Zinātnieki apstiprina, ka Zikas vīruss izraisa iedzimtus defektus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zikas vīruss izraisa iedzimtus defektus, tai skaitā mikrocefāliju - sindromu, kad bērni piedzimst ar pārmērīgi mazu galvu un smadzenēm, trešdien paziņojušas ASV veselības iestādes.

«Slimību kontroles un novēršanas centra (CDC) zinātnieki pēc rūpīgas pierādījumu izskatīšanas ir secinājuši, ka Zikas vīruss izraisa mikrocefāliju un citus smagus embrionālos defektus,» informēja šī iestāde.

CDC lēmums daļēji balstīts, izpētot situāciju Brazīlijā, kur pērn tūkstošiem bērnu piedzima ar defektiem, kas sakrita ar Zikas vīrusa uzliesmojumu šajā Dienvidamerikas valstī.

«Pētījums iezīmē pagrieziena punktu Zikas uzliesmojumā,» paziņoja CDC vadītājs Toms Frīdens.

«Tagad ir skaidrs, ka vīruss izraisa mikrocefāliju,» viņš piebilda.

Nav atrasts viens konkrēts pārliecinošs pierādījums, un lēmums tika pieņemts, balstoties uz jaunākajiem pētījumiem un rūpīgiem izvērtējumiem, norādīts ziņojumā, kura pilnā versija ir publicēta medicīnas žurnālā «New England Journal of Medicine» («Jaunanglijas Medicīnas žurnāls»).

Ir sākti arī jauni pētījumi, lai «noskaidrotu, vai ar Zikas vīrusu inficētajām mātēm dzimušie bērni, kuriem ir mikrocefālija, ir tikai aisberga redzamā daļa», un var tikt noskaidrots, ka vīruss izraisa smadzeņu un citus attīstības defektus, skaidroja Frīdens.

Ar Zikas vīrusu var inficēties no «Aedes» ģints odu kodieniem.

Vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Biežākie Zikas vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles, un Pasaules Veselības organizācija (PVO) norādījusi, ka vakcīnas izstrādāšanai, visticamāk, būtu nepieciešams vismaz gads.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu