Ričarda Gīra skūpsts izraisa traci Indijā (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Holivudas aktieris Ričards Gīrs Indijā izraisījis ļoti asu reakciju pret sevi pēc tam, kad drošam seksam un HIV/AIDS izplatības ierobežošanai veltītā pasākumā apskāvis un vairākas reizes uz vaiga noskūpstījis Bolivudas aktrisi Šilpu Šetiju.

Svētdien kravas mašīnu šoferiem domātajā informatīvajā pasākumā Indijā, kas ir valsts ar vislielāko HIV inficēto skaitu pasaulē, Gīrs improvizēti apskāva un noskūpstīja britu televīzijas realitātes šova "Celebrity Big Brother" uzvarētāju Šetiju.

Televīzijā daudzkārt rādīto notikumu daudzi uzskata par rupju apvainojumu Šilpai un Indijas kultūrai. Šilpas fani uzskata, ka tik konservatīvā sabiedrībā, kāda ir Indijā, tāda publiska izrādīšanās ir līdzvērtīga vulgaritātei. Visā valstī vīriešu grupas dedzināja aktieru salmu lelles un portretus un izkliedza protesta saukļus. Karstasinīgākie pieprasīja aktieru nāvi, bet citi - publisku atvainošanos.

"Tas ir vulgāri... Indijā tādas lietas nenotiek. Viņam vajadzētu atvainoties Šilpai un pārējai valstij," pirmdien sacīja kāds nikns fans.

"Mēs nespējam to pieņemt. Tas, kas notiek, ir ļoti nepareizi. Gīrs ir rīkojies ļoti slikti," teica indiešu radikālās partijas ''''Šiva Sena'''' (''''Šivas armija'''') biedrs.

Tomēr aktrise pati nikni nosoda sabiedrības reakciju, kas liek Indijai izskatīties muļķīgi un "atpalikušai" pasaules acīs.

"Es esmu šokēta par šo reakciju. Prese ir tautas balss, un tai jārīkojas atbildīgi, nevis nepārtraukti jārāda šis sižets ārpus konteksta. Mēs šajā pasākumā piedalījāmies ar cēlu mērķi - izplatīt informāciju par AIDS. Ričards nav no mūsu valsts, tomēr viņš ļoti dedzīgi vēlas palīdzēt. Pateicoties viņam, valsts ir ieguvusi Bila un Melindas Geitsu fonda naudu, bet jūs saceļat te šādu traci. Jums būtu jāpievērš vairāk uzmanības patiesajai problēmai, par ko mēs devāmies uzrunāt šoferus," šokētā Šetija kaunināja indiešus un arī valsts presi.

"Viņš dedzīgi strādā, lai palīdzētu šo problēmu risināt. Viņš man jau trīs reizes šorīt zvanījis, lai atvainotos un pateiktu, ka nav vēlējies aizvainot indiešu jūtas un ka viņš atvainojas, ja to nejauši izdarījis. Es gribu to ieskaidrot cilvēkiem - tā mēs neizturamies pret saviem viesiem," viņa sacīja par Gīru.

Viņa arī piebilda, ka Gīrs, tā kā viņš nerunā hindi valodā, centies komunicēt ar skatītājiem Bolivudas stilā un tos izklaidēt, atdarinot savas kustības no kādas filmas "Shall We Dance" ("Padejosim?") ainas.

Savukārt pašā pasākumā tūkstošiem kravas mašīnu šoferu mežonīgi gavilēja un skaļi svilpa, kad Gīrs vairākas reizes noskūpstīja Šetiju uz vaiga un rokas.

Pēc ANO informācijas Indijā aptuveni 5,7 miljoni cilvēku, kuru vidū ir tūkstošiem šoferu, ir HIV nēsātāji.

Gīrs aicināja šoferus rīkoties atbildīgi un izvēlēties drošu seksu - lietot prezervatīvus, lai izvairītos no slimības.

"Nav prezervatīva, nav seksa," hindi valodā no skatuves sauca Gīrs, un putekļainajā tirgus laukumā pulcējušies šoferu tūkstoši unisonā viņam atsaucās.

Tieši tālbraucējus kravas mašīnu šoferus uzskata par vienu no galvenajām riska grupām Indijā, jo, ceļodami pa valsti un izmantojot prostitūtu pakalpojumus, viņi izplata slimību un mājās inficē sievas.

"Es tik ļoti mīlu indiešus, ka gribu palīdzēt risināt HIV/AIDS problēmu. Mēs Indijā esam tikušies ar daudziem dažādiem cilvēkiem, grupām un organizācijām, ieskaitot šoferu arodbiedrību. Arī pašiem šoferiem jābūt atbildīgiem. Viņiem jāpiedalās šīs problēmas ierobežošanā, nevis jāpadara tā smagāka," Gīrs aicināja intervijā vietējai presei.

Amatpersonas uzsver, ka galvenais šķērslis HIV/AIDS problēmas veiksmīgai risināšanai ir valdības Nacionālās AIDS kontroles organizācijas (NACO) vecmodīgā un neprasmīgā vadība un darbība. Pēc ļaunākajām prognozēm, nākamajos piecos līdz desmit gados Indijā HIV inficēti varētu būt jau 3% iedzīvotāju, salīdzinot ar pašreizējiem 0,9 procentiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu