tas pats jaukumiņš, tikai ikdienas dzīve uzliek savu rutīnu, daudz kas atklājas pavisam citā gaismā. Tad nu vīrietim būtiski pašam tikt skaidrībā – ir vai nav vēlēšanās sakārtot attiecības ģimenē. Vēl trakāk, ja trūkumi bija pamanāmi mīļotajā bija pamanāmi pirms kāzām, bet precoties vīrietis bija pārliecināts – nu nekas, viņu var pāraudzināt. Bieži vien vīrietis pirms kāzām arī pats uzvedās savādāk, lai radītu pozitīvu tēlu. Sākot dzīvot kopā, jāmācās no jauna iepazīt sievieti, kuru apprecējis. Jāmācās dzīvot kopā ar sievu, kāda viņa ir patiesībā, nevis ar izdomātu tēlu. Kļūdās tie precētie vīrieši, kuri apgalvo, ka ir noguruši pāraudzinot savu sievu, jo sieviete tomēr ir jau pieaudzis cilvēks ar saviem uzskatiem, domām un vēlmēm un audzināšanai vairs tā īsti nepadodas. Skaidrs, ka vīrieša mūža sapnis būtu pateikt sievai: “Izdari to” un kā atbildi dzirdēt “Ir jau izdarīts, mans kungs un pavēlniek!” Arī sievietei ir savas tiesības, un būtu muļķīgi iedomāties, ka viņa gribēs akli pakļauties savam vīram. Īpaši, ja pirms kāzām viņa bijusi spilgta, neatkarīga, karjeru veidot griboša sieviete. Pašsaprotami būtu par visu vienoties pirms kāzām, tad ar nebūs jāšķiras tikai tāpēc, ka sieva veiksmīgi turpina veidot karjeru un negrib sēdēt mājās, un dzemdēt piecus bērnus, kas varbūt ir vīrieša sapnis. Sievietēm, tāpat kā jebkuram, nepatīk, ja viņas kāds grib pārveidot, to parasti uztver kā mīlestības trūkumu, un sāk neapzināti vai apzināti meklēt kādu, kas spēj viņu novērtēt tādu, kāda viņa ir. Galu galā arī vīrietim gribas, lai viņu mīl tādu, kāds viņš ir, kā personību. Maldīgs precēto vīriešu viedoklis ir uzskats, ka sievai ir pārāk daudz trūkumu. Protams, sievietes mēdz būt dažādas, bet nu parasti precamies ar sev atbilstošu sievieti, ar līdzīgām interesēm. Patiesībā, jo vairāk vīrs ir neapmierināts ar savu sievu, jo vairāk neapmierinātības ir meklējamas pašam ar sevi. Meklēt trūkumus sievā – tā ir patmīlības aizsargreakcija. Muļķīgi ir ģimenes izjukšanā vainot sievu. Maldīgs stereotips, ka par ģimenes pavardu vispirms atbildīga sieviete. Par morālo klimatu ģimenē atbildīgi ir abi!

Pirms pieņemt lēmumu šķirties vai tomēr saglābt ģimeni, mēģiniet godīgi atbildēt uz šādiem jautājumiem:

- Apprecējāties, kad bijāt jauni vai apstākļu spiesti? - Izvēlējāties sievu viņas ārējā izskata dēļ? - Kaitinošas ir nevis situācijas ģimenē, bet pati sieviete – smaržas, ieradumi, runas veids? - Pēdējā laikā visus izdevumus, kas saistīti ar ģimeni, sievu, uztverat kā naudas - izšķērdēšanu?

Biežākie iemesli konfliktsituācijām:

1. Viss ir apnicis.

Tā pamatā ir garlaicība. Dzīve ir stabila, viss zināms un saplānots vairākus gadus uz priekšu. Bet kaut kur tā kūsā. Cilvēki traucas sarkanās sporta mašīnās kopā ar garkājainām skaistulēm. Padoms – vajag mierīgi visu izanalizēt un saprast, kas tieši ir apnicis. Pietrūkst adrenalīna – jāizdomā, kā to iegūt. Nav obligāti uzreiz jālec ar izpletni, varbūt pietiek ar pārgājienu nedēļas nogalē, gluži kā jaunībā. Vīrietis sāk skumt, kad viņam nav vairs lielu mērķu, bet ne vienmēr tos iespējams nospraust un tad viņš garlaikojas. Savu neapmierinātību viņš saskata ģimenē, kaut gan bieži vien tai ar viņa izjūtām nav nekāda sakara. Ģimenē tomēr ir vieglāk pašapliecināties, lielajā pasaulē kaut ko mainīt bieži vien ir slinkums, vai arī tas var būt bīstami.

2. Sieva nomocījusi ar pārmetumiem, mūždien ar kaut ko neapmierināta un īgna.

Padoms – saprast situācijas patieso būtību. Pat vislabākā sieva var aizsvilties un sarīkot skandālu, jo sievietes pēc savas būtības ir reaktīvas būtnes, viņas gaida, ka kaut kas mainīsies, Ar saviem emocionālajiem sprādzieniem viņas pārraida signālus vīrietim. Kā luksofors – kad viss ir kārtībā, deg vienmērīga zaļā gaisma, kad – nē, iegaudojas sirēna. Ja apnikusi šī gaudošana, varbūt der ieklausīties, un izmantot savas vīrieša tiesības mainīt visu uz labo pusi? Sieva visu laiku pazemo un apvaino? Tajā pat var atrast arī pozitīvo – ir vīri, kas lai pierādītu savu pilnvērtību, sasniedz milzīgus panākumus biznesā, bet ja tad sieva turpina “zāģēt” par jebko un mocīt, tad, iespējams, viņai nepieciešams pavisam kas cits.

3. Vīrietis vairs nemīl savu sievu un sen domā, kā no viņas aiziet, tomēr ģimenes saitēs viņu notur vainas apziņa.

Vīrietis neapzināti sāk meklēt sevi attaisnojošus argumentus, provocēt skandālus, lai pēc tam aizietu ar tīru sirdsapziņu. Viņa – briesmīgā sieviete novedusi viņu – balto, pūkaino un nevainīgo līdz baltkvēlei! Varbūt vajadzētu izvērtēt situāciju un godīgi atzīt, ka patiesībā nav vairs mīlestības un vienīgā izvēle – aiziet!

4. Krāpšana, neuzticība. Ir vīrieši, kuriem sekss ar citu sievieti netraucē laulībai, netraucē mīlēt sievu.

Vīrietim nenāk ne prātā izjaukt ģimeni, kas palīdz izvairīties no nopietnām attiecībām ar citu sievieti. Taču sieva pēkšņi uzzina par šiem sānsoļiem - kā rīkoties? Neko nevajag noliegt. Jāatzīst, ka sānsolis ir bijis, bet tāpat mīlat sievu un tā bija tikai nejauša fizioloģiska uzvara pār prātu un jūtām. Varbūt izdosies iegūt piedošanu ar jauku dāvanu, taču galvenais turpmāk atturēties no sānsoļiem – otrreiz atgūt uzticību var izrādīties neiespējami, jo diez vai sieviete spētu to vēlreiz piedot.

5. Vīrietim ir cita sieviete. Iespējams, ka esat kādus gadus precējušies un vīrietim gadās sastapt mīlestību ārpus ģimenes, un jāizvēlas, ko darīt tālāk.

Padoms – nesolīt mīļākajai ātru šķiršanos, kamēr lēmums vēl nav pieņemts. Nevajag viest veltas cerības, jo noticot tām, sieviete var sākt rīkoties. Būtiski savu dzīvi iekārtot tā, lai sievai nerastos aizdomas – nevajag mainīt dzīves paradumus, nevajag sievai atteikt mīlēšanos. Jādzīvo tā, lai viņa nekļūtu aizdomīga. Citādi abas sievietes sāks “knābāt” un dzīve būs sabojāta visiem – gan vīrietim, gan abām sievietēm. Taču ilgstoši dubultā dzīve nevar turpināties, lēmums būs vien jāpieņem. Ilgstošs stress var izraisīt impotenci, insultu, infarktu. Un ne tikai tāpēc – tāda dzīve nesagādās nekādu prieku un nebūs arī godīgi ne pret vienu no sievietēm.

6. Kad vīrietis vēlas šķirties sievietes vainas dēļ?

Ir reti gadījumi, kad laulības dzīve indē attiecības, jo sieviete ir slimīgi greizsirdīga, kaut gan tam nav nekāda pamata. Kad viņa krāpj pie katras izdevības, jo jūtas seksuāli neapmierināta, negribēta un nevajadzīga. Vispirms vajadzētu doties pie speciālista – psihoterapeita un tikai tad pieņemt lēmumu – saglabāt laulību vai šķirties, jo tas tomēr ir būtisks lēmums, kas skar divu un bieži ne tikai šo divu cilvēku dzīvi

Lai noturētu savu sievieti, vīrietim brīnumi nav vajadzīgi. Vienkārši ir jāizprot par ko justies vainīgam sievas priekšā un cik lielā mērā jāmainās, lai viņu tomēr atgūtu. Vīrietis, kas apzinās savas kļūdas un spēj ar tām tikt galā, ir divreiz spēcīgāks un iekārojamāks. Galvenais, pieņemt pareizo lēmumu, kaut gan ideālu recepšu, ko ieteikt nav. Tāpat kā nopietns lēmums bija precēt sievieti, vēl jo nopietnāks ir lēmums šķirties vai dzīvot laulībā. Katram pašam nopietni ir jāizvērtē – cik laimīgā laulībā…

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu