Stādu TOP 5 skaistam daiļdārzam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/wikipedia.org

Kādus stādus izvēlēties daiļdārzam, lai tas visu gadu skaisti ziedētu un priecētu? Iesakām piecus augus, kuri ir skaisti, pieticīgi, viegli kopjami un šobrīd ļoti pieprasīti. Ja tu vēlies ko jaunu savam dārzam, jāizlemj jau laikus, jo pavisam drīz sāksies stādu gadatirgi vai būs jābrauc uz stādu audzētavu, lai iegādātos piemērotāko.

 
Foto: flickr.com/people/50697352@N00/

1. Kalnu priede

Kalnu priede (pinus mugo) ir koks ar labvēlīgu enerģētiku. Tas sasniedz sešu metru augstumu, ir koši zaļš, ar blīvu vainagu. Čiekuri ir 2 - 4 cm gari un ļoti dekoratīvi.

Ir vairāk nekā 20 dažādas kalnu priedes šķirnes, iecienītākās ir: 'Mini Mops' - kalnu priedes šķirne ar 0,5 m augstu un līdz 0,8 m platu spilvenveida, tumšzaļu skuju vainagu.

'Mops» - kalnu priede šķirne ar 1,5 m līdz 3 m augstu un līdz 2 m platu lodveida, tumšzaļu skuju vainagu.

'Winter Gold'.

 
Foto: flickr.com/people/50697352@N00/

2. Zilganā jeb Kanādas egle

Zilganā jeb Kanādas egle (Picea glauca)

Ziemeļamerikas mežu joslas koks ar zilganzaļām skujām un gaiši brūniem, sīkiem, 4-6 cm gariem, trausliem čiekuriņiem. Dekoratīvajos stādījumos visbiežāk izmantotas Kanādas egles pundurformas: 'Conica', 'Daisy's White', 'Blue Wonder'.

Kanādas egles šķirnes ir izcili dekoratīvas, tās prasa rūpīgu kopšanu, agrā pavasarī tās jāapsedz vai jānoēno, lai tiešie saules stari nenodara kaitējumu.

 
Foto: flickr.com/photos/sunrise

3. Japānas spireja

Japānas spireja (Spiraea japonica) ir suga ar lielu šķirņu daudzveidību, augumā no 0,25 m līdz 2 m.

Ieteicamās šķirnes: 'Magic Carpet' - sin 'Walbuma', 'Gold Mound', 'Neon Flash'.

Liela auguma spireju šķirnes ir asā spireja 'Arguta', pelēkā spireja 'Grefsheim', 'Vanhuta' spireja, Japānas spireja 'Snowmund'. Zemās šķirnes ir Japānas spireja 'Dart's Red', kuras augums ir tikai 50-70 cm, miniatūrā Japānas spireja Golden Princess, kas pieaugot sasniedz tikai 50 cm, kā arī interesantā Japānas spireja 'Goldflame', kuras lapas ir salātzaļas/dzeltenīgas. Zemo šķirņu spirejas ir lieliski zemsedzes augi, taču pa tām nedrīkst staigāt – tās nav nekāds mauriņš! Turklāt gandrīz visām spireju sugām ir spēcīgas saknes, kas palīdz krūmiem noturēties arī nogāzēs.

Japānas spireju izmanto norobežojošiem un grupu stādījumiem.

 
Foto: Walter Siegmund, wikipedia.org

4. Klinšrozītes

Klinšrozītes (Pentapylloides) atrodamas arī savvaļā Abavas ielejā - parastā čuža.

Iesaka šķirnes 'Goldteppich', 'Mount Everest', 'Apricot Whisper', 'Goldfinger', 'Lovely Pink', 'Pink Queen', 'Red Robin'.

Augs spēj sasniegt pat 130 cm augstumu, taču ir sugas, kuras augumā ir 50-80 cm garas, dažas pat tikai 20 cm. Klinšrozīšu vislielākā vērtība ir to dekorativitāte – tās izmantojamas gan nogāžu apstādīšanai, lielu platību nosegšanai un nelielu dzīvžogu veidošanai, gan, stādītas grupās, būs interesants dārza akcents.

Klinšrozītes ir gaismas prasīgi, sausumizturīgi, ziemcietīgi augi.

 
Foto: flickr.com/people/8583446@N05/

5. Irbeņlapu fizokarps

Irbeņlapu fizokarps (Physocarpus opulifolius) ir spēcīgs, ātraudzīgs, ļoti dekoratīvs krūms. Tas mēdz augt pat klinšainās un akmeņainās vietās, kas norāda uz auga spēju noturēties arī skarbākos apstākļos. Krūms var izaugt apjomīgs - līdz pat 3 m augstumā un 2 m platumā - un formas ziņā tas ir samērā mainīgs un neregulārs.

Iesaka šķirnes: 'Mindia' - sin 'Diable Dōr', 'Dart's Gold', 'Nanus'.

Piemēroti neitrālai vai skābai augsnei, labi padodas veidošanai, panes sausumu.

Avoti: «Dārza Pasaule», «www.darznica.lv»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu