Oligarhu sarunu noplūdi izmeklē Jaundžeikara kriminālprocesā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pagājušajā nedēļā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) sāktā kriminālprocesa ietvaros, kurā aizturēts Dzintars Jaundžeikars, tiek izmeklēta arī tā dēvētā oligarhu sarunu nopludināšana medijos. Atsevišķs kriminālprocess par viesnīcas "Rīdzene" sarunu ierakstu iespējamo nopludināšanu nav sākts.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne norādīja, ka izmeklēšana par iespējamo informācijas nopludināšanu notiek 1.novembra KNAB sāktā kriminālprocesa ietvaros.

Pagājušajā nedēļā par Jaundžeikara lietas izmeklēšanu LTV raidījumā "100.panta Preses klubs" tika iztaujāts ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Uz jautājumu, vai bijušais iekšlietu ministrs un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars un viņa aizturēšana būtu saistīta arī ar kriminālprocesu, kas ierosināts par politiķa Aināra Šlesera noklausītajām sarunām viesnīca "Rīdzene", Kalnmeiers ne noliedza, ne apstiprināja.

KNAB sācis pārbaudīt, kā notikusi kriminālprocesa materiālu noplūde no tā dēvētās oligarhu lietas. Mediji ir publiskojuši viena par oligarhu dēvētā politiķa Aināra Šlesera, iespējams, viesnīcā "Rīdzene" notikušu sarunu fragmentus, kurās tiek diskutēts par īpašumtiesībām Rīgas Tirdzniecības ostā un laikrakstā "Diena".

Jaundžeikars aizturēts, lai izvairītos no sekām, kas varētu rasties, izplatot valsts noslēpuma saturošu informāciju, raidījumam atzina Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors atturējās sīkāk skaidrot par kāda veida informācijas izpaušanu vai nopludināšanu Jaundžeikars aizturēts, taču stāstot par izmeklēšanas gaitu viņš varēja pastāstīt, ka gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), gan prokuratūra šajā gadījumā sadarbojusies, lai radītu impulsu, tādējādi izraisot dažu cilvēku tālāko darbību.

"Pirms aizturēšanas man bija tikšanās ar KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāju Jutu Strīķi, lai pārrunātu informāciju, kas bija mūsu rīcībā. Tā kā mūsu rīcībā esošā informācija bija līdzīga un diezgan nopietna, tad sekoja mūsu tālākā rīcība, lai novērstu sekas, kas būtu radušās izplatot valsts noslēpuma saturošu informāciju," sacīja Kalnmeiers.

Jau ziņots, ka KNAB izmeklētāji atzinuši Jaundžeikaru par aizdomās turēto noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas paredzēti Krimināllikuma 94.pantā un 144.pantā, un vakar Rīgas Centra rajona tiesa Jaundžeikaram piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu.

KL 94.pants ir par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kura bijusi brīdināta par valsts noslēpuma neizpaušanu, tomēr Jaundžeikaram netiek inkriminēta paša noslēpuma izpaušana, bet gan uzkūdīšana izpaust neizpaužamo informāciju, skaidroja advokāts. Amatpersona, kuru bijušais politiķis, izmeklētāju skatījumā, uzkūdījis, iespējams, varētu būt no KNAB.

KL 94.pantā paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, arests, piespiedu darbs vai naudas sods līdz 200 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Tāpat Jaundžeikaram tiek inkriminēts noziedzīgs nodarījums, kas paredzēts KL 144.pantā - korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu