Hroniskie slimnieki aicina nesamazināt zāļu kompensācijas apjomus (33)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Hronisko slimnieku vārdā Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento" aicina valdību nepieļaut finansējuma samazināšanu kompensējamiem medikamentiem, teikts organizācijas izplatītajā vēstulē.

Vēstulē, kas adresēta Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS), Saeimas Sociālo lietu komisijas vadītājai Aijai Barčai (TP) un veselības ministrei Baibai Rozentālei (TP), uzsvērts, ka kompensējamo medikamentu regulāra lietošana vairāk nekā 400 000 hroniski slimu cilvēku ir ne tikai labas pašsajūtas nodrošinājums, bet bieži arī dzīvības priekšnoteikums, tāpēc katrs samazinājums šajā budžetā uzskatāms par tiešu apdraudējumu dzīvībai.

Līdzmaksājuma paaugstināšana kompensējamiem medikamentiem būtiski ietekmēs hroniski slimo cilvēku dzīves kvalitāti, kas attiecīgi ierobežos gandrīz pusmiljona Latvijas iedzīvotāju spēju pilnvērtīgi dzīvot un strādāt, dodot savu ieguldījumu Latvijas ekonomikas atveseļošanā, pausts valdībai adresētajā vēstulē.

Organizācijas veiktā aptauja liecina, ka jau šobrīd 70% aptaujāto nevar atļauties nepieciešamos medicīnas pakalpojumus, 22% nenopērk visus ārsta izrakstītos medikamentus, bet 5% aptaujāto jau tagad nevar iegādāties ārsta parakstītos kompensējamos medikamentus. Turklāt, palielinot PVN likmi medikamentiem no 5% uz 10%, pacientiem par zālēm vidēji izdevumi palielinājušies par 15 latiem mēnesī.

Tāpat valstī pacientiem finansiāli faktiski jau vairs nav pieejama plānveida stacionārā aprūpe, ir ierobežota arī neatliekamā palīdzība un vislētākā veselības aprūpes daļa ir profilakse un ambulatorā palīdzība. Kompensējamie medikamenti ir ambulatorās aprūpes neatņemama sastāvdaļa un lielākajai daļai hronisku pacientu vienīgais palīdzības veids, bet, samazinot arī kompensējamo medikamentu finansējumu, cilvēki ar hroniskām un ļoti smagām slimībām tiks atstāti bez jebkādas medicīniskās palīdzības, uzsvērts valdībai adresētajā vēstulē.

Jau ziņots, lai rastu papildu naudu, Rozentāle esot izteikusi gatavību pārskatīt kompensējamo medikamentu sarakstu. Tas, iespējams, varētu nozīmēt kompensācijas apjoma samazināšanu, sacījusi ministre, taču pagaidām vēl neprecizē, kā tas izpaudīsies.

No nevalstiskajām organizācijām nācis ierosinājums, ka varētu samazināt valsts kompensācijas apjomu no 100% uz 98%. Rozentāle sacījusi, ka šādu lēmumu viņa vēl pagaidām nevarot pieņemt. "Tas, kas uz cilvēku krīt, mēnesī vidēji ir 30 lati. Tas nozīmē, ka kādam tie var būt 10 lati, kādam - 60 lati," sacījusi ministre. Vēl iespējams risinājums, viņasprāt, varētu būt kādu medikamentu izņemšana no kompensējamo medikamentu saraksta. Pašlaik valsts kompensējamām zālēm gadā tērē 63 miljonus latu.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu