Rīgas pašvaldība lauzīs līgumu ar Hamaņa muižas nomnieku "Mono" (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pašvaldības koalīcijas padome atbalstījusi līguma laušanu ar nodegušās Hamaņa muižas nomnieku SIA "Mono", informēja pašvaldībā. Koalīcijas padome, uzklausot ziņojumu par Hamaņa muižas attīstības perspektīvām, izteica neapmierinātību ar pašreizējā muižas nomnieka darbības plānu objekta rekonstrukcijai un pauda atbalstu līguma laušanai.

Galīgo lēmumu pieņems Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komiteja.

Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) jau iepriekš norādīja, ka dome patur tiesības lauzt līgumu ar "Mono", ja deputātus neapmierinās nomnieka piedāvātais Hamaņa muižas rekonstrukcijas plāns, naudas ieguldījums un termiņi.

""Mono" bija iespēja gandrīz astoņus gadus rekonstruēt kultūras pieminekli, kā to paredz nomas līgums ar pašvaldību. Patiesībā nav runa par iespēju, tā bija obligāta prasība. Tādēļ jau šobrīd var apgalvot, ka nomnieks nav pildījis līguma saistības," sacīja Birks.

Rīgas domes koalīcijas padome šodien noklausījās Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas priekšsēdētāja Andra Amerika (LPP) ziņojumu par pašvaldības iespējamo turpmāko rīcību nodegušās Hamaņa muižas sakarā.

"Garantijas par tālāko darbību ir nepārliecinošas, kā arī "Mono" nav pildījis līdzšinējās saistības," sacīja Ameriks. ""Mono" paskaidrojuma vēstule mani neapmierina. Pēc būtības tā ir atrakstīšanās. Turklāt, apsekojot notikuma vietu, atklājās, ka nomnieks ir pilnībā ignorējis Īpašuma departamenta prasību nekavējoties veikt bojātā kultūras pieminekļa konservāciju, lai nepieļautu tā turpmāko sabrukšanu."

Kā iespējamo turpmāko rīcību Ameriks nosauca muižas ēkas un zemesgabala nodošanu izsolei ar nosacījumu ēku restaurēt. Kādā no komitejas tuvākajām sēdēm tiks lemts par zaudējumu izvērtēšanu un to iespējamo piedziņu.

"Par šādu pašvaldības lēmumu esam sašutuši, jo tik daudz muižā esam ieguldījuši," aģentūrai LETA sacīja uzņēmuma vecākais vadītāja padomnieks Oļegs Krasiļņikovs.

Pagaidām informāciju par "Mono" tālāko rīcību Krasiļņikovs sniegt nevēlējās.

Jau ziņots, ka uzņēmums pagājušajā nedēļā Rīgas domē iesniedza garantijas vēstuli par plānotajiem ieguldījumiem muižas ēkas restaurācijā. Vēstulē norādīts, ka restaurācijas projekta izstrādei līdz tā akceptam būs nepieciešams viens gads.

Nodegušās Hamaņa muižas restaurācija var izmaksāt līdz 800 000 latu, liecina muižas nomnieces "Mono" aprēķini.

Pašlaik projektētājs SIA "Multibau-projekts" izstrādā Hamaņa muižas konservācijas plānu, informē "Mono".

Kā ziņots, 5.augustā Rīgā, Slokas ielā 41 jeb Hamaņa muižā, izcēlās ugunsgrēks. Uguns liesmas Hamaņa muižas ēkā plosījās aptuveni 200 kvadrātmetru lielā platībā. Ēkai iebruka jumts un stipri apdega sienas.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) eksperti ir izvirzījuši versiju, ka muiža ir aizdedzināta ļaunprātīgi, aģentūru LETA informēja VUGD Sabiedrisko attiecību nodaļā. Šādu versiju ugunsdzēsēji izvirzījuši tādēļ, ka ēka sākusi degt no jumta. Precīzus ugunsgrēka cēloņus noskaidros ekspertīzē, kuru veiks sāktā kriminālprocesa gaitā.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) pieprasīs Hamaņa muižas atjaunošanu, aģentūrai LETA sacīja VKPAI vadītāja vietnieks Jānis Asaris. Pašlaik inspekcijā notiek negadījuma izvērtēšana. "Noteikti ēku apsekos būvinženieri un citi speciālisti, kā arī tiks noteikts kultūrvēsturiskais zaudējums," norādīja Asaris.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka zemesgabalu Slokas ielā 41 Īpašuma departaments 1999.gadā uz 25 gadiem iznomāja "Mono" ar nosacījumu, ka nomniekam ir pienākums veikt kapitālo remontu un restaurāciju atbilstoši projektiem, kas saskaņoti ar attiecīgajām institūcijām, un segt atbilstošos izdevumus, kā arī uz sava rēķina veikt īpašuma kārtējo remontu, lai nepasliktinātu tehnisko stāvokli.

Šā gada janvārī Rīgas domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komiteja secināja, ka Hamaņa muižas ēka netiek pienācīgi uzturēta un nenotiek arī nomnieka solītā ēkas renovācija, tādēļ to būtu nepieciešams paturēt pašvaldības īpašumā.

"Mono" iepriekš izteikusi vēlēšanos šajā teritorijā uzcelt četras dzīvojamās mājas. Pērnā gada decembrī Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputāti "Mono" priekšlikumu noraidīja.

"Mono" valdes priekšsēdētājs un lielākais īpašnieks ir Mihails Uļmans - viņam pieder 46,9% uzņēmuma kapitāldaļu. Aleksandram Plotkinam un Mihailam Šulikam katram pieder 23,4% kapitāldaļu. Savukārt valdes loceklim Biominam Kajemam pieder 6,1% "Mono" kapitāldaļu.

SIA "Mono" dibināta 1991.gadā.

Uzņēmums nodarbojas ar mazumtirdzniecību, vairumtirdzniecību, autotransporta pakalpojumiem, reklāmu, mārketingu, kā arī starpniecību, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" informācija.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu