Džeimijs Olivers atklāj šokējošus faktus par McDonald’s. Vai tā ir taisnība?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Vai «McDonald’s» hamburgerus gatavo no amonija hidroksīdā mazgātiem liellopu taukiem, kā to paziņojis populārais pavārs Džeimijs Olivers? Meklējot atbildi uz šo un citiem jautājumiem par ātrās ēdināšanas produktu kvalitāti, portāls TVNET devās uz vienu no uzņēmuma ēstuvēm.

Vispirms dodamies uz pārtikas produktu uzglabāšanas vietām: ledusskapi, saldētavu un sauso produktu noliktavu.

Ledusskapī, kas patiesībā ir vairākus kvadrātmetrus liela telpa, redzamas tomātu, salātu un citu produktu kastītes. Gaisa temperatūra te ir no +1 līdz +4 grādiem. Ledusskapī produkti glabājas salīdzinoši neilgu laiku, jo piegādes ir 1-2 reizes nedēļā.

Foto: TVNET

Savukārt saldētava, kur tiek uzturēti -18 grādi, ir lielāka par ledusskapi. Šeit glabājas dažādi saldēti produkti, piemēram, hamburgeru maizītes, frī kartupeļi, gaļas pusfabrikāti un dažādi pīrāgi. Arī uz saldētavu piegāde notiek vismaz reizi nedēļā. Uzņēmuma pārstāves apgalvo, ka

maksimālais saldēto produktu derīguma termiņš ir 90 dienas.

Tas attiecas gan uz gaļu, gan maizītēm. Tādējādi uzņēmuma ēstuvēs Latvijā nevar iegādāties burgerus, kuru gaļa saldētavās glabāta vairākus gadu desmitus, kā tas dzirdēts par atsevišķām situācijām Amerikā.

Darbojoties ledusskapī un saldētavā, darbiniekiem jāievēro kāds svarīgs princips – FIFO (first in, first out), kas nozīmē, ka vispirms tiek izmantoti produkti, kas atvesti agrāk.

Foto: TVNET

Produktus «McDonald's» restorāniem Baltijā nodrošina aptuveni 55 piegādātāji no Eiropas, ieskaitot 13 vietējos uzņēmumus no Baltijas valstīm.

Pienu bērnu maltītēm nodrošina Latvijas piena pārstrādes uzņēmums «Food Union». Salātus, dārzeņus un augļus piegādā Lietuvas uzņēmums «Salprone».

Liellopu gaļu nodrošina gaļas pārstrādes uzņēmums Polijā,

kam liellopu gaļu piegādā arī pieci vadošie Lietuvas gaļas pārstrādes uzņēmumi. Burgeru maizītes ir izgatavotas no miltiem, kurus ražo uzņēmumi Polijā, kuriem miltus savukārt piegādā arī Latvijas graudu pārstrādes uzņēmums «Dobeles Dzirnavnieks» un viens no Igaunijas vadošajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem «Tartu Mill». Dažādus cukura produktus nodrošina Lietuvas uzņēmums «Alvas ir Ko», bet bezalkoholiskos dzērienus - «Coca Cola HBC Latvia».

Nav iespējama situācija, ka pēkšņi pietrūkst kāda produkta un darbinieks pēc tā skrien uz blakus esošo veikalu.
Foto: TVNET

Pēc saldētavas apskates dodamies uz sauso produktu noliktavu, kur istabas temperatūrā glabājas tējas, kafijas, rotaļlietas un vienreizējie trauki. No visām trīs produktu uzglabāšanas vietām vairākas reizes dienā notiek piegādes uz virtuvi, kurā ēdiens tiek pagatavots un pasniegts apmeklētājiem.

Ieejot virtuvē, darbiniekiem jābūt atbilstoši apģērbtiem un nomazgātām rokām. Uzņēmumā apgalvo, ka virtuves darbinieki rokas mazgā vismaz reizi stundā.

Pagūstam apskatīt arī mazgāšanas telpu, kur sarindoti dažādas krāsas spaiņi un birstes. Katrai savs uzdevums un uzkopjamā platība. Piemēram, inventārs, ko izmanto virtuves tīrīšanā, netiek lietots tualešu uzkopšanā.

Foto: TVNET

Ēstuvē, kurā viesojas TVNET, ik dienas tiek apkalpots 700-1000 viesu. Katrā pasūtījumā ir vismaz viens burgers. Tāpat ļoti bieži cilvēki pasūta frī kartupeļus.

Uzņēmuma pārstāves apgalvo, ka «McDonald's» restorānos neizmanto produktus, kam ir beidzies derīguma termiņš. Tie tiek norakstīti un novietoti speciālos bio konteineros.

Pārtikas produkti ar beigušos derīguma termiņu netiek atdoti arī dzīvniekiem.

Produktu fritēšanai tiek izmantots saulespuķu un rapšu eļļas maisījums. Eļļas kvalitāti pārbauda ar speciāliem testeriem, kas parāda, cik ilgi konkrēto eļļu vēl var lietot. Izlietotā eļļa tiek savākta speciālos traukos un nodota uzņēmumam, kas to tālāk pārstrādā un izmanto dīzeļdegvielas ražošanai. Ik mēnesi ēstuve pārstrādei nodod divas 200 litru mucas.

Foto: TVNET

Runājot par Džeimija Olivera apgalvoto, ka «McDonald’s» hamburgerus gatavo no amonija hidroksīdā mazgātiem liellopu taukiem, uzņēmuma pārstāves apgalvo, ka«McDonald’s» burgeros izmantotā liellopu gaļa ir 100% augstākās kvalitātes liellopu gaļa. Pagatavošanas procesā tai tiek pievienots tikai nedaudz sāls un piparu.

Atsevišķos burgeros tiek pievienotas arī garšvielas, mērce un dārzeņi. Liellopu gaļa tiek iegūta no Eiropas Savienībā apstiprināta ražotāja un zemnieku saimniecībām, kuriem vienlaikus ar ES prasībām ir jāatbilst arī papildu kvalitātes, drošības un labturības standartiem, ko pieprasa «McDonald’s», stāsta uzņēmuma pārstāves.

Burgeru pagatavošanai Latvijā tiek izmantota tikai un vienīgi liellopu gaļa.

Amonija hidroksīds nekad nav ticis izmantots burgeru gatavošanas procesā ne Latvijā, ne Eiropā.

Pārtikas drošības prasības Eiropas Savienībā, kuras daļa ir Latvija, ir vienas no augstākajām pasaulē, un «McDonald's» stingri ievēro visas noteiktās prasības, apgalvo uzņēmumā.

Foto: TVNET

Klausoties uzņēmuma pārstāvju stāstījumā, šķiet, ka ēstuvju darbinieku galvenais uzdevums ir ievērot dažādas prasības.

Piemēram, ir precīzi noteikts, cik daudz un kādus gaļas gabalus var cept katrā konkrētā grilā. Tāpat ir skaidri zināms, cik daudz salātu, mērces un citu sastāvdaļu jāpievieno katram pasūtījumam. Darbinieki nedrīkst improvizēt, pievienojot pārāk maz vai daudz sastāvdaļu. Arī grilēšana un fritēšana notiek pēc īpaši izstrādātas kārtības.

Piemēram, konkrēta hamburgera gaļa tiek grilēta tieši 47 sekundes.

Lai gan ātrās ēdināšanas restorānu maltītes tiek uzskatītas par neveselīgām, uzņēmumā apgalvo, ka domā arī par veselīgumu, piemēram, samazinot sāls daudzumu frī kartupeļiem.

Vienlaikus«McDonald’s» pārstāves norāda, ka sabalansēts uzturs ir tikai viena no veselīga uztura sastāvdaļām. Vajadzīgas arī regulāras kustības un svaigs gaiss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu