SAB noklausīto mobilo tālruņu skaits pērn sarucis par 44% (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2006.gadu, ievērojami - par 44% - sarucis to mobilo tālruņu jeb mērķu skaits, kuru sarunu pārtveršanu veic Satversmes aizsardzības birojs (SAB), to laikrakstam "Diena" atklājis SAB direktors Jānis Kažociņš, atbildot uz jautājumiem par sarunu noklausīšanās procesiem valstī.

"Es to sauktu par Ilzes Jaunalksnes efektu," laikrakstam teicis Kažociņš, šo tendenci vērtējot atzinīgi: "Tā kā operatīvās darbības subjektiem ir jāatbild par to, ko viņi dara."

Žurnālistes Jaunalksnes sarunas noklausījās Finanšu ministrijai (FM) pakļautā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP). Tiek pieļauts, ka nolūkā saņemt sankciju tiesa maldināta, norādot, ka paredzēts noklausīties kādas citas personas sarunas, taču tas oficiāli nav apstiprināts.

Jaunalksne saistībā ar noklausītajām sarunām sāka tiesvedību par viņas cilvēktiesību aizskārumu un pieprasīja 300 000 latu kompensāciju. Tika sākts kriminālprocess. Rīgas apgabaltiesa atzina par prettiesisku FM un VID rīcību, nepildot tiesību normās noteiktās prasības un tā aizskarot Jaunalksnes tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību. Tiesa arī piedzina no FM un VID 100 000 latu par labu Jaunalksnei. Šo spriedumu pārsūdzējis gan VID, gan Jaunalksne.

Saistībā ar kriminālprocesu amatu zaudējušas četras FPP amatpersonas, bet sankciju izsniegusī tiesnese Marija Goldšmite saņēmusi tiesnešu disciplinārkolēģijas piezīmi.

SAB nodrošina tiesas sankcionēto mobilo telefonu kontroli. Jau ziņots, ka pērn visvairāk šo biroja pakalpojumu izmantojusi Kriminālpolicija, iniciējot 36% no visām noklausītajām tālruņa sarunām. Drošības policija iniciējusi 20%, SAB - 16%, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs - 15% no visām noklausītajām telefonsarunām.

Operatīvās sarunu noklausīšanās atbilstību likumiem uzrauga ģenerālprokurors un viņa īpaši pilnvaroti prokurori, bez iepriekšēja brīdinājuma ierodoties SAB un salīdzinot, vai noklausāmie mērķi sakrīt ar tiesas sankcijās norādītajiem, pastāstījis Kažociņš.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu