Operatīvo informāciju esot nopludinājusi Strīķes draudzene

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) operatīvo informāciju esot nopludinājusi KNAB darbiniece, kura birojā strādā vairākus gadus un tiek uzskatīta par KNAB priekšnieka pienākumu izpildītājai Jutai Strīķei īpaši pietuvinātu personu, raksta portāls "Pietiek.com".

Pievienots KNAB viedoklis

Informāciju nodevusi KNAB speciāliste

Vairāki neatkarīgi avoti portālam apliecinājuši, ka šī darbiniece ir KNAB speciāliste Zanda L., kas tiek uzskatīta par Strīķei īpaši pietuvinātu personu – bijušo kolēģu raksturojumā pat par tuvu draudzeni.

"Zanda strādāja Drošības policijā, bija Strīķes labākā draudzene. Pēc tam Strīķe viņu "pa blatu" savāca uz KNAB, lai gan, cik atceros, Zandai toreiz nebija vajadzīgās izglītības," portālam atklāja kāds avots drošības struktūrās.

Kā aģentūrai LETA norādīja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, portālā "pietiek.com" publiskotas nepatiesas ziņas saistībā ar publikācijā minēto bijušo KNAB darbinieci Zandu L.

KNAB rīcībā esošie dokumenti apliecina, ka konkrētā persona nekad nav strādājusi Drošības policijā un darbā birojā tika pieņemta 2003.gada aprīlī, proti, piecus mēnešus pirms tam, kad darbu birojā sāka pašreizējā KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāja, priekšnieka vietniece korupcijas apkarošanas jautājumos Strīķe, kura darbu KNAB sāka 2003.gada septembrī. Pieņemot konkrēto personu darbā KNAB, tā ir atbildusi likumā noteiktajām prasībām, un viņai bija augstākā izglītība.

Pirms trim gadiem ierauta skandālā

Pirms trim gadiem Zanda L. bijusi ierauta skandālā, kas lika apšaubīt viņas atbilstību amatam: viņas vīrs - uzņēmējs bijis iesaistīts nodokļu izkrāpšanas shēmā un mēģinājis izmantot dzīvesbiedres amatu savā labā, tomēr KNAB vadība darbinieci piesegusi, paziņojot, ka neredz pamatu dienesta pārbaudes sākšanai. Skandālā bijis iesaistīts arī Zandas L. otrais vīrs, kurš nu tā dēvētajā Jaundžeikara lietā figurē kā persona, caur kuru ekspolitiķis varētu būt saņēmis valsts noslēpumu saturošu operatīvo informāciju.

Pašlaik KNAB oficiāli nevēlas apstiprināt pat to, vai šāda darbiniece birojā vispār ir strādājusi, vai viņa KNAB strādā vēl pašlaik, kādu amatu ir ieņēmusi, bet, ja vairs nestrādā, kad un kādu iemeslu dēļ beigusi savas darba gaitas birojā.

Informācija pirkta par naudu

TV3 raidījums "Nekā personīga" pagājušajā nedēļā vēstīja, ka patlaban apcietinājumā esošais Dzintars Jaundžeikars slepeno informāciju no kādas KNAB darbinieces esot pircis par naudu. Kopumā šajā lietā esot trīs aizdomās turētie, jo bijušais ministrs un KNAB amatpersona izmantojuši starpnieku. Aizdomās turamā KNAB darbiniece esot strādājusi operatīvo pasākumu nodaļā, un viņas kompetencē bijuši tehniskie jautājumi, sarunu šifrēšana un tamlīdzīgas darbības. Viņa birojā sākusi strādāt, vairākus gadus pirms tā vadība uzticēta Normundam Vilnītim.

Ar Jaundžeikaru viņa neesot tikusies vai sazvanījusies, taču starpnieks informācijas piegādē bijis kāds Jaundžeikara labs paziņa - KNAB darbinieces radinieks. Jaundžeikaram netiek inkriminēta paša noslēpuma izpaušana, bet gan uzkūdīšana, savukārt šīs kūdīšanas galvenais ierocis esot bijusi nauda. Cik maksāts par vērtīgās informācijas iznešanu ārpus KNAB sienām, vēl skaidrošot izmeklēšana. KNAB amatpersona ar izmeklētājiem, visticamāk, sadarbojoties, jo atrodas uz brīvām kājām, vēstīja "Nekā personīga".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu