Maizītis: Krievijas specdienestu kiberspējas pieaug

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Krists Spruksts / LETA

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) priekšnieks Jānis Maizītis Krievijas specdienestu interesi par Latviju dēvē kā vidēju. Maizītis šodien žurnālistiem atzina, ka interese par Latviju, kā to saskata viņa vadītā iestāde, nodarbojoties ar pretizlūkošanu, ir vērtējama kā vidēja.

Vienlaikus SAB vadītājs atzina, ka pēdējā laikā pieaug Latvijai nedraudzīgo valstu kiberspējas. Tās pieaug, cilvēkiem arvien vairāk izglītojoties.

«Mēs redzam, kas notiek citādāk. Pagājušais gads iezīmējās ar lielāku spēju saprast, kādas ir tehniskās spējas mūsu nedraugiem,» teica Maizītis un atzina, ka šīs tehniskās spējas ir lielas, tās pieaug, paralēli attīstot tehniskās iespējas un cilvēku zināšanas.

Publiskajā telpā tiekot diskutēts par to, ko nozīmē mobilais telefons, kādas ir hakeru iespējas, un tam seko arī dienesti, saskatot to daudz profesionālākā veidā. Pagājušā gada laikā ir fiksēti vairāki kiberuzbrukumi, tomēr konkrētāk Maizītis neizklāstīja par tiem, vien paskaidroja, ka informācija tālāk ir nodota atbildīgajiem dienestiem.

Komentējot Latvijas drošības iestāžu spējas, Maizītis uzsvēra, ka spēju stiprināšana notiek tik pietiekami, cik darbinieki ir spējīgi to izdarīt, un ar resursiem, kādi šim mērķim tiek atvēlēti. «Mums ir spējīgi speciālisti, un galvenais, lai viņi šo darbu turpinātu darīt,» piebilda SAB vadītājs.

Maizītis atzina, ka pēdējos pāris gados drošības iestādes ir stiprinātas un tām neesot pamata apgalvot, ka dienesti netiek politiski atbalstīti.

Valdība šodien iepazinās ar SAB darba pārskatu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu