Ieslodzītais latviešu žurnālists Greste ticis pie prestižas balvas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Ieslodzītais latviešu izcelsmes žurnālists Pēteris Greste, kurš joprojām atrodas cietumā Ēģiptē, šonedēļ saņēmis otro augstāko Austrālijas žurnālistikas balvu, raksta wan-infra.org. Latvijas un Austrālijas pilsonis Greste saņēmis balvu kategorijā «visievērojamākais ieguldījums žurnālistikā».

Trīs televīzijas kanāla «Al Jazeera» žurnālisti tika apcietināti, atspoguļojot Ēģiptē notikušos nemierus. Viņi tika apsūdzēti terorismā un melīgas informācijas izplatīšanā. Gresti, «Al Jazeera» angļu redakcijas Kairas biroja vadītāju, Ēģiptes un Kanādas pilsoni Muhamedu Fahmiju, kā arī producentu Baheru Muhamedu arestēja pagājušā gada 29. decembrī. Tiesā viņi tika atzīti par vainīgiem sakaros ar aizliegto «Musulmaņu brālību», kā arī «melīgu ziņu izplatīšanu», un ieslodzīti uz septiņiem gadiem cietumā. Fahmijam tika piespriesti vēl papildus trīs gadi cietumā par to, ka viņa kabatā tika atrasta lodes čaulīte, kuru viņš pacēla no zemes protestu vietā.

Apbalvojumu Grestes vārdā saņēma viņa brālis Endrjū. «Paliec stiprs, brāli, mēģināsim tevi dabūt mājās uz Ziemassvētkiem,» viņš teica.

Žurnālistikas balvu saņēma arī Austrālijas telekanāla ABC žurnālists Haidens Koopers par savu darbu, atspoguļojot Grestes tiesas prāvu Ēģiptē.

Gresti atbrīvot vairākkārt aicinājusi arī Latvija. Ārlietu ministrija pat izteikusies, ka šī lieta aizēno Latvijas un Ēģiptes divpusējās attiecības.

Iepriekš izskanējusi informācija, ka notiesātos, tostarp Gresti, varētu apžēlot Ēģiptes prezidents.

Ēģiptes tiesa 1.janvārī izskatīs apelācijas prasību «Al Jazeera» žurnālistu lietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu