Jūrmalnieku pikets - lietišķs un juridiski pamatots (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

“Sabiedrība par atklātību – Delna” atbalsta Jūrmalas Aizsardzības biedrības (JAB) šodien rīkotā piketa aicinājumu novērst Jūrmalas domes radīto uzticības krīzi valsts varai. Delna pievienojas jūrmalnieku aicinājumam atkāpties deputātiem, kuri ignorē proporcionālās vēlēšanu sistēmas principus un tiek turēti aizdomās par korupcijas noziegumiem.

Delna aicina rīkot pilsētnieku balsojumu, paredzot iespēju atcelt 29.jūnijā pieņemtos teritorijas plānojuma grozījumus.

Ievērojot politisko neitralitāti, Delna ir atteikusies no līdzdalības piketā, jo to organizē un tajā piedalās vairākas politiskās partijas. “Arī tad, ja var rasties iespaids, ka partijas izmanto Jūrmalas problēmas priekšvēlēšanu kampaņā, protestētāju argumenti un piketa mērķi ir lietišķi un juridiski pamatoti. Sabiedrībai tik nozīmīgiem lēmumiem jau sen bija jābūt atklātas partiju politikas priekšmetam”, piketu vērtē Delnas juridiskā analītiķe Aiga Grišāne.

Delna šodien nosūtīja vēstuli Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram M.Kučinskim (pielikumā) ar lūgumu sniegt negatīvu atzinumu Jūrmalas domes veiktajiem grozījumiem teritorijas plānojumā. 2006.gada 29.jūnija lēmums pieņemts, rupji pārkāpjot teritorijas plānošanas procedūru. Deputāti nedrīkst lemt par atsevišķu zemesgabalu zonējumu maiņu, kā tas tika izdarīts, nobalsojot par citu plānojuma redakciju, nevis to, kas iedzīvotājiem bija pieejama sabiedriskajā apspriešanā. Deputāti ne tikai ir pārkāpuši atklātības principu, kas ir viens no svarīgākajiem teritorijas plānošanas principiem, bet arī degradējuši plānošanas procesa būtību, vienas nakts laikā “pārkrāsojot plānojuma kartē laukumiņus citā krāsā”, uzsver Delnas juridiskā analītiķe Aiga Grišāne, turpinot: “Jūrmalas domes rīcība, slepeni un ātri pārgrozot plānu, ir pretlikumīga. Vēl jo vairāk - dažu deputātu virzītais lēmums ārkārtas sēdē rada iespaidu, ka Jūrmalgeita domē nav beigusies.”

Delna jau otro gadu seko līdzi Jūrmalas teritorijas plānojuma grozījumu izstrādei. Domes 29.jūnijā pieņemtā grozījumu redakcija joprojām pieļauj Delnas norādītos likuma pārkāpumus.

Delna iebilda pret vairāku zemesgabalu zonējuma maiņu no dabas pamatnes uz apbūvējamu teritoriju, uzskatot, ka tas ir pretrunā ar Teritorijas plānojumā ietverto pilsētas attīstības vīziju. Veiktās zonējumu maiņas neatbalsta vides institūcijas, taču dome to atzinumus ir ignorējusi. Delna aicināja Jūrmalas domi nemainīt zemes zonējumu, kamēr nav skaidra pamatojuma, kāpēc šādi grozījumi jāizdara un kādā veidā tas palīdzēs sasniegt Jūrmalas pilsētas attīstības mērķus.

Vairāki apbūves noteikumos ietvertie neskaidrie regulējumi rada korupcijas risku un ir klajā pretrunā ar Teritorijas plānošanas likumā noteikto. Jūrmalas dome kā izņēmuma gadījumu pieļauj grozījumus, izstrādājot detālplānojumus, taču Teritorijas plānojumu drīkst grozīt, tikai izstrādājot grozījumus pašā plānojumā. Domes arguments, ka šie apbūves noteikumi ir labāki par iepriekšējiem, kuri domei liekot pārkāpt likumus, uzskatāms par klaju populismu. Domei jau tagad ir jāpiemēro likuma nosacījumi, nevis prettiesiskie apbūves noteikumi.

Papildu informācijai:

Delna “Sorosa fonds – Latvija” finansiāli atbalstītā projekta “Teritorijas plānošana un būvniecība” ietvaros seko līdzi vairākiem teritorijas plānojumiem un ir sākusi tiesvedības par pretlikumīgi izsniegtu būvatļauju atcelšanu. Projekta mērķis ir veicināt ilgspējīgu teritorijas plānojumu izstrādi un teritorijas plānojumu ievērošanu būvniecības procesā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu