«Vienotības» kongresā pārsteigumi nav gaidāmi; iespējams, Priedi izslēgs no partijas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Nedēļas nogalē gaidāmajā «Vienotības» kongresā, runājot par priekšēdētāja ievēlēšanu, pārsteigumi neesot gaidāmi un līdera krēslu saglabās partijas līdzšinējā vadītāja Solvita Āboltiņa. Aģentūras BNS rīcībā esoša informācija liecina, ka «Vienotības» kongresā pēc partijas valdes ievēlēšanas, iespējams, tiks izteikts priekšlikums par partijas Kandavas nodaļas vadītājas un pašvaldības deputātes Ingas Priedes izslēgšanu no partijas homofobisko izteikumu sociālajos tīklos dēļ.

Tāpat «Vienotības» biedri, runājot par partijas priekšsēdētāja ievēlēšanu, apstiprināja, ka kongress noritēšot «bez pārsteigumiem», un

partiju turpinās vadīt Āboltiņa.

Uz partijas priekšsēdētāja amatu kandidēs arī Saeimas deputāts Andrejs Judins.

«Vienotības» biedrs Kārlis Šadurskis sacīja, ka partijas kongresā lielākā intriga būšot nākamā valdes sastāva ievēlēšana, jo uz 14 partijas valdes vietām kandidējot vairāk kā 30 cilvēki. Viņš arī norādīja, ka, visticamāk, par partijas priekšsēdētāju tiks ievēlēta Āboltiņa. Uz jautājumu, kas varētu būt strīdīgākie diskutējamie temati kongresa laikā, Šadurskis norādīja, ka

katram būs iespēja izteikt «savu sāpi».

Viņš arī neprognozēja, ka kongresā varētu raisīties asas diskusijas par vienu no šī brīža aktualitātēm - partnerattiecību regulējumu. Viņaprāt, par šo jautājumu vairāk tiek diskutēts sociālajos tīklos.

«»Twitter» nenosvērtiem cilvēkiem nav domāts,»

ironiski piebilda deputāts. Savukārt pats partnerattiecību regulējums tiek pārrunāts «Vienotības» Saeimas frakcijā, un šobrīd viedokļi sliecoties par labu tādam risinājumam, kas paredzētu attiecīgas izmaiņas likumos, lai šo jautājumu sakārtotu, bet atsaucību negūstot pilnīgi jauna likuma rosināšana, sacīja deputāts.

Šadurskis neapstiprināja, ka kongresa laikā varētu tikt rosināta Priedes izslēgšana no partijas, norādot, ka tā būs jaunievēlētās valdes kompetence un pirms valdes ievēlēšanas to nebūtu korekti prognozēt, piebilstot, ka

Priede partijas valdē nav darbojusies aktīvi.

Savukārt «Vienotības» biedre Ilze Viņķele, atbildot uz jautājumu vai kongresā gaidāmas asas diskusijas, norādīja, ka daļa partijas valdes ir vēlējusies kongresa laikā atklāti izrunāt parlamenta vēlēšanu rezultātus, bet

Āboltiņas nepārprotams uzstādījums esot bijis, ka par šiem tematiem partijas kongresā nav jārunā.

«Acīmredzot šis nebūs aso diskusiju kongress, bet tāds, kurā tiks teiktas svinīgas un oficiālas uzrunas,» sacīja Saeimas deputāte. Arī viņasprāt kongress izpalikšot bez pārsteigumiem, un partiju turpinās vadīt Āboltiņa.

Jau ziņots, ka pēc izteikumiem sociālajā vietnē «Twitter» Priede atsaukusi sevi no partijas valdes.

Viņa savā «Twitter» kontā, diskutējot par homoseksuāļiem, rakstīja: «paldies Dievam! Vācieši savulaik izšāva. Uzlabosies dzimstība». Politiķes izteikumi sociālajā vietnē izraisīja asu reakciju, vairāki «Vienotības» biedri rosināja Priedi izslēgt no partijas rindām, savukārt partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars norādīja, ka nekavējoties aicinās to izskatīt valdē, bet, ņemot vērā, ka partijas valdei šobrīd ir beigušās pilnvaras, to varēs izdarīt tikai pēc jaunās valdes ievēlēšanas. Tāpat Āboltiņa, komentējot Priedes rīcību, sacīja: «Es kategoriski nosodu šādus publiskus izteikumus, jo tas ir pretrunā gan ar «Vienotības», gan manu personisko nostāju, kā arī cilvēktiesību normām.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu