Azerbaidžānas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi valdošā partija

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Azerbaidžānā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās ir uzvarējusi valdošā partija "Jaunā Azerbaidžāna", saglabājot dominējošo lomu parlamentā un nostiprinot prezidenta Ilhama Alijeva varu, liecina gandrīz pilnīgi vēlēšanu rezultāti Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā.

Pēc balsu saskaitīšanas vairāk nekā 90 procentos balsošanas iecirkņu prezidenta partija "Jaunā Azerbaidžāna" ir ieguvusi vismaz 73 no 125 parlamenta deputātu mandātiem.

Neatkarīgi kandidāti var būt ieguvuši 36 mandātus. Pārējos 16 mandātus savā starpā sadalījušas dažas partijas.

Opozīcija paliek pilnīgi bešā

Saskaņā ar šiem rezultātiem nevienu mandātu nav ieguvis galvenais opozīcijas bloks, kura sastāvā ir partijas "Azerbaidžānas Tautas fronte" un "Musavat".

Kritiķi: rezultāti tika viltoti

Valdības kritizētāji bija apsūdzējuši varas iestādes vēlēšanu rezultātu viltošanas sagatavošanā, liedzot reģistrāciju desmitiem kandidātu no galvenā opozīcijas bloka, izmantojot valsts ietekmi uz medijiem debašu ierobežošanai un atsakoties dot atļauju opozīcijas mītiņu rīkošanai.

Opozīcijas līderis Ali Karimli pēc nobalsošanas sacīja, ka vēlēšanās notiekot pārkāpumi un "katras nedemokrātiskas vēlēšanas ir trieciens Azerbaidžānas starptautiskajam tēlam". Partijas "Azerbaidžānas Tautas fronte" līderis Karimli apgalvoja, ka dažos iecirkņos ticis balsots atkārtoti.

CVK: vēlēšanas bija brīvas un godīgas

Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Mazahirs Panahovs tomēr pasludināja notikušās vēlēšanas par brīvām un godīgām. "Vēlēšanu dienas laikā Centrālā vēlēšanu komisija nesaņēma nopietnas sūdzības, kas varētu ietekmēt vēlēšanu iznākumu," Panahovs sacīja žurnālistiem.

Vēlēšanās apmēram 700 kandidātu pretendēja uz 125 vietām vienpalātas parlamentā Millimedžlisā. Kopš 2005.gada vēlēšanām parlamentā dominēja "Jaunā Azerbaidžāna" ar 64 deputātu mandātiem, bet opozīcijai bija tikai daži mandāti.

Nobalsoja puse vēlētāju

No apmēram 4,9 miljoniem reģistrēto vēlētāju nobalsoja 50,1 procents, paziņoja Centrālā vēlēšanu komisija.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) bija nosūtījusi apmēram 300 novērotājus uz šīm vēlēšanām un plāno pirmdien nākt klajā ar paziņojumu par to norisi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu