Četri jaunieši ar paštaisīto plostu laimīgi sasnieguši Roņu salu (67)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Četri latviešu jaunieši ar paštaisītu plostu no volejbola bumbām vakar vēlu naktī beidzot sasnieguši Igaunijai piederošo Roņu salu, - informēja Latvijas Radio.

Viens no akcijas dalībniekiem Gatis Mūrnieks stāsta, ka ar pavadošā kutera palīdzību viņi Roņu salu sasnieguši vakar ap plkst.23, ceļojums ildzis aptuveni 13 stundas plānoto sešu stundu vietā.

Kopumā ceļš pāri jūrai bezvēja dēļ bijis ļoti grūts, - valdījis ceļotājiem nelabvēlīgs pretvējš, kas liedzis izmantot buru, turklāt jau ceļa sākumā atteicis darboties viens no četriem airiem.

Vēlā vakarā jaunieši ar plostu deviņu kilometru attālumā no Roņu salas sākuši dreifēt jūrā, jo vējš bija norimis pilnībā. Ar pavadošā kuģa palīdzību plosts laimīgi nokļuvis galamērķī, kur ceļotājus sagaidījis Roņu salas mērs Āre Sinters.

Pēc kopīgas šampanieša iemalkošanas ar Roņu salas vadību jaunieši devušies uz vietējo izklaides vietu.

Kā Latvijas radio sacīja plostotājus pavadošā kuģa pārstāvis, atceļš varētu būt ceļotājiem nedaudz labvēlīgāks, jo plostam, iespējams, varēs uzvilkt buru. Plkst.12 jaunieši devās mājupceļā.

Lai netraucētu lielo tankeru kuģošanu, atceļā plostu, visticamāk, pārvilks pāri kuģu ceļam un pēc tam tas varēs turpināt mājupceļu pats saviem spēkiem.

Plosts, ar kuru puiši devušies ceļojumā, ir divarpus metru garš un plats un veidots no 400 volejbola bumbām, no kurām lielāko daļu ziedojis "Aldaris". Peldošais transportlīdzeklis veidots pēc katamarāna parauga, taču vienlaikus aprīkots arī ar buru un airiem. Plosta būvēšana aizņēmusi vairākas nedēļas, un tas pārbaudīts vairākos testos.

Brauciena laikā plostu pavada kuteris ar diviem glābējiem un ārstu, plostotāji saņem ļoti precīzu informāciju par laika apstākļiem.

Šāda plosta būvniecību iedvesmojis ASV aktiera Toma Henka atveidotais tēls Holivudas filmā "Cast away" ("Pamestais"), kuram, nonākot uz vientuļas salas, par vienīgo sarunu biedru četru gadu garumā kļuva volejbola bumba, un arī Henka varonis sevis glābšanai sāka būvēt plostu.

Kā norāda idejas iniciatori, viens no brauciena mērķiem ir pievērst uzmanību Roņu salai, aicinot vairāk latviešu turp doties atpūsties. Neskatoties uz kuģu satiksmes atjaunošanu uz Roņu salu no Kuresāres Igaunijā, tūristu skaits būtiski nav palielinājies un sarucis ir arī tūristu skaits no Latvijas, kas vietējai pašvaldībai radījis lielu satraukumu.

Komentāri (67)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu