Valdība plāno "apcirpt" maternitātes pabalstu papildināta (546)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Izmaiņas sociālo pabalstu jomā no nākamā gada skars maternitātes pabalstu, kuru aprēķinās 80% apmērā līdzšinējo 100% vietā, intervijā Latvijas radio pastāstīja Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Kā intervijā skaidroja labklājības ministrs, sociālajā jomā, kas sestdien apspriesta valdības sēdē, gaidāmas jau iepriekš izskanējušās izmaiņas - 40 miljonu latu samazinājums, kas pamatā nozīmētu pabalstu virs 350 latiem ierobežošanu par 50%.

Izmaiņas sociālo pabalstu jomā skars vēl maternitātes pabalstu, kuru no nākamā gada aprēķinās 80% apmērā līdzšinējo 100% vietā, taču, kā sola labklājības ministrs, citas izmaiņas pabalstus neskars, tāpat nevajadzētu uztraukties arī par pensijām.

Augulis norādīja, ka ieguvums no pabalstu griestu ieviešanas būs apmēram 19 miljoni latu.

Ietaupījumu došot arī tas, ka pēdējā laikā ir vērojams pabalstu samazinājums, jo samazinās strādājošo atalgojums.

"Mēs redzam, ka samazinās pabalstu apjomi vai vidējo pabalstu apjomi, jo samazinājies darbinieku apjoms," skaidroja Augulis.

Saistībā ar valdības plānoto maternitātes pabalsta samazinājumu vecāku apvienība "Māmiņu Klubs" vērsusies pie Labklājības Ministra un valdības ar lūgumu neturpināt vecāku sociālo garantiju griešanu, kā arī 20 000 vecāku vārdā, kas ar savu parakstu apliecināja, ka nepiekrīt pabalstu griestiem, izsaka protestu šim lēmumam.

Kā norāda vecāku apvienība, pēdējās valdības laikā nav no Ministriju puses tapis neviens konstruktīvs priekšlikums, kā uzlabot bērnu stāvokli valstī; tā vietā vecāku viedokli neuzklausa un vienlaikus tās arī nepilda savas pamatfunkcijas - aizstāvēt savu valsts iedzīvotāju, nevis starptautisko aizdevēju un banku intereses, kā tas ir šobrīd.

Vecāku apvienība arī prognozē, ka jau nākamgad, kad stāsies spēkā maternitātes pabalstu samazinājums un no 2010.gada novembra arī uzlikti griesti vecāku pabalstiem, vienlaikus samazināsies dzimstība un arī nodokļu ieņēmumi, jo liela daļa vecāku, plānojot savu ģimenes pieaugumu, ieplānos neparedzētus izdevumus, kurus neatvēlēs valstij nodokļu aplikšanai, bet gan uzglabās savu bērnu nodrošināšanas vajadzībām.

"Valstij un Labklājības Ministrijai ir jāatzīst, ka esošā nodokļu politika ir neefektīva un neloģisks šķiet sociālo pabalstu apgriešanas veids - uzlikt griestus līdz 350 latiem. Tādā gadījumā jaunie vecāki pieprasa, lai maksājot sociālo nodokli tam arī tiktu piemēroti griesti - maksāt šo nodokli maksimāli no 350 latiem, " publiskajā paziņojumā uzsver "Māmiņu klubs".

Kā norāda vecāku apvienība ģimenēm šis pabalsts ir ienākumu aizstājējs laikā, kad viens no vecākiem nevar turpināt darba attiecības dēļ aprūpē esošiem maziem bērniem un bērni ģimenē var būt arī vairāki - tātad uzliekot pabalstu griestus, tiek apdraudēta arī pārējo bērnu eksistences vajadzību nodrošināšana.

"Ģimenes draud ar protesta akcijām un izsaka visdziļāko nevēlēšanos maksāt nodokļus, izvēloties citu ceļu, kā nodrošināt sev garantijas uz to īso brīdi, kamēr bērns ir mazs un māte vai tēvs nevar atgriezties darbā, " uzsvērts vecāku apvienības publiskajā paziņojumā.

Komentāri (546)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu