Vislabākās zāles ir mīlestība

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Laimīgas attiecības nostiprina imūnsistēmu labāk nekā nodarbošanās ar sportu. Cilvēkiem, kuriem ir harmoniskas attiecības ar partneri un kuri regulāri nodarbojas ar seksu, labāk darbojas hormoni, kas stabilizē imūnsistēmu.

Savstarpējā harmonija nostiprina imūnsistēmu

Tā secinājuši divi amerikāņu speciālisti hormonu medicīnas jomā — Dženisa Kikolta–Gleisere un Ronalds Gleisers (viņi ir laulāts pāris, kuri strādā Ohaio universitātē Kolumbusā). Ilgu gadu garumā veiktajā pētījumā viņi ir noskaidrojuši, ka laulības dzīves kvalitāte atspoguļojas partneru veselībā. Viņi secina: "Ja attiecības ir laimīgas, tad tas pozitīvi atspoguļojas partneru veselībā."

Zinātnieku tēze balstās uz ilglaicīgu stresa hormonu līmeņa pētīšanu un rētu dzīšanas procesu, un eksperimentos piedalījās 90 laulāti pāri. Atklājās, ka gan vīriešiem, gan sievietēm savstarpējo attiecību kvalitāte atsaucas uz stresa hormonu līmeni asinīs, kā arī uz imūnsistēmas reakcijas spēku. Pētnieku pāris noskaidroja, ka, piemēram, spēcīgs strīds starp laulātajiem ievērojami pavājina imūnsistēmu. Tam seko sliktāka pošu uzņemšana, un palielinās rētu dzīšanas laiks.

Šķirtajiem pāriem ir pietiekami augsts stresa hormonu, tādu kā adrenalīns, kortikotropīns un kortizols, līmenis. Pilnīgi atšķirīgs tas ir pāriem, kuri dzīvo harmoniskās attiecībās vai vismaz cenšas tādas sasniegt.

Gleiseri apgalvo: "Jau viens vienīgs fakts, ka laulātie runā par nodomiem kaut ko mainīt — vai tā ir vēlme organizēt savu dzīvi, vai kopā sākt notievēšanu —, pozitīvi atsaucas uz veselības stāvokli."

Sekss sadedzina kalorijas labāk nekā sports

Aktīva seksuālā dzīve palīdz arī saaukstēšanās slimību gadījumā. To noskaidrojuši Vilkinsa universitātes, kas atrodas Pensilvānijā, psihologi Karls Čarnetsks un Frensiss Brenno. Saskaņā ar viņu pētījumiem cilvēkiem, kuri ar seksu nodarbojas vienu divas reizes nedēļā, imunoglobulīna līmenis asinīs ir augstāks.

Saskaņā ar citu pētījumu, ko veikusi britu universitāte Bristolē, seksuālā aktivitāte esot laba profilakse pret infarktu. Vīriešiem seksuālā aktivitāte pozitīvi atspoguļojas arī darbā, atmiņā un samazina insulta risku.

Seksuālās aktivitātes efektivitāti var salīdzināt ar sportu. Tā, piemēram, pusstundu ilgas mīlas spēles sadedzina aptuveni 350 kalorijas, kas atbilst 40 minūšu ilgam skrējienam. Tā kā dzimumakta laikā darbojas vēdera muskuļi, efektivitātes ziņā to iespējams salīdzināt ar 15 minūšu ilgu nodarbību fitnesa klubā. Arī Džeks Nikolsons filmā "Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu" ir sacījis: "Sekss ir vispatīkamākais veids, kā sadedzināt kalorijas."

Ieteicams arī skūpstīties

Mīlestība dara arī skaistāku. To veicina estrogēna palielināta izdalīšanās, kas uzlabo šūnu reģenerāciju un veicina kolagēna veidošanos. Pateicoties tam, āda ilgāk paliek gluda, elastīga un bez grumbām. Pētījumi, ko veicis amerikāņu veselības institūts, parādīja, ka sievietēm, kuras kaut reizi nedēļā nodarbojas ar seksu, estrogēna līmenis asinīs ir daudz augstāks nekā tām, kuras praktizē atteikšanos no seksa.

Kompānijas "Biomedparc", kas atrodas Heidelbergā, direktors Klauss Hartmans uzskata, ka arī skūpstīšanās ir labvēlīga veselībai. Tās laikā no viena partnera otram tiek nodots aptuveni 40 000 baktēriju, kas pozitīvi ietekmē imunitāti. Taču ne jau viss ir saistīts tikai ar to. Hartmans it kā izdara pozitīvu secinājumu: "Intensīva skūpsta laikā līdzdarbojas ne tikai mēle un lūpas, bet vēl aptuveni 34 dažādi sejas muskuļi." Āda izskatās gluda un jauna, un tas patīkamā veidā novērš grumbu parādīšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu