ECT konstatētie pārkāpumi palīdz uzlabot situāciju cilvēktiesību jomā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daudzos gadījumos Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) konstatētie cilvēktiesību pārkāpumi Latvijai ir palīdzējuši, jo tie ir uzlabojuši situāciju, diskusijā «Latvijas aktualitātes Eiropas Cilvēktiesību tiesā» atzina Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce.

Līce minēja, ka bažas rada pavirša un nepārdomāta argumentācija, kas reizēm tiek pieļauta Latvijas tiesās. Viņa minēja gadījumu, kad cilvēks vērsies ECT viena tiesas materiālos figurējuša nekorekta formulējuma dēļ un ECT guvis uzvaru. «Viens teikums izmaksāja 3000 eiro,» sacīja Līce, norādot, ka tiesāšanās valstij dārgi izmaksā. No šādām situācijām var izvairīties, veltot uzmanību tam, kas tiek rakstīts.

Līce vienlaikus uzsvēra, ka cilvēktiesību normu ievērošana, lai izvairītos no tiesāšanās ECT, valstij nevar būt pašmērķis.

Pēdējā gada laikā ECT ir izskatītas septiņas pret Latviju iesniegtās lietas. Septiņos gadījumos pārkāpumi ir bijuši, bet sešos tie nav konstatēti. Tāpat šajā laika posmā ECT publicēti 24 atsevišķi lēmumi.

ECT skatītajās prasībās pret Latviju arvien vairāk figurē lietas, kas attiecas uz Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 8.pantu par tiesībām uz privātās un ģimenes dzīves neaizskaramību, diskusijā stāstīja Rīgas Juridiskās augstskolas doktorante Arina Melse.

Viņa norādīja, ka vairākas no šīm lietām ir par telefonsarunu noklausīšanos, jo personas, kas vērsušās tiesā, uzskatījušas, ka tas nav darīts likumā noteiktajā kārtībā. Melse norādīja, ka šādu lietu nonākšana tiesā ir veicinājusi izmaiņas likumos, piemēram, augustā stāsies spēkā Operatīvās darbības likuma grozījumi, kuros atrunātas dažādas iepriekš nebijušas nianses.

Melse arī minēja kādu lietu, kuras iesniedzējas apgalvoja, ka tiesībsargājošās iestādes nav pienācīgi izmeklējušas viņu sūdzības par sporta trenera darbībām, kas viņu ieskatā bija uzskatāmas par netiklām. «Šī var kalpot kā visai Eiropai svarīga lieta, jo šādu lietu, sevišķi – kurās iesaistīti nepilngadīgie – ir maz, un te tiek aizskarts arī bērnu tiesību aspekts,» stāstīja Melse.

ECT pret Latviju tiek skatītas arī lietas, kas skar tādus jautājumus kā brīvība un drošība, taisnīga tiesa, efektīvs tiesību aizsardzības līdzeklis un ārzemnieku izraidīšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu