Politologs: koalīcija nepatiks ne Krievijai, ne Eiropai (176)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Politologs un Krievijas lietu eksperts Kārlis Daukšts uzskata, ka jaunveidojamā koalīcija nebūs patīkama ne Krievijai, ne Eiropai, turklāt iespējams, ka attiecības ar Krieviju var pasliktināties līdz pat Valsts prezidenta Valda Zatlera vizītes atcelšanai.

"Es domāju, ka ārpolitiski šis solis nebūs apsveikts nedz Krievijā, nedz Eiropā," sacīja Daukšts, komentējot paziņojumu par to, ka jauno valdību veidos trīs partijas - Saeimas vēlēšanās uzvarējusī apvienība "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK".

No Eiropas puses gan diez vai būšot atklāti izteiktas piezīmes vai aizrādījumi, taču neuzticības moments saglabāšoties.

"Retoriski no Krievijas puses ir gaidāmi tādi ļoti stingri uzbrukumi šai koalīcijai. Es baidos, ka attiecības šajā momentā ar Krieviju var pasliktināties līdz pat tādam līmenim, ka Valsts prezidenta Valda Zatlera vizīte tiks atcelta,"

viņš teica.

Jau patlaban Krievija pārmetot, ka Zalters ir cilvēks, kurš risinās sarunas ar partiju "Visu Latvijai!", kuru kaimiņvalstī uzskata par neofašistisku organizāciju "ar etnisku piesitienu". Politologs gan cerot, ka Zatlera vizīte Krievijā netiks atcelta, taču pieļauj, ka vizītes atcelšana vai novilcināšana tiks izmantota kā iegansts, lai parādītu Latvijai savu vietu Eiropā.

"Es domāju, ka šajā valdības veidošanas procesā izteiktās idejas nespodrinās attiecību normalizācijas procesu ar Krieviju un vārdu karš atjaunosies ar jaunu spēku," norādīja politologs.

Šādas koalīcijas nākšana pie varas varot ietekmēt ekonomisko attiecību normalizāciju

Vēl vairāk - Daukšts uzskata, ka šādas koalīcijas nākšana pie varas var ietekmēt ekonomisko attiecību normalizāciju. "Es domāju, ka sarunu līmenis par tiem līgumiem, kas ir sagatavoti parakstīšanai par nodokļu neaplikšanu, un starpvaldību komisijas darbs tiks apgrūtināts. Diemžēl tā ir realitāte, ka politiskie momenti ietekmēs ekonomisko attiecību normalizāciju un attīstību," teica Daukšts.

Ja apvienība "Saskaņas centrs" būtu pieņemta koalīcijā, tad Krievijas attieksme būtu citāda un attiecības ar Krieviju būtu daudz labākas.

Attiecībā uz Eiropu Daukšts norādīja, ka Eiropā izturas ar ļoti lielu atturību pret tām partijām, kas izvirza asus jautājumus nacionālajā jomā, īpaši etniskajā ziņā. "Patlaban, kad Eiropā ir runas par čigāniem un visu pārējo, mēs it kā nokļūstam šo diskusiju zonā," paskaidroja politologs.

Turklāt Daukšsts atgādina, ka Eiropā ir ļoti spēcīga Krievijas masu mediju ietekme un Krievijas pozīcija pašlaik, it īpaši pēc Vācijas kancleres, Francijas prezidenta un Krievijas prezidenta tikšanās, tiek uzklausīta.

Attiecībā uz ASV domām par jaunveidojamo koalīciju politologs sacīja, ka ASV šādu koalīciju uztver samērā mierīgi, taču tajā pašā laikā arī nav pilnīgā sajūsmā.

"Krievija izmanto sarunās - jūs atbalstāt tādus neofašistus, Otrā pasaules kara rezultātu pārskatītājus un okupācijas problēmu pārskatītājus. ASV gan ir skaidrs šādu paziņojumu vēsturiskais saturs, taču tas sabiedriskajā domā ASV nebūs apsveikts."

Turklāt arī ASV darbojas diezgan daudz ietekmes līdzekļu, jo daudzas avīzes šajā valstī izklāsta Krievijas pozīcijas amerikāņiem pieņemamā veidolā un ietekmē ASV sabiedrisko domu.

Daukšts pieļauj, ka no ASV var sekot kādi signāli. Tādi var nākt arī no NATO, jo NATO ir ieinteresēta etniskajā mierā pie Krievijas robežām, tāpēc šāda koalīcija tiks uztverta no ģeopolitiskā viedokļa un stratēģijas.

Jaunās valdības veidošanas process Daukštam atgādināja meksikāņu seriālu, un ilgu mūžu koalīcijai viņš neprognozē, jo spriedze katras partiju apvienības iekšpusē būs par iemeslu tam, ka samērā ātri šī koalīcija nevarēs izturēt dažādu apstākļu spiedienu.

"Es neprognozēju pārāk ilgu mūžu. Vispār šī Saeima ir ievēlēta tādā procentuālā attiecībā un ideoloģisko pretrunu iespaidā, ka tā faktiski nav īsti darboties spējīga," savas subjektīvās domas klāstīja Daukšts.

Jau ziņots, ka valdības koalīciju Latvijā veidos pašreizējā premjera pārstāvētā "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība un Nacionālā apvienība.

Komentāri (176)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu