Tabakas dūmi pār ES izplēn (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) publiskajā telpā kļūst arvien grūtāk atrast vietu, kur netraucēti uzpīpēt. Pat kaislīgo smēķētāju valsts Francija sasparojusies stingriem smēķēšanas ierobežojumiem. Tomēr dalībvalstīm jādara vēl vairāk, lai ES padarītu par nesmēķētāju zonu, – šā gada janvārī paziņoja veselības komisārs Markoss Kiprianu. Vēl joprojām smēķēšana ir galvenais nāvējošu slimību cēlonis, izraisot 15% no nāves gadījumiem ES.

Trešdaļa eiropiešu smēķē

Jaunākie sociālo pētījumu centra "Eurobarometr" dati par smēķētājiem un viņu paradumiem liecina, ka lielākais vairums eiropiešu nesmēķē: 47% nekad nav smēķējuši un 21% – kaitīgo ieradumu atmetuši. Nedaudz vairāk kā ceturtdaļa jeb 26% respondentu smēķē regulāri, un viņi izvēlas fasētās cigaretes. Savukārt pārējos tabakas izstrādājumus – uztinamās cigaretes, cigārus vai pīpi – iecienījuši 6% aptaujāto. (Pētījums veikts 2005. gada beigās.)

Kopumā statistika ir iepriecinoša, jo smēķētāju skaitam ir tendence samazināties. Salīdzinot ar iepriekšējo aptauju, kas veikta 2002. gadā, netikumu atmetuši par 2% vairāk respondentu, turklāt nekad nav smēķējuši par 5% vairāk iedzīvotāju. Iespējams, tabakas lietotāju skaits samazinājies, pateicoties ES dalībvalstīs izvērstajām pretsmēķēšanas kampaņām. Savu ieguldījumu devuši arī aizvien stingrākie smēķēšanas ierobežojumi. Piemēram, vairāk nekā pusmiljons itāļu atmetuši kaitīgo netikumu pēc 2005. gada janvārī ieviestā aizlieguma smēķēt bāros un restorānos.

Aizliegumi – arvien stingrāki

Vairāk vai mazāk ierobežojoši smēķēšanas aizliegumi pastāv visās ES dalībvalstīs. Pirmo soli spēra Īrija, 2004. gadā aizliedzot tabaku visās slēgtajās sabiedriskajās vietās. Arī šobrīd visstingrākie smēķēšanas ierobežojumi ir tieši Īrijā – pīpēt nedrīkst nevienā sabiedriskajā vietā. Interesanti, ka Īrijā nav ļauts tirgot paciņas ar mazāk nekā divdesmit cigaretēm, lai nevilinātu tos, kam būtiska tabakas izstrādājumu cena.

Lielbritānija pilnīgam smēķēšanas aizliegumam pievienojās 1. jūlijā. Dažās ES dalībvalstīs – Kiprā, Maltā, Itālijā, Zviedrijā, Igaunijā, Somijā, Polijā – smēķēšanas aizliegums slēgtās telpās pastāv spēkā daļēji, tostarp Latvijā, kur bāros un restorānos smēķēt drīkst norobežotā, ventilējamā telpā. Lielākajā daļā ES valstu aizliegts kūpināt cigaretes slimnīcās, skolās, valsts un pašvaldības ēkās, teātros, kinoteātros. Tomēr visbiežāk pīpmaņi var izvērsties atsevišķā telpā.

Arī vecuma ierobežojumi cigarešu iegādei ES valstīs atšķiras. Dānijā, Zviedrijā, Nīderlandē, Portugālē un Grieķijā nepastāv nekāds vecuma cenzs cigarešu iegādei. Turpretim Vācijā, Austrijā, Itālijā un Spānijā cigaretes aizliegts pārdot jauniešiem līdz 16 gadu vecumam. Somijā, tāpat kā Latvijā, cigaretes var iegādāties no 18 gadu vecuma.

"Visvaļīgākie" noteikumi ir Vācijā, kur smēķēšanas aizliegums ir brīvprātīgs, vienīgi atsevišķās federālajās zemēs nedrīkst pīpēt skolās. Ne pārāk strikti ierobežojumi ir arī Austrijā, kur oficiāli aizliegums smēķēt sabiedriskās vietās pastāv, tomēr likumā nav definētas sankcijas, ja aizliegumu pārkāpj.

Savukārt Francija tikai šā gada sākumā ieviesa daļēju aizliegumu smēķēt ofisos, slimnīcās, skolās un veikalos. Pilnīgs aizliegums sekos no nākamā gada 1. janvāra. Francijā plānota arī nikotīnu aizvietojošo līdzekļu daļēja kompensēšana, pretsmēķēšanas speciālistu konsultāciju skaita palielināšana un asociācijām piešķirto līdzekļu palielinājums.

Reklāmas vietā antireklāma

Katras valsts individuāla izvēle ir pasākumi, lai ierobežotu cigarešu iegādi un patēriņu sabiedriskās vietās. Taču ES direktīvas visām dalībvalstīm kopīgi regulē tabakas izstrādājumu reklāmas. Tās jau sen pazudušas no televīzijas un radio. Kopš 2005. gada Latvijā aizliegts tabaku reklamēt arī preses izdevumos, ja vien tie nav paredzēti tabakas tirdzniecības profesionāļiem. Tabakas izstrādājumu ražotāji nedrīkst sponsorēt starptautiskus sporta pasākumus, kā arī bez maksas izplatīt savus izstrādājumus. Cigarešu reklāmas ir "izdzītas" no kinozālēm.

Reklāmas vietā stājusies tabakas izstrādājumu antireklāma. Papildus pretsmēķēšanas kampaņām medijos uz cigarešu paciņām tiek drukāti uzraksti, kas informē par smēķēšanas sekām. Drīz vien verbālos izteiksmes līdzekļus aizstās biedējoši attēli. Pirmie soļi jau sperti, un Beļģija ir pioniere – tur kopš pagājušā gada beigām uz cigarešu paciņām ar attēliem ataino skarbās smēķēšanas sekas. Arī Īrija, Lielbritānija un Latvija ir izrādījušas interesi par šādu paņēmienu.

Latvijai viss vēl priekšā

Pēc socioloģisko pētījumu centa "Eurostat" datiem, 33% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju sevi atzina par ikdienas smēķētājiem un gandrīz 6% uzpīpē laiku pa laikam, ierindojot Latviju ceturtajā vietā visvairāk smēķējošo valstu sarakstā. Taču, salīdzinot ar citām dalībvalstīm, Latvijā nebūt nav stingrākie smēķēšanas ierobežojumi. Vēl joprojām drīkst kūpināt cigaretes atsevišķās norobežotās vietās restorānos, bāros, veselības aprūpes iestādēs, valsts un pašvaldības iestādēs un darbavietās. Šobrīd zināms, ka no nākamā gada 1. jūlija arī Latvijā stāsies spēkā stingrāki ierobežojumi. Tie attieksies uz pīpmaņiem publiskajās zonās, galvenokārt parkos un skvēros, kur būs ļauts smēķēt tikai īpaši norādītās vietās.

***

Fakti

=Tabaka ir galvenais nāvējošu slimību izraisītājs Eiropā, no tabakas izraisītām slimībām ik gadu mirst 650 000 cilvēku.

=Tabakas izraisītu slimību un nāves gadījumu izraisītie zaudējumi ES dalībvalstīm ir 100 biljoni eiro gadā.

=Vairāk nekā 79 000 cilvēku ik gadu mirst no pasīvās smēķēšanas izraisītām slimībām (sirds slimības, plaušu vēzis, trieka, elpceļu saslimšanas).

=Visvairāk ikdienas smēķētāju ir Austrijā.

=Latvijā ir lētākās cigaretes ES, vienas paciņas vidējā cena ir 1,08 eiro. Dārgākās cigaretes ES ir Lielbritānijā – 7,36 eiro par paciņu.

=Eiropas Komisijas kampaņas "HELP: Par dzīvi bez tabakas" mērķis ir pārliecināt 27 ES dalībvalstu iedzīvotājus nesākt vai pārtraukt smēķēšanu ar televīzijas reklāmu un citu aktivitāšu palīdzību. Multimediju kampaņas budžets ir 72 miljoni eiro, un to plānots veikt līdz 2008. gadam.

Avots: Eiropas Komisija, socioloģisko pētījumu centrs "Eurobarometr", "Eurostat"

***

Der zināt!

Smēķēšanas aizliegumi ES:

=visās slēgtajās sabiedriskajās vietās: Īrija, Lielbritānija;

=ar izņēmumiem slēgtās, ventilētās telpās: Itālija, Malta, Zviedrija, Igaunija, Somija;

=ar dažādiem izņēmumiem apkalpojošajā sfērā: Beļģija, Kipra, Lietuva, Slovēnija, Spānija.

Veselības ministre Karolīne Flinta šā gada 25. jūnijā atklāja sekunžu skaitītāju Londonā, Kingskrosas stacijā, kas skaitīja laiku līdz 1. jūlijam, kad Lielbritānijā aizliedza smēķēšanu slēgtās sabiedriskās telpās.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu