Vienu puisēnu izglābām, bet kā būs ar pārējiem?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pirms dažām stundām mūs pāršalca prieka vēsts, ka cilvēki ir saziedojuši vajadzīgo summu smagi slimā Dāvja dzīvības glābšanai. Bet kas notiks ar pārējiem bērniem, kuri saņems līdzīgu atteikumu no valsts? Bērnu slimnīcā cer, ka Dāvja gadījums mudinās sakārtot likumdošanu tā, lai ārkārtas situācijās nonākušo bērnu ārstēšanu valsts apmaksātu arī ārpus Eiropas.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Romēna Namniece portālam TVNET pastāstīja, ka pēc līdzšinējās kārtības valsts apmaksā bērnu ārstēšanu Eiropas Savienības valstīs, ja mūsu ārstu konsilijs ir apliecinājis, ka Latvijas mediķu iespējas šajā gadījumā ir izsmeltas vai Latvijā vajadzīgās manipulācijas neveic.

Piemēram, aknu transplantāciju Latvijā nepraktizē, jo pie mums šāda vajadzība rodas vienu vai divas reizes gadā. Neviens ķirurgs nebūtu spējīgs uzturēt savas iemaņas augstā līmenī, ja viņam būtu jāstrādā tikai dažas reizes gadā. Tāpat visas tehnoloģijas stāvētu dīkā.

Lai no tā izvairītos, bērnus, kuriem vajadzīga aknu pārstādīšana, no daudzām Eiropas valstīm, tostarp Latvijas, ved uz Hamburgu. Tur strādā speciālisti, kuri specializējušies tieši aknu transplantācijā. Vācijas klīnikā ir arī visa nepieciešamā infrastruktūra šādiem gadījumiem.

Līdz ar to var teikt, ka retu saslimšanu ārstēšana citās Eiropas valstīs no valsts viedokļa ir ekonomiski izdevīgāka. Tā ir arī izdevīgāka un drošāka pašam bērnam.

Lai gan bērna transportēšanu un ārstēšanu Eiropā valsts apmaksā, viņa tuviniekiem, visbiežāk

mammai pašai jādomā, par kādu naudu viņa nokļūs līdz bērnam, uzturēsies viņa klātbūtnē, algos tulku un segs citus izdevumus.

Salīdzinot ar dārgo ārstēšanu, vecāku transporta un uzturēšanās izdevumi ir ļoti mazi, bet Latvijā ir ļoti daudz vecāku, kuri nevar pēkšņi noskaitīt pāris simtus eiro par lidmašīnas biļetēm, ārvalstu klīniku vecāku mājām vai tulku pakalpojumiem.

Lai palīdzētu šādiem vecākiem, pirms vairākiem gadiem tika izveidots Bērnu slimnīcas fonda uzkrājuma sadaļa ārkārtas situācijām. Gada laikā ar tās starpniecību tiek palīdzēts aptuveni 15 vecākiem.

Viens smags gadījums rosināja mainīt likumdošanu. Cerams, ka līdzīgi būs arī šoreiz

Pirms vairākiem gadiem kādam Latvijas bērnam bija vajadzīga aknu pārstādīšana, bet toreiz likumdošana paredzēja, ka valsts apmaksā operāciju citā Eiropas valstī, taču transportēšana uz to jāsedz pašiem tuviniekiem. Tā kā 2008.gadā septiņus gadus vecā Arta gadījumā šādas iespējas nebija, Bērnu slimnīcas mediķi operatīvi sasauca medijus, kas mobilizēja sabiedrību, un tādējādi diennakts laikā izdevās savākt puikas transportēšanai vajadzīgo summu.

Pozitīvi, ka pēc tam tika mainīta likumdošana, kas noteica, ka arī bērna transportēšana uz ārvalstu klīniku ir valsts apmaksājama.

Bērnu slimnīcā cer, ka pēc Dāvja gadījuma atbildīgās amatpersonas mainīs likumdošanu, kas ļaus ārkārtas gadījumos bērnus par valsts naudu ārstēt arī ārpus Eiropas Savienības.

Rodas ļoti sarežģīta situācija

Runājot par Dāvja gadījumu, Namniece pastāstīja, ka gan Latvijas mediķi, gan Eiropas ārsti jau iepriekš bija saskārušies ar līdzīgām bērnu saslimšanām. Parasti Latvijā bija izdevies atveseļot pacientus ar medikamentiem, pārtiku vai ķirurģisku iejaukšanos. Diemžēl šajā gadījumā visi trīs veidi neattaisnoja cerības. Arī Eiropas valstu ārsti bija atteikušies no tik sarežģītas situācijas risināšanas.

Vienīgā puisēna cerība bija Filadelfija ASV, kur mediķi specializējas šajā jomā un jau bija izārstējuši vairāk nekā simts pacientu ar līdzīgu diagnozi. Uz šo klīniku sarežģītos pacientus sūta arī no citām Eiropas valstīm, piemēram, Zviedrijas un Vācijas.

Puisēns varēs ārstēties ASV

TVNET jau ziņoja, ka trīs dienu laikā smagi slimā Dāvja ārstēšanai Latvijas iedzīvotāji ziedojuši 247 115,63 eiro. Sakot sirsnīgu paldies ikvienam, kurš palīdzēja Dāvim, labdarības organizācija «Ziedot.lv» vēsta, ka kopā ar valsts piešķirtajiem 100 000 eiro zēna ārstēšanai nepieciešamā summa ir savākta. Ziedojumi Dāvim vairs nav nepieciešami, un jau tuvākajā laikā zēns varēs doties uz ASV klīniku!

TVNET kolektīvs vēl Dāvim veiksmīgu ārstēšanos ASV!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu