Latvijā dārgāko īres automašīnu Top 10 (20)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.imperia.lv

Šoferi atsakās vest vienīgi nelaiķus, bet līgavas gatavi glābt no pašnāvības un samīļot kaut vai kāzu nakts gultā

Pensionārs krāj limuzīnam

Latvijā cilvēkiem naudas pietiek, jo limuzīnos raušas iekšā ne tikai ambiciozas skatuves zvaigznes un miljonāri, kā pieņemts uzskatīt, bet arī vienkāršie ļautiņi, lai atzīmētu kādu jubileju, pārsteigtu mīļoto vai nodarbotos ar... seksu. "Viss, kas vien ienāk prātā: meiteņu un puišu ballītes, striptīza šovs, kāzas, jubilejas, prezentācijas, jaundzimušā pārvešana mājās un citas izdarības," par to, kāpēc cilvēki īrē limuzīnus, stāsta uzņēmuma "Aller" šoferis Aldis Kalve. Savukārt "V. S. Imperia" direktora vietnieks Jānis Žaļims atceras, ka reiz limuzīnu noīrējis pensionārs, lai stundiņu izvizinātu dzīvesbiedri. Vecais vīrs naudu krājis vairākus mēnešus, bet beigās pietrūkuši septiņi lati, ko firmas darbinieki vēlīgi atlaiduši. Ekskluzīvo braucamrīku pietiek visiem to tīkotājiem, jo Latvijā ar limuzīnu servisu nodarbojas vismaz četri uzņēmumi, piedāvājot aptuveni 25 īsākus un garākus spēkratus. Tomēr arvien cilvēki tos uzlūko ar apbrīnu: steidz pie tiem fotografēties un pat izlaiž no rokām piena spaiņus, lai saķertu galvu, pirmo reizi mūžā tādu auto uz vietējā pagasta ceļa ieraugot.

Daži no Latvijas limuzīniem pasaulē sastopami visai reti. Piemēram, Alda vadītais "Infiniti FX 45 Super Strech" pagaidām ir vienīgais Eiropā, tāpēc viņš nereti mēro ceļu arī uz kaimiņvalstīm — Igauniju un Lietuvu. Pasūtījums Grieķijā bijis "V. S. Imperia" limuzīnam "Hummer 2", kas pagaidām ir ietilpīgākais un dārgākais Latvijā.

Lai viesotos limuzīnā, jāmaksā 50—80 latu par stundu. Atkarībā no piedāvājuma maksa par katru nākamo stundu samazinās. Ekskluzīvie braucamrīki iedalāmi klasiskajos (sēž viens otram pretī) un prezenta jeb VIP klases (auto ir garāki, sēžamie izkārtoti gar malām) limuzīnos. Paši dārgākie pieder otrajai grupai, tomēr jāapzinās, ka ne visiem gadījumiem tie būs atbilstoši. Piemēram, ja paredzēts doties uz darījuma sarunām, noteikti būtu jāsēstas klasiskajā modelī. Starp citu, tieši vecākie modeļi ar mīkstajiem ādas sēdekļiem esot paši ērtākie.

Rāda pliku pēcpusi

Lai arī limuzīni maksā dārgi, tas nenozīmē, ka tajos drīkst lustēties uz nebēdu: smēķēt, celt kājas uz bāra

vai plēst glāzes. Ja tā notiek, šoferis palūdz klientus atbrīvot mašīnu, kaut vai esot meža vidū. Jānis atceras, ka hokeja čempionāta laikā vedis deviņus pārmēru iereibušus somus, no kuriem viens norāvis bikses un mēģinājis pa lodziņu izstumt pliku pēcpusi brīdī, kad garām vieglajā automašīnā braukuši bērni. Vadītājs knapi paguvis aizvērt logu, bet soms tā arī nav beidzis brīnīties, ka par savu naudu nevar atpūsties par "pilnu programmu" — no mašīnas bija jāizkāpj.

Savukārt šoferi nebeidz brīnīties par "jaunajiem krieviem", angļiem, norvēģiem un itāļiem, kuri, ierodoties Latvijā, uzvedas izaicinoši un citus pazemojoši. Kāds norvēģis atvēris logu un kliedzis "fuck you", rādot attiecīgo pirkstu kombināciju, nepatiku pauž "V. S. Imperia" šoferis Konstantīns Borodins. "Bieži gadās, ka no Anglijas atbrauc melnstrādnieks, kas nav pat nagus iztīrījis, taču te jūtas kā karalis un biznesmenis, gaidīdams, ka visas meitenes kritīs viņam pie kājām. Tā viņi domā par Latviju. Izturas neglīti gan klubos, gan uz ielas un mašīnās," piebilst "Aller" šoferis Agris Brēdermanis, atcerēdamies, ka reiz septiņiem angļiem palūdzis izkāpt no limuzīna, jo tie rupji izturējušies pret striptīza dejotāju. Proti, limuzīnu serviss sadarbojas ar profesionālām dejotājām, taču klienti tiek informēti, ka viņas atkailinās tikai augšdaļu.

"Ar jaunajiem krieviem tiešām ir smagi: naudas pa pilnam, bet prāta nav. Liekas, ka galvas vietā viņiem ir tikai kauls vai pat tā nav. Šādi cilvēki grib izrādīties un paziņot visai pasaulei, ka nopelnījuši kaut kādu naudu. Tajā pašā laikā ar īstajiem miljonāriem ne no Krievijas, ne no Latvijas nav problēmu: patīkami cilvēki, kas saprot, ka arī šoferis ir cilvēks," stāsta Aldis. Starpgadījumu nekad nav bijis arī ar konkursa "Jaunais vilnis" māksliniekiem.

Neved Pugačovu un sprādzē Stingu

Krievijas estrādes karaliene Alla Pugačova šogad konkursā vēlējusies ierasties tieši ar iespaidīgo "Hummer 2", īrējot to uz trim dienām. Taču mašīna jau bijusi apsolīta kāzām (uz vienu dienu), tāpēc "V. S. Imperia" māksliniecei atteicis, lai arī pasūtītāji piedāvājuši iespaidīgu summu. "Mēs mīlam katru klientu un kaprīzēm neizdabājam. Ja cilvēki kāzām rēķinājušies tieši ar šo mašīnu, mēs nevaram pēdējā brīdī mainīt savas domas, lai kas būtu otrs pasūtītājs," delikāti bilst Jānis, skaidrojot, ka attieksme pret klientiem veido kompānijas prestižu, un tas šajā biznesā ir ļoti svarīgi. Dzirdēts, ka "Jaunā viļņa" māksliniekiem nerakstīts likums ir pieticības ievērošana attiecībā uz izvēlēto braucamrīku: tas nedrīkst būt glaunāks kā Allai Borisovnai, tāpēc līdz ar "Hummer 2" nedabūšanu "V. S. Imperia" sētā dīkā palikuši vairāki VIP klases limuzīni, kurus neviens nav uzdrošinājies īrēt.

Viena no pasaulslavenu grupu pārvadātājām Latvijā ir kompānija "TC Motors". Ar "Chrysler" markas automašīnām pārvietojušies, piemēram, "Depeche Mode" mūziķi un Stings. Uzņēmuma autonomas projektu vadītājs Arnis Ķemnics stāsta, ka "DM" līderis Deivids Gahans pēdējās turnejas laikā Rīgā izjokojis viņu šoferi, kliedzot, ka durvīs iespiesta kāja. Izdzirdot šofera pazemīgo atvainošanos, grupas dalībnieki sākuši smieties, jo joks, ar ko viņi nesuši cauri savus pavadītājus, izdevies. Pats Arnis vizinājis Stingu. Kad mākslinieks iesēdies mašīnā Rīgas lidostā, Arnis licis viņam piesprādzēties. Stings bijis visai pārsteigts, tomēr nav iebildis. "Noteikumi visiem ir vieni. Kāpēc lai es tos neievērotu?" spriež "Chrysler" pārstāvis, piebilstot, ka īsti gan neesot skaidrs, kā šādos gadījumos jārīkojas.

Valsis un līgava gultā

Pēdējā laikā ļoti iecienītas limuzīnos kļūst vecmeitu un vecpuišu ballītes. Konstantīns ievērojis, ka īpaši pēc filmas "Skaistā sieviete", kurā Ričards Gīrs brauc bildināt Džūliju Robertsu, izslējies pa limuzīna lūku, nācies "uz mūžu" aizklapēt visas lūkas, jo arī mūsējie vēlējušies savu mīļoto uzrunāt tāpat, izaicinot policistus. Savukārt abi "Aller" šoferi savu klientu sirdslietu dēļ arī paši piedzīvojuši personīgu aizkustinājumu. "Jaunietis vēlējās pārsteigt savu meiteni. Ieveda viņu limuzīnā ar aizsietām acīm, bet, kad noņēma apsēju, meitene bija šokēta un pēc brīža aiz laimes sāka raudāt," smaida Aldis. Tomēr ne visiem šāds pārsteigums beidzas ar laimes asarām. Stāsta Aldis: "Jauns puisis brauca bildināt meiteni. Saģērbies šortos, baltās botās un kailu augšgalu, kur ap kaklu greznojās tikai tauriņš, viņš pie mājas nostādīja flautas spēlētāju un puisi ar šampanieti, bet pats ar ziediem rokās devās aicināt mīļoto laukā. Iznākusi meitene saķēra galvu. Puisis pusstundu cīnījās, stāvēdams viņas priekšā uz ceļiem, bet meitene pateica "nē". Man no sirds bija viņu žēl!"

Tostarp Agris piedzīvojis īstu mācībstundu psiholoģijā, kad vestā līgava piecas minūtes pirms stāšanās altāra priekšā tomēr atteikusies kļūt par sievu, bet kāda sieviete mēģinājusi izdarīt pašnāvību drauga neuzticības dēļ. "Meitene gribēja mīļotajam sagādāt pārsteigumu un noīrēja limuzīnu. Taču, pirms laika piebraukusi tikšanās vietai, atklāja mīļoto intīmā tuvībā ar savu labāko draudzeni. Mēs braucām prom, un, kad nonācām uz tilta, sieviete gribēja izdarīt pašnāvību, nolecot no tā. Krietnu brīdi cīnījāmies, un man atlika pabrīnīties, kā trauslai sievietei histērijā var rasties tāds spēks. Viss beidzās ar to, ka aizvedu meiteni uz ezeru, nomazgāju asinis no viņas rokām un kā mazu bērnu atdevu vecākiem," atklāj Agris. Pēc pusotra gada viņš jauno sievieti atkal sastapis: attiecības ar toreizējo puisi viņa tā arī neesot atjaunojusi, taču bijusi dzīvespriecīga, — gluži kā aizrautīgas filmas sižetu priecīgs turpina stāstīt šoferis.

Reiz Agris ticis arī līdz pirmajam valsim ar līgavu jūras krastā, jo jaunais vīrs bijis tik piedzēries, ka nav spējis līdzdarboties kāzu rituālos. Te atceros paziņas stāstīto par kādu limuzīna šoferi, kurš piedzērušā vīra dēļ jauno sievu pavadījis arī kāzu nakts gultā. Uz to Agris vien mulsi nosaka: "Stāsti par klientiem paliek tikai pie mums, lai kādi tie būtu!" "Mēs savus klientus lielākoties neatceramies. Plūsma ir tik liela, ka to nav arī iespējams izdarīt. Kādreiz eju pa ielu, un mani sveicina. Kad atskatos, redzu, ka sarunu biedram plātoties tiek rādīts ar rokām kaut kas liels. Tad nodomāju: skaidrs, esmu viņu vedis," smej Aldis, nenoliedzot, ka tieši kolēģa Agra mašīnā, kas lepojas ar tumšākajiem stikliem, notikušas pikantākās izklaides, piemēram, sešu cilvēku sekss. Patiesībā intīmai tuvībai limuzīnu īrējot ne tikai izvirtuļi, bet pat gados vecāki laulātie pāri, kuriem kopdzīvē gribas kādu svaigu vēsmu. Bijuši arī sabiedrībā pazīstami ļaudis, kas neesot kautrējušies pat atstāt vaļā vadītāja lodziņu uz salonu...

* Tops veidots, ņemot vērā uzņēmumu interneta

mājaslapās norādīto maksu par pakalpojumu.

** Maksa par auto īri diennaktī.

1. VIETA

"Hummer 2" (saukts arī par Samsonu) Ls 1070** 22 vietas Firma "V. S. Imperia"

2. VIETA "Infiniti FX 45 Super Strech Limousine" Ls 750 12 vietas "Aller"

3. VIETA "Lincoln Navigator" Ls 710 16 vietas "v. s. imperia"

4. VIETA "Chrysler 300C Super Strech Limousine" Ls 700 10 vietas "Aller"

5. VIETA "Gaz 13 Čaika" Ls 590 7 vietas "Abnet"

6. VIETA "Lincoln Town Car Superstrech" (plaša izvēle, bet šis desmit gadus vecais modelis daudziem šķiet pats jaukākais)

Ls 510—400 6—10 vietas "v. s. imperia"

7. VIETA "Mercedes S class W221" Ls 460 "Aller"

8. VIETA "Chrysler LHS Long" Ls 350 "v. s. imperia"

9. VIETA "Mercedes–Benz S 500L", "Audi A8 Quattro" Ls 300 "abnet"

10. VIETA "Scang Yong Chairman" Ls 280 "abnet"

Nepalaid garām!
Uz augšu