Noraida Jaundžeikara brālēna prasību par goda aizskārumu (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa noraidīja vienu no bijušā iekšlietu ministra, tagadējā Saeimas deputāta Dzintara Jaundžeikara (LPP/LC) brālēna Valtera Jaundžeikara prasībām par goda un cieņas aizskārumu.

Prasību pret Latvijas Televīziju (LTV) un bijušo Valsts policijas (VP) amatpersonu Arvīdu Marhelu tiesnesis Raimonds Buls noraidīja pilnībā. Tiesas motivācija būs zināma 27.jūlijā, kad būs pieejams pilns sprieduma teksts. No šā datuma spriedums pārsūdzams 20 dienu laikā apelācijas kārtībā.

V.Jaundžeikara pārstāvis Andrejs Voroncovs aģentūrai LETA sacīja, ka pārsūdzēšanas iespēja tiks apsvērta pēc iepazīšanās ar tiesas motivāciju.

V.Jaundžeikara prasībā tika lūgts atsaukt raidījumā "Kas notiek Latvijā?" 2006.gada 6.septembrī izskanējušās ziņas, ka viņš bija sagatavojis specifikācijas konkursam par transporta līdzekļu iegādi IeM iestādēm un ka viņa gatavotās specifikācijas atšķīrās no tām, kuras piedāvājusi VP.

Viņš prasīja arī atvainošanos, nožēlas paušanu un solījumu, ka nākotnē šādi gadījumi neatkārtosies.

"Mēs neprasām mantisku kompensāciju," tiesas sēdē teica Voroncovs. Viņš uzsvēra, ka Marhela teiktais televīzijas raidījumā bija ziņas, nevis viedokļa paušana. "Šīs ziņas aizskāra V.Jaundžeikara godu un cieņu, jo radīja iespaidu sabiedrības acīs par viņu kā par personu, kura nespēj sagatavot tehnisko specifikāciju iepirkumu konkursam," norādīja Voroncovs.

Tāpat Voroncovs par nepatiesiem nosauca Marhela apgalvojumu, ka V.Jaundžeikars sagatavojis visas tehniskās specifikācijas. " V.Jaundžeikars sagatavoja tikai dažas no pavisam sešām specifikācijām," teica viņa pārstāvis.

Marhels tiesā pauda, ka iepirkumu konkurss, kuram specifikācijas gatavoja V.Jaundžeikars, ir pirmais neizdevies konkurss par transporta līdzekļu iegādi IeM iestādēm. "Konkursa noteikumi bija nepamatoti sašaurināti, tādējādi ierobežojot izvēli," sacīja Marhels.

Marhels pastāvēja uz viedokli, ka konkurss neizdevās tieši to specifikāciju dēļ, kuras gatavojis V.Jaundžeikars.

Savukārt LTV pārstāve tiesā sacīja, ka Marhela teiktais par "visām specifikācijām" jāsaprot kā "par visām specifikācijām, kuras gatavojis V.Jaundžeikars". LTV tiesā paskaidroja, ka jāņem vērā raidījuma konteksts. Tiešraides raidījumā žurnālists Jānis Domburs provocējis personas uz viedokļu paušanu, un Marhela viedoklis nebijis vienīgais.

Patlaban Centra rajona tiesas tiesvedībā ir otra prasība, ko iesniedzis V.Jaundžeikars. Tiesas priekšsēdētājas palīdze Anita Polce aģentūrai LETA sacīja, ka šīs prasības līdz šim nav apvienotas vienā lietvedībā, jo pēc tam, kad vienā no tām tiesa atteikusies pieaicināt trešās personas statusā VP, V.Jaundžeikars iesniedzis jaunu prasību pēc būtības par to pašu priekšmetu.

Otras prasības lietas izskatīšanu, kur atbildētāja statusā ir arī VP, tiesnese Ineta Ozola plānojusi šā gada 12.septembrī, informēja Polce.

LETA jau ziņoja, ka arī Dz.Jaundžeikars Rīgas apgabaltiesā iesniedzis prasību pret Saeimas deputāti Lindu Mūrnieci (JL) par goda un cieņas aizskaršanu. Viņš prasa piedzīt 38 140 latus.

Dz.Jaundžeikara prasības pamatā ir Mūrnieces izteikumi tajā pašā raidījumā "Kas notiek Latvijā?". Viņa apgalvojusi, ka Jaundžeikars pārkāpis amata pilnvaras automašīnu iepirkuma konkursos, jo komisijās iekļāvis savu brālēnu, Īpašumu valsts aģentūras darbinieku V.Jaundžeikaru. Ministrs nepamatoti arī pārmetis VP priekšnieka vietas izpildītājam Marhelam neziņošanu un sabotāžu.

Raidījumā Mūrniece izteikusi apgalvojumu, ka "Jaundžeikars nodarbojas ar privātām atriebībām un zog". Tas arī bijis pamats prasības iesniegšanai. "Ar saviem nepamatotajiem apvainojumiem Mūrniece ir smagi aizvainojusi ne tikai mani un manu brālēnu, bet arī visu Jaundžeikaru ģimeni," iepriekš izteicies prasības iesniedzējs.

9. Saeimā Jaundžeikars netika ievēlēts, tomēr deputāta mandātu viņš saņēmis laikā, kamēr Ivars Godmanis (LPP/LC) pilda iekšlietu ministra pienākumus.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu