Kas jāņem vērā, iegādājoties saules brilles (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vasara ir īstais laiks padomāt arī par savām acīm – gan lai pasargātu tās no kaitīgā ultravioletā starojuma, gan turētu līdzi modei, kuras stūrakmeņi šosezon ir detaļas un pamanāmi aksesuāri. Un kas gan vasarai piederas labāk par saulesbrillēm?

Mode neiet līkumu arī lielākajai māsai – brillēm un to ietvariem, lai gan saulesbrilles mūsdienās neapšaubāmi ir pakļautas lielākām modes kaprīzēm.

Izrādās, neviens nezina tā cilvēka vārdu, kurš izgudroja pirmās brilles, bet pirmais to priekštecis bijusi sastingusi stikla pile, kuras unikālo īpašību – mainīt attēla asumu – pamanījis kāds stikla lējējs 1280. gadā. Nav zināms, kam īsti pirmajam ienāca prātā nēsāt lēcas acu priekšā, bet pieņemts domāt, ka brilles kāds izgudrojis 13. vai 14. gadsimtā. Jau izsenis brillēm ir bijusi ievērojama nozīme sabiedrībā, jo pēc tām zināmā mērā noteica valkātāja sabiedrisko stāvokli. Āzijā, piemēram, imperatori lika sev izgatavot krāšņas brilles no bruņrupuču bruņām, rotātas ar dārgakmeņiem, lai uzsvērtu savu varenību.

Nedaudz vēstures

Citādi ir ar saulesbrillēm, kas sākotnēji tika izmantotas visam citam, tikai ne kā modes lieta. Tagad tādus laikus ir grūti pat iedomāties. Turklāt pirmās saulesbrilles pat netika izgudrotas, lai pasargātu acis no saules, bet gan lai noslēptu Ķīnas tiesnešu acu skatienu, tādējādi maksimāli izvairoties no iespējas, ka spriedumu varētu nolasīt no tiesneša acīm vēl pirms tiesas procesa beigām. Otrā, kas pārņēma tradīciju nēsāt sava veida saulesbrilles, bija armija, kad, gatavojoties iebrukumam Āfrikā, Napoleons pavēlēja visiem kareivjiem nēsāt tumšas brilles, lai pasargātu acis no spilgtās Āfrikas saules. Vairāki karavīri šo pavēli nebija izpildījuši un rezultātā ieguva nopietnus acu bojājumus.

Kam tad mums jāpateicas par tādu mūsu garderobes sastāvdaļu kā saulesbrilles? Tādas, pie kurām esam pieraduši mūsdienās, 1929. gadā izgudroja Sems Fosters. Pirmie šo ideju nopirka ASV armijas gaisa spēki, kas pasūtīju šo izgudrojumu saviem pilotiem, lai novērstu risku tiem apžilbt, paceļoties lielā augstumā. Tikai 60. gados S. Fosteram izdevās savu produktu izbīdīt arī uz modes skatuves. Tā kā šo ideju pārņēma vairāki slaveni modes nami, piemēram, "Goldsmith", "Christian Dior", "Coco Chanel" un "Oscar de la Renta", un iemīļoja daudzas slavenības, ieskaitot Sofiju Lorēnu, Odriju Hepbernu, Greisu Kelliju un Maiklu Keinu, saulesbrilles kļuva par 70. gadu modes kulta lietu. Sākot no šī brīža, tās zināmā veidā savu kulta statusu, vismaz vasaras sezonas modē, ir saglabājušas līdz pat mūsdienām.

Briļļu modes kaprīzes

Briļļu mode ir samērā nemainīga, jo, tā kā tās paredzētas nēsāšanai ikdienā, briļļu ietvarus vislabāk tomēr pieskaņot savai sejai, nevis modes kaprīzēm. Tomēr mode pastāv arī šeit. Šobrīd modē ir skrūvbrilles, tas nozīmē, ka stikli nav ievietoti rāmītī. Ar skrūvītēm tie pieskrūvēti pie tiltiņa un kājiņām. Arī briļļu modē valda kontrasti, jo vienlīdz labi var izvēlēties gan masīvus kaula vai plastmasas ietvarus, gan šaurus ietvarus, netiek noniecināti arī zeltīti, sudraba vai melni metāla ietvari.

Saulesbriļļu modē savukārt valda teju pilnīga visatļautība un atslēgvārdi – liels, plats, krāsains, spīdumiem un dizaineru logo rotāts. Lai nu kā, vismaz viens ir skaidrs – uz modes skatuves arī šajā sezonā neatgriežas mazas un šauras saulesbrilles. To vietā vislabāk būs izvēlēties lielas, apaļīgas brilles vai brilles ar noapaļotiem stūriem spilgtos plastmasas ietvaros.

Vēl arvien modē ir tā saucamās aviatoru stila brilles, kas var būt vēl lielākas nekā ierasti, rotātas ar dārgakmeņiem vai spīdumiem, smalkos metāla ietvaros. Arī 70. gadu iedvesmotas saulesbrilles ir noturējušās līdz šai sezonai. Tās izpaužas kā milzīgas brilles, kas savulaik kļuva populāras, pateicoties Žaklīnas Kenedijas aizrautībai ar tādām, vislabāk ziloņkaula krāsā un rotātas ar visu, kas spīd. Vēl arvien modē ir arī melnas un pasteļkrāsas lēcas, kas lieliski piestāv jebkuram gadījumam. Tiem, kas nēsā brilles, labākais risinājums būs pie briļļu lēcām piestiprināmās saulesbrilles. Attiecībā uz lēcas materiālu izvēle ir katra paša rokās. Plastmasas lēcas ir vieglākas nekā stikla, bet arī vieglāk saskrāpējamas, ja tām nav pretskrāpējumu pārklājuma, kamēr stikla brilles ir vieglāk lūstošas un viltojamas. Protams, esiet uzmanīgi un pievērsiet uzmanību tam, kādas saulesbrilles jūs pērkat: nekad netaupiet naudu uz savas veselības rēķina, jo zemas kvalitātes saulesbrilles ir vēl sliktākas nekā vispār nekādas.

Gan izvēloties briļļu ietvarus, gan saulesbrilles, der padomāt par tādām, kas vislabāk piestāvēs jūsu sejas formai, tomēr šim principam nevajadzētu liegt prieku izvēlēties ko neierastāku. Galu galā dzīve ir pārāk īsa, lai domātu par sejas formu. Ja atrodat brilles, kas patīk, valkājiet uz nebēdu, nedomājot, ko par to teiks citi.

Der zināt:

Ovālai sejai piestāvēs taisnstūrveida vai rombveida briļļu ietvari.

Ja seja ir apaļa, tad piemēroti būs plati briļļu ietvari.

Kvadrātveidīgai sejai piestāvēs ovālas brilles, jo tās līdzsvaros sejas kontūras.

Rombveidīgai sejai iesaka izvēlēties brilles, kam augšdaļa ir platāka par apakšējo.

Būtiska ir arī briļļu un ietvara krāsa. Stilisti uzskata, ka gaišmatainiem cilvēkiem jāizvēlas melnas, zilas vai zaļas brilles, brunetiem – gaišas krāsas brilles, bet cilvēkiem ar rudiem matiem piemērots mazāk izteiksmīgs tonis, piemēram, gaiši zils vai salātzaļš.

Tomēr visbūtiskāk ir, lai nēsātājs brillēs jūtas labi, tāpēc iepriekš minētie ieteikumi nav jāuztver kā likumi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu