ZM ēka kļūst neērta kaimiņiem (52)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan nav apšaubāms tas, ka par skābbarības torni dēvētā Zemkopības ministrijas (ZM) augstceltne nebūt nav Rīgas vēsturiskā centra (RVC) arhitektūras skaistuma etalons, visai straujos tempos virzītais priekšlikums to atzīt par vidi degradējošu objektu un līdz ar to ēku lemt nojaukšanai liek aizdomāties, kam tas ir izdevīgi.

Iejaucas politiķi

Pirmā aizdomas par to, ka jautājums par ZM ēkas likteni ir tikai pieslēpts zem RVC sargāšanas vairoga, izteica kultūras ministre Helēna Demakova. Viņa pat ir aicinājusi Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju (VKPAI) pagarināt sabiedriskās apspriešanas termiņu, jo ministres rīcībā esot informācija, ka vārdā nesaukti politiskie spēki grasoties šo jautājumu izmantot savā priekšvēlēšanu kampaņā.

Kā Neatkarīgajai norādīja H. Demakovas preses sekretārs Dainis Miķelsons: "Ir pamats izteikt šādus apgalvojumus, kuru pamatotību var konstatēt arī, iepazīstoties ar publiskajā telpā izskanējušajiem viedokļiem." Pēc H. Demakovas domām, "Rīgas pilsētai tik svarīga jautājuma izlemšana tieši pirms vēlēšanām neizbēgami noved pie tā izmantošanas politiskajās debatēs, kas, kā zināms, mazina ekspertu darba nozīmi, tāpēc ministre uzskata, ka jautājuma izlemšana būtu jāatliek pēc vēlēšanām un jānoorganizē arī starptautiska konference par šo jautājumu".

Turīgajiem savas intereses

Neatkarīgās rīcībā esošā neoficiālā informācija gan liecina, ka ne tikai politiķi būtu ieinteresēti skābbarības torņa nojaukšanā. Blakus ZM augstceltnei atrodas Centra nams, kura iemītnieki (dzīvokļi tur nemaksā lētāk par 100 000 latu) ir respektabli cilvēki. Viņi varētu būt īpaši ieinteresēti, lai ZM ēka pazustu no zemes virsas, jo celtos gan dzīvokļu īpašnieku dzīves līmenis, gan to iegādāto namīpašumu cena

D. Miķelsons atzina, ka "ministre ir dzirdējusi šādas baumas no kādas savas paziņas, kura dzīvo Centra namā". Tāpat ministre esot dzirdējusi, ka tikpat ieinteresēti ZM ēkas nojaukšanā esot Ķīpsalas iedzīvotāji (arī tie ir visai turīgi ļaudis), kuriem nepatīk skatīties uz ZM celtni pāri Daugavai. Vēl esot informācija, ka nojaukšanā ieinteresēti "tie autovadītāji un sabiedriskā transporta pasažieri, kas ik rītu mēro ceļu no Pārdaugavas pāri Vanšu tiltam – arī viņu skatam paveras skābbarības tornis", vēl, ka esot virkne ieinteresēto iedzīvotāju grupu.

Lai cik ironiski vai nopietni to domājusi ministre, Centra nama iemītnieku vārdi tiešām liecina par to, ka viņi spētu uzspiest uz vajadzīgajām svirām, lai logus vairs neaizēnotu traucējošā ZM ēka. Baltic Screen pētījumā norādīts, ka ēkā Citadeles ielā mitinās tādi cilvēki kā Baltic Trust Bank īpašnieks Oļegs Boiko, salona D.E.B.C. īpašniece Dzintra Ernstsone (viņai pieder pat pieci dzīvokļi!), Liepājas metalurga līdzīpašnieks Iļja Segals, Saeimas deputāts no JL rindām Guntis Bērziņš, Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars, kādreizējais Latvijas kuģniecības prezidents Andris Kļaviņš, bijušais Rīgas galva Andrejs Inkulis un citi.

Ministrija uz ielas

VKPAI vadītājs Juris Dambis kategoriski noliedza kādu iespējamo ieinteresētību no konkrētām cilvēku grupām: "Neviens nav runājis ar VKPAI, ka kādam traucētu šī [ZM] ēka." Izvērtējot ēkas RVC un tā aizsardzības zonas teritorijā, skābbarības tornis atzīts par pilsētas vidi visdegradējošāko objektu, tāpēc arī lemts sākt procedūru, lai tam piešķirtu šādu statusu. Ja citām līdzīgām būvēm (piemēram, Rīgas modes ēkai) iespējams kaut ko labot ar fasāžu rekonstrukciju, tad ZM ēka ir bezcerīgas gadījums – gan pēc būvapjoma, gan arī pēc augstuma.

Jau pirms vairākiem gadiem VKPAI iesniegts priekšlikums palielināt ZM ēkas augstumu, kā arī tai blakus piebūvēt divas citas celtnes, bet inspekcijai izdevies šo ierosinājumu nobremzēt. Arī tagad iesniegts priekšlikums ēku rekonstruēt un izvietot virs tās lielākas reklāmas, ko VKPAI noraidījusi. "Šis priekšlikums veicinājis to, ka nepieciešams iespējami ātrāk pieņemt lēmumu par ēkas statusu, lai būtu skaidrāks juridiskais definējums, ar kuru palīdzību noraidīt šādas ierosmes," norādīja J. Dambis. Viņš gan atzina, ka ministres priekšlikums tiks respektēts un sabiedriskā apspriešana tuvākajās dienās pagarināta. Tā notiks līdz vēlēšanām, lai lēmumu par vides degradabla objekta statusa noteikšanu varētu pieņemt pēc tām. "Mūs interesē, lai šis jautājums netiktu politizēts, lai tas tiktu izskatīts profesionāli," atzina VKPAI vadītājs.

Tiesa, joprojām nav skaidrs, uz kurieni pārcelsies ZM darbinieki, ja tiks pieņemts lēmums par ēkas atstāšanu bez uzlabojumiem un tās nojaukšanu pārskatāmā nākotnē. ZM ēku apsaimniekojošās SIA Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi valdes priekšsēdētājs Roberts Dilba informēja, ka nekādu piedāvājumu ministrijai joprojām nav bijis. R. Dilba pieļāva, ka tiek gatavots tikai populistisks lēmums ēku nojaukt, "bet par pārējo nav runāts" .

***

Centra nama iemītnieki

Iemītnieks; Dzīvokļa platība (kvadrātmetros)

Oļegs Boiko, Baltic Trust Bank īpašnieks 436

Dzintra Ernstsone, salona D.E.B.C. īpašniece 396

Gints Ernstsons 392

Miks Ernstsons 323

Elizabete Ernstsone 406

Emīls Ernstsons 105

Iļja Segals, Liepājas metalurga līdzīpašnieks 327

Natālija Segale, Iļjas Segala dzīvesbiedre 151

Olga Peškova, Baltikums grupas īpašnieka dzīvesbiedre 226

Natālija Peškova, Baltikums grupas īpašnieka meita 187

Andris Kļaviņš, bijušais Latvijas kuģniecības prezidents 146

Andrejs Žagars, operas direktors 139

Uģis Vorons, apdrošināšanas kompānijas SEB dzīvības apdrošināšana valdes priekšsēdētājs 108

Guntis Bērziņš, Saeimas deputāts 110

Laima Asja Bērziņa, Gunta Bērziņa dzīvesbiedre 110

Andrejs Inkulis, a/s Eldikrija valdes priekšsēdētājs 113

Avots: Kristīne Jančevska un Lato Lapsa, Baltic Scree

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu