Šanhajā noslēdzas "World Expo" izstāde (22)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien Šanhajā noslēdzas izstāde "World Expo", kuru pusgada laikā apmeklējuši 73 miljoni cilvēku, ar to pārsniedzot pasaules izstāžu apmeklētības rekordu. Arī Latvijas Expo paviljons Šanhajā guva milzu atsaucību, izpelnoties īpašu Ķīnas masu informācijas līdzekļu uzmanību.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Uzrunājot ķīniešu un ārzemju amatpersonas, Ķīnas premjerministrs Veņs Dzjabao svētdien izstādē sacīja - tā devusi viņa valstij pārliecību, ka iesāktās reformas jāturpina. ""Expo" panākumi stiprinājuši Ķīnas pārliecībuun apņēmību turpināt īstenot reformas un būt atvērtai," sacīja premjers. "Ķīna nešaubīgi dosies pa mierīgas attīstības ceļu, būs atvērta un visiem pieejama. Mēs mācīsimies no visu civilizāciju sasniegumiem," apliecināja Veņs.

Latvijas paviljons
Latvijas paviljons Foto: TVNET

Tikai 5% Ķīnas iedzīvotāju var doties ārzemju ceļojumos, un "Expo" izstāde viņiem ļāva iegūt tiešu, personīgu pieredzi par pasauli, kurā viņi nekad nav bijuši, sacīja organizētāji.

Lai pārsteigtu ķīniešus, pasaules valstis uz izstādi bija nogādājušas kā senus, tā jaunus dārgumus. Vasaras mēnešos uz Šanhaju bija pārcēlusies Kopenhāgenas "Nāriņa", bet Parīzes Orsē muzejs tur izstādīja septiņus impresionistu darbus. Spānija bija atvedusi nule iegūto futbola čempionāta Pasaules kausu, "Expo" tika izstādīts arī Čīles kalnraču glābšanā izmantotās kapsulas modelis.

Latvijas Expo paviljons Šanhajā guva milzu atsaucību, izpelnoties īpašu Ķīnas masu informācijas līdzekļu uzmanību. Paviljonā uzstādīts Aerodium vēja tunelis. Latvijas paviljona atklāšanā pavasarī piedalījās Latvijas premjers Valdis Dombrovskis, kas izmantoja arī iespēju palidināties vēja tunelī. Starp vienkāršiem interesentiem, kas izmēģinājuši vēja tuneļa iespējas, bija arī Džekijs Čans un citas mazāk zināmas ķīniešu personas.

Šanhajas un tās apkārtnes tūrisma industrija, pateicoties izstādei, nopelnījusi 80 miljardus juaņu (sešus miljardus latu), liecina ziņu aģentūras "Siņhua" apkoptie dati.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu