Eksperti konstatē līdzekļu izšķērdēšanu Dienvidu tilta būvniecībā (141)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Arī tiesību un ekonomikas eksperti konstatējuši līdzekļu izšķērdēšanu Dienvidu tilta būvniecībā, šodien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto". Eksperti uzskata, ka Dienvidu tilta izmaksas augušas nepamatoti un, iespējams, rosinās Rīgas domei lemt par zaudējumu piedziņu.

Kā ziņots, Rīgas domes Juridiskā pārvalde noslēgusi līgumu ar advokātu biroju "Grunte un Cers" par ekspertīzi Dienvidu tilta pirmās kārtas izvērtēšanai.

"De facto" rīcībā esošā informācija liecina, ka arī zvērināti advokāti un ekonomikas eksperti uzskata, ka Dienvidu tilta izmaksas augušas nepamatoti un, iespējams, rosinās Rīgas domei lemt par zaudējumu piedziņu.

Kā šovakar, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, vēsta "De facto", ekspertu secinājumi daudziem tilta tapšanā iesaistītajiem nebūs patīkami. Proti, būvniecības finansēšanas sadārdzinājumā arī zvērināti advokāti un ekonomisti līdzīgi kā iepriekš revīzijā Valsts kontrole saskatījuši vairākus konkrētus pārkāpumus. Avoti arī vēsta, ka konstatētie pārkāpumi varētu būt līdzīgi Valsts kontroles atklātajiem un atbildīgos varētu nākties meklēt arī starp domes amatpersonām. Taču, vai zaudējumi arī aplēsti vairāku desmitu miljonu latu apmērā, nav zināms.

Valsts kontrole iepriekš secināja, ka Dienvidu tilta celšanā izšķērdēti vairāk nekā 27 miljoni latu.

Raidījums vēsta, ka saskaņā ar līgumu ziņojums par Dienvidu tilta sadārdzinājumu, iespējamajiem zaudējumiem un iespējām tos atgūt, advokātu birojam "Grunte un Cers" bija jāpabeidz līdz 15.septembrim, un Rīgas domē atzinums nonāca šīs nedēļas beigās.

Rīgas domē "De facto" gan neizdevās iepazīties ar atzinuma rezultātiem. Sabiedrisko attiecību nodaļā apgalvoja, ka ekspertu atzinums nemaz nav saņemts. Savukārt domes Juridiskās pārvaldes vadītājs Jānis Liepiņš sarunai laiku neatrada.

Par pārbaudē konstatēto komentārus nesniedz arī tās veicēji. Advokāts Ivars Grunte "De facto" vien sacīja, ka atzinums ir gatavs un tas jau nonācis domē. Savukārt secinājumi, kā vienmēr, vienai sabiedrības daļai patikšot, citai noteikti ne.

Bez advokātu biroja darbiniekiem atzinuma tapšanā bija iesaistīts arī ekonomists Uldis Osis, taču arī viņš secināto pagaidām slēpj. E-pasta vēstulē ekonomists raksta: "Darbs tiešām pamatā ir pabeigts [..]. Komentēt gan vēl būtu nedaudz pāragri, līdz pasūtītājs nav iepazinies ar atzinumu un izteicis pirmais savu viedokli par to. Diskusijas varētu sākties pēc tam, un es esmu gatavs tajās piedalīties, protams, ja pasūtītājs tam piekritīs."

Dome neatklāj, cik galu galā izmaksājuši ekspertu pakalpojumi. Iepriekš pieļauts, ka atlīdzība advokātu birojam un piesaistītajiem ekspertiem nepārsniegs 37 000 latu.

No "De facto" rīcībā esošās informācijas noprotams, ka domes amatpersonas "jau kādu brīdi" zina ekspertu secinājumus. Vienīgi oficiālā ziņojuma versija aizkavējusies, jo ekspertiem lūgts precizēt vairākas lietas.

Raidījums pieļauj, ka ar atzinumu saistīto slepenību var izskaidrot ar pārbaudē konstatēto un vēlmi pirms informācijas publiskošanas to juridiski pamatot pēc iespējas spēcīgāk. Arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) intervijā neizslēdza iespēju, ka dome varētu vērsties tiesā, lai zaudējumus piedzītu.

"Protams, Rīgas dome ir gatava ar visām metodēm cīnīties par to, lai palīdzētu savam budžetam." sacīja Ušakovs. Viņš arī, atbildot, vai tas nozīmē, ka dome gatava tiesāties, norādīja, ka "visas metodes, kas ir pieļaujamas un kas var palīdzēt sasniegt mērķi, tiks izmantotas."

Rīgas domei savs lēmums par turpmāko rīcību jāpieņem līdz oktobra sākumam, kad domei jāatbild Valsts kontrolei, kā novērsti revīzijā konstatētie pārkāpumi. Līdz šim neviena amatpersona pie atbildības par Dienvidu tilta izmaksām gan nav saukta, lai gan valsts kontroliere Inguna Sudraba savulaik norādīja, ka runa būtu ne tikai par civiltiesisku vai politisku, bet pat kriminālatbildību.

Pēc Valsts kontroles materiāliem, kriminālprocesu aprīlī sāka ekonomikas policija. Kriminālprocess sākts par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā. Policijas pārstāvji "De facto" sacījuši, ka pagaidām šajā kriminālprocesā nekā jauna neesot, nav arī ziņu, vai kādai amatpersonai būtu piemērots kāds statuss.

Komentāri (141)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu