Parlamenta vēlēšanu priekšvakarā pieaug Slovākijas valdošās koalīcijas popularitāte

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Slovākijas premjerministrs Mikulašs Dzurinda, kas cenšas savu amatu saglabāt trešo pilnvaru termiņu pēc kārtas, piektdien, beidzoties priekšvēlēšanu kampaņai, spējis panākt savas labēji centriskās koalīcijas popularitātes pieaugumu, liecina sabiedriskās domas aptaujas.

Slovākijā sestdien notiks pirmās parlamenta vēlēšanas pēc valsts pievienošanās Eiropas Savienībai (ES).

No vēlēšanu iznākuma ir atkarīgs, cik daudz saglabāsies no starptautiski augstu novērtētajām Dzurindas reformām, kas ļāvušas Slovākijai kļūt par vienu no ātrāk augošajām ekonomikām Eiropā, un vai Bratislava spēs pievienoties eirozonai 2009.gadā, kā plānots.

Balsošana sāksies plkst.7 (plkst.8 pēc Latvijas laika).

Dzurinda pēdējo nedēļu laikā krustu šķērsu izbraukājis kalnaino Centrāleiropas valsti, cenšoties vēlētājus pārliecināt, ka viņa īstenotās nodokļu un sociālās apdrošināšanas sistēmu reformas nesušas augļus un ka tās jānoved līdz galam, lai Slovākija spētu konkurēt globālās ekonomikas apstākļos.

Šķiet, ka viņa pūles ir atmaksājušās, jo piektdien publiskotie divu sabiedriskās domas aptauju rezultāti liecina, ka Dzurindas Demokrātisko un kristīgo savienību un divus tās potenciālos sabiedrotos kopumā atbalsta attiecīgi 36,6% un 33% respondentu.

Tajā pašā laikā kreisi noskaņotā partija "Smer" joprojām atsevišķi ir vispopulārākā partija, par to balsot gatavojas 29% slovāku. Tas nozīmē, ka "Smer" līderis Roberts Fiko, visticamāk, būs pirmais, kuram tiks uzticēts veidot valdību.

"Smer" sola pavērst pretējā virzienā daudzas no Dzurindas valdības realizētajām reformām, jo tās nesušas labumu tikai bagātajiem. "Smer" ir arī naidīgi noskaņota pret ārvalstu investoriem, kas bijuši viens no galvenajiem straujās ekonomikas izaugsmes dzinējspēkiem.

Domājams, ka abiem lielāko partiju līderiem būs grūti izveidot vairākuma koalīciju no astoņām partijām, kas varētu iekļūt parlamentā. To vidū varētu būt galēji labēji noskaņotie nacionālisti un bijušā premjerministra Vladimira Mečiara labēji centriskā partija.

"Jūs izmantojiet kreisi populistisku retoriku," ceturtdienas televīzijas debašu laikā Dzurinda teica "Smer" līderim Fiko. "Vienotās nodokļu likmes atcelšana sagraus Slovākijas uzņēmējdarbības vidi."

"Mums nepieciešama sociāli taisnīgāka sistēma. Tiem, kam ir miljardi, būs jāsniedz vairāk tiem, kam ir maz," savukārt teica Fiko.

"Smer" popularitāte satraukusi investorus, kuri bažījas, ka solījumi aplikt ar papildu nodokļiem bagātos un vairāk tērēt sociālām programmām bremzēs uzņēmējdarbību un palielinās budžeta deficītu, kas savukārt var apdraudēt pievienošanos eirozonai paredzētajā termiņā.

Gan Dzurinda, gan Fiko izvērsa asu priekšvēlēšanu kampaņu, viens otru apsūdzot korupcijā un vēlētāju maldināšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu