Ušakovs pieļauj, ka latviešu valoda varētu izzust (2768)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs uzskata, ka krievu valodai jābūt oficiālai, nevis valsts valodai. To viņš paudis intervijā portālam Lenta.ru. Pēc viņa domām, ja krievu valoda iegūs valsts valodas statusu, tad tā izstums latviešu valodu, vēsta portāls novonews.lv.

“Latviešu valoda izzudīs pēc pāris paaudzēm. Krievu valoda to vienkārši izstums, tāpat kā krievu valoda izstūma baltkrievu valodu Baltkrievijā,” pēc TVNET lūguma komentēt savus izteikumus ar sava preses sekretāres starpniecību saka mērs.

Oficiālā valoda, skaidro mērs, ļaus pasē papildus rakstīt vārdu un uzvārdu oriģinālajā kirilicas rakstībā, tas radīs ne tikai psiholoģisku komfortu, bet atvieglos arī īpašumu lietas, ziņo Zarusskiy.org

“Mēs uzskatam, ka oficiālā valoda nepieciešama, lai to varētu izmantot pašpārvalžu un iedzīvotāju savstarpējā komunikācijā. Jābūt lielākai brīvībai valodas izmantošanai izglītības sistēmā. Tie ir galvenie punkti, kas raksturo jēdzienu “oficiālā valoda”,” paskaidroja Ušakovs.

33 gadus vecais Nils Ušakovs kļuvis par pirmo etniski krievisko Rīgas mēru Latvijas neatkarības gadu laikā. Viņa partija - “Saskaņas centrs”, kas pārstāv valsts krievvalodīgo iedzīvotāju intereses, uzvarēja vēlēšanās jūlijā. Labējās partijas baidās, ka Ušakovs un viņa politiskais spēks var atkārtot panākumus parlamenta vēlēšanās 2010.gadā un pārskatīt valsts valodas un pilsonības likumu.

"Kā tas izriet no Ušakova kunga intervijas, pēc viņa domām latviešu valoda varētu izzust gadījumā, ja krievu valoda Latvijā iegūtu valsts valodas statusu," Rīgas mēra izteikumus interneta portālam TVNET komentē viņa preses sekretāre Anna Kononova. "Līdzīga situācija ir izveidojusies Baltkrievijā. Uz šādu varbūtību ir norādījuši arī zinātnieki, latviešu valodas speciālisti."

Komentāri (2768)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu