Aptauja: Uzvar "Vienotība" (326)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aģentūras BNS, Latvijas Televīzijas un Rīgas Stradiņa universitātes vēlēšanu dienā veiktā aptauja liecina, ka 10.Saeimas vēlēšanās uzvarējusi apvienība "Vienotība" un "Saskaņas centrs" (SC). "Vienotība" ieguvusi 34% vēlētāju balsu, bet "Saskaņas centrs" - 30%. Kā atzīmēja RSU Žurnālistikas programmas vadītāja profesore Anda Rožukalne, minētā aptauja norāda vēlētāju noskaņojumu nevis vietu sadalījumu Saeimā.

CVK ziņo: saskaitīti visi 949 no 949 iecirkņiem, attiecīgi vēlēšanās piedalījušies 62.62% no balstiesīgajiem. (uz plkst.20:52)

BNS veiktā aptauja:"Vienotība" iegūst 34%, "Saskaņas centrs" - 30%

Aptauja rāda, ka tālāk seko Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ar 14% balsu, apvienība "Par labu Latviju" ar 8% un Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" ar 7%. Savukārt kreisi orientētā partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" ieguvusi 1% balsu. Pārējās partijas ieguvušas mazāk par 1% balsu.

Ar nederīgu biļetenu nobalsojuši 0,3% aptaujāto.

Apmēram tikpat daudz cilvēku, cik balsojuši par "Vienotību", pauduši atbalstu arī šīs apvienības izvirzītajam premjera amata kandidātam Valdim Dombrovskim, kurš vada valdību arī pašlaik. Viņu par piemērotāko Ministru kabineta vadītāju nosaukuši 34% aptaujas dalībnieku.

SC pārstāvi Urbanoviču kā vislabāko premjeru minējuši 17% aptaujas dalībnieku, bet 14% izvēlējušies Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kuru premjera amatam virza ZZS. Apvienības "Par labu Latviju" kandidātam Aināram Šleseram atbalstu pauda 8% respondentu.

Ziņu aģentūra BNS vēlētāju aptauju veido jau septīto reizi, un mūsu pieredze rāda, ka tā samērā precīzi uzrāda tendences, kā izkārtojas partijas pēc vēlēšanām. "Exit poll" rezultāti nav pārsteidzoši, tie atbilst iepriekšējām sabiedriskās domas aptaujām un vēlētāju noskaņojumam. Jau iepriekš kā vēlēšanu līderi tika atzīmēti "Vienotība" un "Saskaņas centrs", to apliecina arī novēlējušo pilsoņu aptauja, ko sestdien veicām visās Latvijas lielākajās pilsētās," teica "BNS-Latvija" valdes priekšsēdētāja Sigita Kirilka.

Kopā Latvijā aptaujāti 3377 vēlētāji, tostarp Rīgā - 1553. Aptauja tika veikta astoņās pilsētās - Rīgā, Daugavpilī, Valmierā, Ventspilī, Liepājā, Rēzeknē, Jelgavā un Jūrmalā.

Aptaujas datos nav iekļauti tie vēlētāji, kuri nevēlējas atklāt savu izvēli.

LETA veiktā aptauja

Savukārt ziņu aģentūras LETA veiktā aptauja uzrāda mazliet atšķirīgus rezultātus, taču arī šajā aptaujā "Vienotība" ir apsteigusi "Saskaņas centru".

Foto: LETA

Saeimas vēlēšanās sestdien lielāko vēlētāju atbalstu ir guvušas apvienība "Vienotība" (PS, JL, SCP), "Saskaņas centrs" (SC) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), liecina ziņu aģentūras LETA un izdevniecības "Dienas mediji" veiktā balsotāju aptauja pie iecirkņiem.

Aptaujā 33,48% savu izvēli vēlēšanās jau izdarījušu cilvēku atbildējuši, ka balsojuši par "Vienotību", par SC - 21,84% vēlētāju, bet par ZZS - 19,87%.

Par apvienību "Par labu Latviju" (PLL) nobalsojuši 8,88% aptaujāto vēlētāju, bet par apvienību "Visu Latvijai!"/"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK" - 8,34% vēlētāju.

Neviena cita partija saskaņā ar aptaujas datiem nav pārvarējusi 5% barjeru, lai iekļūtu Saeimā. Par PCTVL balsojuši 1,47% aptaujāto vēlētāju, par partiju "Ražots Latvijā" - 0,97% vēlētāju, par partiju "Par prezidentālu republiku" nobalsojuši 0,73% vēlētāju, par apvienību "Atbildība" - 0,54%, par Pēdējo partiju - 0,52%, par Kristīgi demokrātisko savienību (KDS) - 0,34%, par partiju "Tautas kontrole" - 0,32%, bet par partiju "Daugava - Latvijai" - 0,24%.

Salīdzinoši liels bijis tā dēvētais tukšo aplokšņu balsojums - 2,46% aptaujāto norādīja, ka vēlēšanās ir piedalījušies, bet nav nobalsojuši.

"Vienotībai" vislielākais atbalsts bijis Rīgā, Vidzemē un Zemgalē, SC - Latgalē, bet ZZS - Kurzemē.

Kopumā tika aptaujāti 6598 vēlētāji, no kuriem derīgas atbildes sniedza 5361 vēlētāji, bet neatbildēja 1237 vēlētāji.

Aptaujā pie vēlēšanu iecirkņiem intervētāji pēc nejaušības principa iztaujāja nobalsojušos pilsoņus visos Latvijas novados. Intervētāji bija sastopami pie 70 iecirkņiem gan pilsētās, gan novados. Aptaujā iegūtie dati nav oficiālie rezultāti, tomēr dod ticamu priekšstatu par to, kāds būs vēlēšanu iznākums un kuru partiju deputāti tiks ievēlēti Saeimā, norāda ziņu aģentūras LETA galvenais redaktors Pēteris Zirnis.

Analizējot aptaujātāju vērojumus un neatbildējušo skaitu, var pieņemt, ka lielāku atbalstu reāli būs saņēmis SC un PLL. Nosakot iecirkņus, pie kuriem tika veikta aptauja, ņēma vērā reģistrēto vēlētāju skaitu vēlēšanu apgabalos, atsevišķos iecirkņos, iepriekšējo vēlēšanu pieredzi, aktivitātes rādītājus dažādos vēlēšanu dienas laikos un citus kritērijus.

Metodoloģisko atbalstu aptaujas veikšanā sniedza Sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS.

9.Saeimā deputātu vietas ieguva septiņu partiju un to apvienību saraksti. Par Tautas partiju (TP) pirms četriem gadiem nobalsoja 19,56% vēlētāju, par ZZS - 16,71%, partiju "Jaunais laiks" - 16,38%, SC - 14,42%, Latvijas Pirmās partijas/LC vēlēšanu apvienību - 8,58%, apvienību "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK - 6,94%, bet par politisko organizāciju apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) - 6,03%.

TP toreiz ieguva 23 vietas, ZZS - 18 vietas, JL - 18 vietas, SC - 17 vietas, LPP/LC - 10 vietas, TB/LNNK - astoņas vietas, PCTVL - sešas vietas.

Komentāri (326)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu