Ballīte treniņzālē – «Nike Rockstar» (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas fitnesa zālēs arvien lielāku popularitāti iegūst deju nodarbības "Nike Rockstar Workout" (NRSW), ko var nodēvēt par ballīti treniņzālē.

Apmeklējot NRSW nodarbības, RB pārliecinājās, ka daudzreiz patīkamāk ir tērēt naudu sportam nekā medikamentiem. NRSW ir visdažādāko deju soļu apvienojums, ko speciāli apmācībām fitnesa zālēs veidojis slavenais horeogrāfs Džeimijs Kings*. Treniņi modernas mūzikas pavadījumā ļauj ikvienam atkārtot to, kas redzams jaunākajos klipos vai megazvaigžņu koncertos. Vienlaikus tā ir vidējas vai pat augstākas intensitātes aerobikas nodarbība, kas palīdzēs uzturēt labu sportisko formu. Šis atpūtas veids ir unikāls, jo neprasa no cilvēka īpašas iemaņas, talantu vai dārgu ekipējumu. Vajadzīga tikai vēlme dejot, stāsta sporta kluba "Atlētika" galvenais treneris Kaspars Ozoliņš.

NRSW deju nodarbība būtībā nav treniņš, bet izklaide. Pēc tās visi ir nosvīduši un labi pastrādājuši ar savu ķermeni, taču nogurumu nejūt. Gluži otrādi – uzņemts papildu enerģijas lādiņš. Pirmoreiz ienākot zālē, apmeklētājs satiek daudzus svešiniekus, bet uzreiz sajūt atbalstošu un pozitīvu gaisotni. Deju soļi tiek apgūti pakāpeniski, un nodarbību raksturīgākā iezīme ir jautrība un rotaļīgums. Rezultātā tiek apgūta programma ar diezgan sarežģītu horeogrāfiju. Nodarbības pierāda, ka tas, kas redzams uz skatuves vai koncertos, nav nekas nereāls, bet ir pa spēkam katram (ja vien ir vēlēšanās). Protams, par meistaru nekļūst uzreiz. Dejošana ir līdzīga lasīšanai vai svešvalodu apgūšanai?– viss jāmācās pamazām. "Varbūt kāds izvirza nereālu mērķi. Piemēram – gribu dejot kā Madonna, taču ar sirdi to negrib. Tad viņam nekas nesanāks. Cits var būt kā koka bluķis, bet, ja vēlēsies to darīt, tad sanāks," saka K. Ozoliņš.

Nav arī nekādu īpašu prasību apģērbam. Vienīgais nosacījums – jābūt ērtiem apaviem. Pārējam nav nozīmes, galvenais ir justies brīvi. Apģērbam jādod vajadzīgā pašsajūta, jāpalīdz iejusties procesā un dejā, bet nav jāseko modes tendencēm. Dejotājs nejutīsies ērti, ja domās, kādas firmas kurpēs vai biksēs viņš iekāpis. "Labam dejotājam nav nozīme ne grīdai, ne zālei, ne apgaismojumam, ne temperatūrai. Viņš vienkārši dejo sev par prieku. Ja viņš sāk domāt: man vajag tādu apģērbu vai šitādu, tad tas nav dejotājs," konstatē treneris.

NRSW nodarbībās valda īpaša gaisotne, kādu var sajust, tikai darot kopā kaut ko jauku ar līdzīgi domājošiem. Sporta kluba "Centrs" vadītājs Ralfs Upmanis uzsver, ka būtisks ir arī sociālais faktors. Ja cilvēks ir noslēgts, nokļūstot dejotāju kompānijā, viņš atradīs jaunus draugus un piedalīsies pasākumos, par kādiem agrāk nav pat zinājis. Nodarbības sniedz ne tikai daudzus fiziskos, bet arī garīgos ieguvumus: cilvēks atbrīvojas no negatīvā psihoemocionālā stresa, rod lielāku pārliecību par sevi, pieaug viņa pašlepnums, uzlabojas sabiedriskā dzīve, bet galvenais?– viņam ir iespēja izpausties un sevi pierādīt. Deja ir jāuztver kā izaicinājums, un nedrīkst mest plinti krūmos, ja pirmajās nodarbībās soļi šķiet sarežģīti.

Augustā trīs Latvijas NRSW instruktori?– K. Ozoliņš, R. Upmanis un Aļona Sļadzevska – dosies uz kārtējām apmācībām, lai atvestu uz Latvijas fitnesa zālēm jau piekto Džeimija Kinga veidoto deju. Līdz šim bijušas četras šādas programmas: "Sol", "Hip – hop", "Bollywood" un "Dancehall". To, kāda būs jaunā, treneri pagaidām tur noslēpumā, solot kaut ko vēl neredzēti aizraujošu. Dejotājiem atliek tikai gaidīt septembri, kad varēs sākt mācīties jauno programmu.

Fiziskie ieguvumi no NRSW nodarbībām:

palielina sirds un asinsvadu izturību;

attīsta elpošanas sistēmu;

stiprina muskuļus, padara ķermeni spēcīgāku;

vairo izturību;

uzlabo kustību koordināciju, veiklību;

paaugstina lokanību;

uzlabo vispārējo veselības stāvokli;

padara vieglāk veicamus ikdienas darbības un vingrinājumus.

***

Informācija

Raksturīgākais līdz šim pasniegtajās NRSW programmās

Sol – horeogrāfijā izmantotas latīņ­amerikāņu un spāņu dejas. Kustības ir graciozas un plastiskas, iekļauj merengas, čačača un citu deju soļus.

Hip–hop – tika izveidota stila vispārējās popularitātes dēļ, iekļauti hiphopam raksturīgākie soļi. Pateicoties šim NRSW novirzienam, mūzikā pa karjeras kāpnēm uzkāpa tāda zvaigzne kā Rihanna.

Bolywood – Austrumu motīvi. Indiešu tautas deju soļi mūsdienīgās variācijās apvienoti ar ielu dejas un hiphopa kustībām. Izmantota mūzika ar indiešu nacionālajiem instrumentiem.

Dancehall – 60. un 70. gadu stils. Kaut kas nedaudz no regeja, kas apvienots ar karībiešu deju ritmiem. Daudz aizgūts no dziedātāja Šona Pola veidotā stila.

***

Iegaumē!

NRSW nodarbības saistītas ar fizisko slodzi. Tāpēc, ja slimots ar ko nopietnāku par iesnām vai sliktu garastāvokli, pirms treniņiem labāk konsultēties ar ārstu. Īpaši tas attiecas uz tiem, kam bijušas sirds un asinsvadu, elpošanas ceļu slimības, kā arī problēmas ar muguru.

***

* Horeogrāfs Džeimijs Kings kļuva pazīstams 1993. gadā, sākot sadarbību ar mūziķi Prinsu. 1995. gadā viņu nominēja "Emmy" balvai, un šis panākums piesaistīja daudzu mūzikas biznesa slavenību uzmanību. Rezultātā īstenojās vairāki veiksmīgi projekti ar "Salt–n–Pepper", "En Vogue", "The Smashing Pumpkins" un ar Maiklu Džeksonu. 1999. gadā viņš izveidoja Rikija Mārtina šovus noslēdzošajam priekšnesumam "The Cup of Life" "Grammy" balvu pasniegšanas ceremonijā. Kings veidojis arī režiju Mārtina pasaules tūrei "Livin La Vida Loca". Gadu gaitā kopā ar savu komandu no "King Productions" viņš ir gatavojis horeogrāfijas un iestudējumus vēl daudziem mūziķiem, kuru vidū var minēt Britniju Spīrsu, Pink, Kristīnu Agiljēru, Šakiru un "popmūzikas karalieni" Madonnu. Tieši Kings iestudēja iespaidīgo Madonnas "Re–Invention" koncertturneju 2004. gadā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu