Skatīs prasību pret valsti Talsu traģēdijā (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta šodien plānojusi izskatīt Anitas, Anetes un Alekseja Hofmaņu prasību pret Iekšlietu ministriju (IeM) par 1,25 miljonu latu morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu saistībā ar 1997.gadā notikušo Talsu traģēdiju, informēja tiesas preses sekretāre Linda Priedīte.

Trešās personas šajā lietā ir liktenīgā autopacēlāja šoferi Vilnis Griķis un Igors Ivanovs un toreizējais Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Pāvels Zagorskis.

Griķis un Ivanovs bija autopacēlāja šoferi, kad 1997.gada 28.jūnijā Talsos IeM rīkotajos svētkos, 19 metru augstumā lūstot un krītot autopacēlāja grozam, dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Aleksejs un Anita Hofmaņi 2006.gada septembrī Rīgas apgabaltiesā iesniedza prasību pret valsti, jo traģēdijā gāja bojā viņu dēls. Kompensāciju lūdza piedzīt arī viņu meita Anete.

Rīgas apgabaltiesa, kas prasību izskatīja pirmajā instancē, to 2007.gada 29.augustā daļēji apmierināja un no IeM piedzina 100 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju. No IeM tika piedzīta 40 000 latu kompensācija par labu katram no vecākiem un 20 000 latu kompensācija par labu viņu meitai.

Prasība, ko ģimene bija iesniegusi pret VUGD, tika noraidīta.

Rīgas apgabaltiesas spriedums tika apstrīdēts Augstākajā tiesā, kas 2008.gada martā ierosināja apelācijas tiesvedību.

Vairākās no kopumā 11 prasībām, kas apgabaltiesā iesniegtas saistībā ar Talsos notikušo traģēdiju, apgabaltiesa jau pasludinājusi spriedumu, tās apmierinot. Par labu cietušajiem piedzītās summas gan bija mazākas nekā prasītās - aptuveni 100 000 latu. Spriedumi pārsūdzēti apelācijas kārtībā.

Pacēlājs bija novietots uz automašīnas "Kamaz" bāzes, šoferu uzdevums bija pacelt gaisā bākugunis, kas būtu kā simboliska svētku lāpa. Taču pacēlājs tika izmantots pavisam citiem mērķiem - tā grozā ļāva iekāpt cilvēkiem, un grozs tika pacelts apmēram 30 metru augstumā, lai iekāpušie varētu aplūkot pilsētas panorāmu.

Instrukcija paredzēja, ka grozā drīkst atrasties ne vairāk kā četri pieauguši cilvēki, bet liktenīgajā brīdī tajā atradās 22 cilvēki, no kuriem vairākums bija bērni. Pacēlāja strēle neizturēja slodzi, un cilvēki nokrita uz asfalta.

Krimināllieta, kas tika ierosināta pēc negadījuma, četrus gadus "riņķoja" pa visām tiesu instancēm, līdz 2002.gada decembrī Augstākās tiesas Senāts pieņēma galīgo lēmumu, atstājot spēkā spriedumu, ar kuru bijušais Talsu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Pēteris Bekmanis un inspektors Modris Keiselis tika attaisnoti, bet VUGD priekšnieka vietniekam Zagorskim piespriesta brīvības atņemšana uz trim gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Cietušo iesniegtās civilprasības, kas pārsniedza 5,5 miljonus latu, tika atstātas bez izskatīšanas.

Saldus rajona tiesā lietas izskatīšana sākās 1998.gada sākumā, kad uz apsūdzēto sola bez trīs jau minētajām amatpersonām sēdās arī liktenīgā autopacēlāja šoferi Griķis un Ivanovs.

Viņus tiesa atzina par vainīgiem nonāvēšanā aiz neuzmanības, smagu miesas bojājumu nodarīšanā, kas sodāma ar reālu brīvības atņemšanu, taču piemēroja viņiem Amnestijas likumu un atbrīvoja no turpmākās reālas soda izciešanas cietumā. Šo spriedumu vēlāk atstāja spēkā arī citu instanču tiesas.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu