Skaistkalnes izdemolēšanu izmeklēs starpvalstu līmenī (15)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bauskas rajona policijas pārvalde nedēļas nogalē notikušo Latvijas pierobežas pagasta Skaistkalnes izdemolēšanu, ko izdarījuši vairāki desmiti huligānu no Lietuvas, izmeklēs starpvalstu līmenī, iesaistot kolēģus no Lietuvas, Interpola un Eiropola.

Bauskas rajona policijas pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Sergejs Pašukovs informēja, ka policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 231.panta 2.daļas - par huligānismu un darīšot visu iespējamo, lai vainīgos atrastu un notvertu.

Izmeklēšanā plānots sadarboties ar kolēģiem no Lietuvas, Interpola un Eiropola. Sākumā Lietuvas jauniešus paredzēts nopratināt kā lieciniekus vai aizdomās turētos, bet lemt, vai pieprasīt Lietuvai jauniešus izdot Latvijai, ir Ģenerālprokuratūras kompetencē, skaidroja Kriminālpolicijas biroja priekšnieks.

Pašukovs pauda savu sašutumu, ka "vienkārša puišu izkaušanās meitenes vai cita jaunieša neiepatikušās sejas dēļ", kādas nereti notiekot arī pagastos un pilsētās citviet Latvijā, ne tikai pierobežā, radījusi, viņaprāt, nevajadzīgu ažiotāžu un draudot izvērsties par starptautisku konfliktu.

Bauskas Kriminālpolicijas priekšnieka rīcībā esot informācija, ka par kautiņu starp Skaistkalnes un Germanišku jauniešiem runājot Lietuvas Seimā, bet Pašukovu filmēt un intervēt ieradušies Lietuvas televīzijas žurnālisti.

Interviju Lietuvas televīzijai sniedzis arī Skaistkalnes pagasta padomes priekšsēdētājs Jānis Kalniņš.

Kalniņš aģentūrai LETA sacīja, ka gan kaimiņvalsts Lietuvas, gan arī Latvijas krieviski rakstošās preses žurnālistiem skaidrojis, ka nekāda etniska konflikta starp abu valstu jauniešiem neesot, "puikas tikai nesadalīja tiltu". Diemžēl reālā situācija esot tāda, ka jaunieši konfliktus nemākot atrisināt iecietīgi. Tagad abas konfliktā iesaistītās puses nožēlojot notikušo, sacīja pagasta priekšsēdētājs.

Pagasta vadītājs piebilda, ka šis tomēr bijis ārkārtas gadījums, jo tik masveidīgs kautiņš, kurā piedalījušies vairāk nekā 50 cilvēki ar gāzes pistolēm un dzelzs stieņiem, vēl neesot piedzīvots. Skaistkalnes pašvaldībai nodarīti aptuveni 300 latu materiālie zaudējumi, par ko iesniegts iesniegums policijā. Savu zaudējumu aprēķinu iesniegšot arī "Lattelekom" un Valsts Robežsardzes pārstāvji.

Tomēr neraugoties uz to, jau daudzus gadus ikdienā abu pierobežas pagastu cilvēki dzīvojot draudzīgi, - esot daudz jaukto ģimeņu, ir kopīgi kapi, latviešiem piederot īpašumi Lietuvā, daudziem esot dubultā - Latvijas un Lietuvas pilsonība, notiekot kopīgi kultūras pasākumi, sacīja Kalniņš.

Jau ziņots, ka vairāki Latvijas jaunieši sestdienas naktī devušies uz Lietuvas apdzīvoto vietu Germaniški. Ceļā viņus sagaidījuši vairāk nekā 20 ar rungām, ķēdēm un gāzes pistolēm bruņoti vietējie jaunieši.

Starp abu valstu pārstāvjiem izvērsies kautiņš, pēc kura Lietuvas jaunieši ienākuši Latvijas teritorijā un demolējot sirojuši pa Skaistkalni.

Pēc aculiecinieku teiktā, vandaļi sadauzījuši logus vienā no bijušā robežpārejas punkta ēkām, izlauzuši vairākas ceļa zīmes, sasituši stiklu telefona būdiņā, šaudījušies ar gāzes pistolēm, kā arī piekāvuši vairākus vietējos.

Lai savaldītu huligānus, policija uz Skaistkalni nosūtījusi bruņotu policistu vienību, kas atspiedusi vandaļus atpakaļ uz Lietuvas teritoriju.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu