Jaundžeikara lietā figurē "kāds zema līmeņa KNAB darbinieks"

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Bijušā iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara (LPP/LC) lietā, kurā politiķis tiek vainots kāda Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieka uzkūdīšanā uz valsts noslēpuma izpaušanu, figurē kāds "zema līmeņa KNAB darbinieks", laikrakstam "Diena" stāstījis Jaundžeikara advokāts Pāvels Rebenoks.

Jaundžeikars bijis iekšlietu ministrs Aigara Kalvīša (TP) valdībā un 9.Saeimas sasaukuma laikā vadījis Nacionālās drošības komisiju (NDK). KNAB viņu aizturēja 2.novembrī, tiesa piekrita viņa apcietināšanai, un publiski izskanēja, ka bijušais ministrs tiek turēts aizdomās par uzkūdīšanu uz valsts noslēpuma izpaušanu.

KNAB, kurš sāka kriminālprocesu, tagad lietu nodevis Ģenerālprokuratūrai, kam desmit dienu laikā bija jāizlemj, kura iestāde turpinās procesa virzīšanu. Savukārt tā jau trešdien izlēma šo darbu uzticēt prokuroram.

Rebenoks iepriekš pauda neizpratni, kādēļ KNAB vispār sācis procesu, kas netiek saistīts ar korupciju, bet gan valsts noslēpuma izpaušanu. KNAB savukārt norāda, ka izmeklēšana sākta, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 387.panta 13.daļu, kas ļauj sākt izmeklēšanu, ja saņemta ziņa par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, arī tad, ja noziegums neietilpst iestādes kompetencē.

Rebenoks gan protestēja, ka, spriežot pēc sankcijām, proti, maksimālais sods ir iespējams pieci gadi cietumā, Jaundžeikaram inkriminētie likumpārkāpumi nav klasificējami kā smagi. KNAB to komentē skopi: "Izmeklēšanu uzrauga prokurors. Taču KNAB atturas komentēt advokāta versijas un pieņēmumus." Prokuratūra iebildumiem nepiekrīt - tā secinājusi, ka KNAB rīkojies atbilstoši likuma prasībām.

Advokāts lietā saskata arī citas dīvainības - tajā runa esot par 2009.gada notikumiem, bet kā informācijas noplūdes no KNAB avots figurējot "kāds zema līmeņa KNAB darbinieks", kuram "pat sapņos nerādījās tādi valsts noslēpumi, kādi Jaundžeikaram tolaik bija pieejami kā NDK vadītājam". Tādēļ Rebenoks uzskata, ka esot absurdi runāt, ka politiķis šo darbinieku būtu varējis uzkūdīt uz informācijas noplūdināšanu.

Minētā KNAB darbinieka vārdu advokāts gan atteicās atklāt, tikai norādīja, ka tas plaši zināms neesot. Advokāts arī neesot informēts, kāds statuss lietā piemērots šim KNAB darbiniekam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu