Pilnām mutēm bauda veselīgus produktus (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien jau stundu pirms oficiālā "Lauku mielasta" sākuma Liepājas koncertdārzā "Pūt, vējiņi!" sāka nākt pirmie veselīgas pārtikas kārotāji, lai lūkotu, ko ekoloģiski tīras lauksaimniecības produkcijas audzētāji no visas Latvijas spēj piedāvāt.

Pa to laiku galvenie mielasta rīkotāji – biedrības "Slow Food" dibinātājs un runasvīrs Mārtiņš Rītiņš ar palīgiem, ministrs Mārtiņš Roze, kā arī Liepājas domes pārstāvji – pacentās iemūžināt lielo veselīgās ēšanas sarīkojumu, iedēstot dažus dekoratīvos vītolu stādus atpūtas vietā pie Liepājas ezera.

Vienpadsmitos, kā paredzēts, "Lauku mielasta" gadatirgus, dažādu ēdienu gatavošana no ekoloģiski tīriem lauksaimniecības produktiem, ēdienu un produktu nogaršošana un daudz kas cits jau ritēja pilnā sparā. Netrūka nekā: visdažādākie piena produkti, maize, desas, vīns, medus, augļi, dzīvi truši, pat ziepes ar dadžiem un citām Latvijas zālītēm. Visu piedāvāto uzskaitīt tik tiešām neiespējami!

Līdz četriem pēcpusdienā ļaudis nepārtraukti plūda uz koncertdārzu, šoreiz lai pamielotos, ne tik daudz lai klausītos jokupēteru un dziedātāju priekšnesumos. Netrūka jau gan arī tā. Tomēr vairāk publikas uzmanību šoreiz izdevās piesaistīt Mārtiņam Rītiņam ar savu drastisko izsoli un vīngliemežu – gaileņu – grūbu risoto gatavošanas priekšnesumu nekā aktieriem un dziedātājiem.

Ļaužu pūlī pavīdēja arī pazīstamas sejas – aktieris Juris Strenga, kurš nomēģināja Liepājas kafejnīcas "Baltā bize" gatavotos ēdienus, Liepājas mērs Uldis Sesks, kurš azartiski piedalījās Mārtiņa Rītiņa vadītajā izsolē, tā lēti tiekot pie milzīga sklandrauša. Bet Liepājas rajona padomes priekšsēdētājs Aivars Šilis ar kundzi uzteica kazas piena produktus, sevišķi garšīgo sieru, SIA "Niedru lija" pēc 16. gadsimta receptes īpaši grauzdētās mandeles, kā arī Liepājas puses bioloģiskā zemnieka Eglona Brūna piedāvāto plūškoka sulu un sīrupu. Šiļa kundze arī priecājās, ka uzlabojies gan zāļu tēju, gan citu bioloģisko lauksaimniecības produktu iepakojums.

"Lauku mielasta" svētki uz Liepāju bija atveduši bioloģiskos lauksaimniekus no visas Latvijas, pat tālās Aglonas, nerunājot nemaz par kurzemniekiem, zemgaliešiem un vidzemniekiem. Šo zemnieku pulcēšanās Liepājā šoreiz bija saistīta arī ar Latvijas Bioloģisko lauksaimnieku organizācijas vienpadsmitgades svinībām. Viena no biozemnieku saimniecībām – Kuldīgas rajona Vārmes pagasta SIA "Zelta kliņģeris" – saņēma arī tradicionālo balvu "Zelta gliemezis", kas ir simbols tīrai un draudzīgai videi un veselīgai pārtikai. Tāda pati balva tika restorānam "Vincents" kā dūšīgākajam bioloģisko lauksaimnieku audzētās produkcijas izmantotājam.

SIA "Slow Food" rīkotos svētkus ar 1500 latu lielu finansējumu atbalstīja arī Liepājas dome. Bet kustība "Slow Food", kas nozīmē "lēnā barība", pastāv vairāk nekā 100 pasaules valstīs. "Slow Food" nozīmē ne tikai lēnu ēšanu, bet arī tīrā vidē dabīgi audzētus produktus, tradicionāli sagatavotus un ar gaumi pasniegtus. Latvijā biedrību "Slow Food" kopā ar bioloģiskajiem zemniekiem 2005. gadā dibināja Mārtiņš Rītiņš.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu