Grieķija atsāk nelegālo imigrantu izraidīšanu saskaņā ar ES-Turcijas vienošanos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķija piektdien atsāka nelegālo imigrantu izraidīšanu uz Turciju, kā to paredz Eiropas Savienības (ES) un Ankaras vienošanās, veicot šādu izraidīšanu otro reizi kopš pirmdienas, ziņoja Rietumvalstu mediji.

No Grieķijai piederošās Lesbas salas ar prāmi uz Turciju tika aizvesti 45 nelegālie imigranti, kas visi bijuši Pakistānas pilsoņi.

Trīs aktīvisti salā tika aizturēti, jo bija apķērušies ap prāmja enkuru, tādā veidā cenšoties novērst prāmja atiešanu.

Apmēram 30 cilvēki pulcējās Lesbas ostā, skandējot «Pārtraukt deportācijas!», «Kauns ES!» un «Brīvību bēgļiem!».

Gaidāms, ka piektdien no Lesbas salas uz Turciju tiks nosūtīti vēl 80 nelegālie imigranti.

Atēnas ir norādījušas, ka izraidīti tiek cilvēki, kuri nav lūguši patvērumu Grieķijā.

«No saraksta tiek svītrots ikviens, kurš lūdz patvērumu,» aģentūrai AFP norādīja informācijas avots Grieķijas valdībā.

Pirmdien saskaņā ar ES un Turcijas vienošanos no Grieķijai piederošajām Lesbas un Hijas salām uz Turciju tika nosūtīti pirmie 202 nelegālie imigranti.

Tas izraisīja patvēruma lūgumu pieplūdumu, liekot atlikt nākamo izraidīšanu līdz piektdienai.

Grieķijas amatpersonas prognozē, ka nākamās nelegālo imigrantu izraidīšanas notiks tikai pēc divām vai trim nedēļām, kamēr tiks izskatīti patvēruma pieteikumi.

Baidoties no izraidīšanas, 150 imigranti ceturtdien izlauzās no nometnes Grieķijai piederošajā Samas salā, tomēr vēlāk tika pierunāti atgriezties. Vairāki desmiti imigrantu Samas un Lesbas salā arī paziņojuši par badastreika sākšanu.

«Viņi teica, lai mēs lūdzam patvērumu Grieķijā, un sūtīs mūs atpakaļ uz Turciju, ja mēs to nedarīsim,» aģentūrai AFP sacīja kāds Samas salā nomitinājies pakistānietis vārdā Ali.

«Mēs riskējām ar savu dzīvību, lai nokļūtu šeit. Mēs negribam doties atpakaļ uz Turciju, jo viņi sūtīs mūs atpakaļ uz Pakistānu. Mēs negribam lūgt patvērumu Grieķijā, mēs gribam doties uz Vāciju,» viņš paziņoja.

Atbilstoši līgumam, kas noslēgts starp ES un Turciju, Ankara apņēmusies uzņemt atpakaļ visus nelegālos imigrantus, kas nav pieprasījuši patvērumu vai kuru patvēruma pieprasījumi ir noraidīti. Par katru Turcijas atpakaļ uzņemto nelegālo imigrantu no Sīrijas ES solījusi uzņemt vienu sīriešu bēgli no Turcijas nometnēm.

Kopš 20.martā stājās spēkā ES un Turcijas vienošanās, Grieķijas salās ir aizturēti apmēram 4000 nelegālo imigrantu, kas tur ieradušies no Turcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu