TV krasi palielinājies pret sievietēm vērstās vardarbības atainojums (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Pēdējo piecu gadu laikā ASV televīzijā par 120% biežāk tiek atainotas situācijas, kurās redzama pret sievietēm vērsta vardarbība, savukārt situācijas, kurās redzama vardarbība pret pusaudzēm, tiek demonstrētas par 400% biežāk, liecina amerikāņu interešu grupas "Parents Television Council" (PTC) ziņojums.

Mediju uzraugi norāda - sevišķi satraucoši ir tas, ka vardarbība pret sievietēm aizvien biežāk tiek atainota komēdijās, un aicina televīzijas tīklus un reklāmdevējus cīnīties ar šo tendenci. "Es ceru, ka, ieraugot mūsu datus, industrija būs šokēta tāpat kā es," sacīja PTC prezidents Tims Vinters.

Kā liecina ziņojums, pret sievietēm un pusaudzēm vērstās vardarbības atainojuma palielināšanās būtiski pārsniedz tos 2%, par kuriem pieaudzis vispārējais vardarbības attēlojums laikā no 2004. līdz 2009.gadam. PTC salīdzināja telekanālu ABC, NBC, CBS un "Fox" vakara raidījumus un filmas 2004.gada februārī un maijā ar šo pašu televīziju raidījumiem un filmām 2009.gada februārī un maijā. Kā pavēstīja organizācijas pārstāvji, visos televīzijas tīklos, izņemot ABC, dramatiski palielinājies draudu, šaušanas, izvarošanas, spīdzināšanas un saduršanas atainojums.

PTC pētījums īpaši izceļ televīzijas tīklu "Fox", kurš saskaņā ar ziņojumu trivializē vardarbību pret sievietēm tādās animācijas komēdijās kā "Family Guy" un "American Dad". Kā piemērs minēta seriāla "Family Guy" 2009.gada maija epizode, kurā kāds personāžs panāk šķiršanos ar izdomātas 18.gadsimta procedūras palīdzību - nošaujot savu sievu.

Organizācija, kas dibināta 1995.gadā, lai pievērstu uzmanību televīzijā atainotā seksa, vardarbības un lamuvārdu ietekmei uz bērniem, paudusi satraukumu, ka amerikāņu televīzija rada atmosfēru, kurā pret sievieti vērsta vardarbība tiek uzskatīta par normālu. "Tas ir fakts - bērni ietekmējas no tā, ko viņi redz televīzijā, un tas noteikti ietver arī medijos [atainoto] vardarbību," sacīja interešu grupas pārstāve Melisa Hensone.

Cita televīzijas uzraudzības grupa "TV Watch" norādījusi, ka PTC mēģina palielināt valsts kontroli pār televīzijas saturu, lai gan tas, ko bērni drīkst skatīties, ir jāizlemj vecākiem. "Šis tā dēvētais "pētījums" ir mēģinājums panākt, lai viss televīzijas saturs tiktu pārveidots pēc viņu uzskatiem," vēsta "TV Watch" paziņojums.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu