Paipalu olām ir augsta uzturvērtība, tās ir bagātas ar vitamīniem un minerālvielām. Ja salīdzina vistu un paipalu olas, tad vienā paipalu olas gramā ir 2,5 reizes vairāk A vitamīna, 2,8 reizes vairāk B1 un 2,2 reizes vairāk B2 vitamīna nekā vienā vistas olas gramā. Piecās paipalu olās, kuru masa ir līdzvērtīga vienai vistas olai, ir 5 reizes augstāks fosfora un kālija daudzums, 4,5 reizes lielāks dzelzs daudzums. Paipalu olas ir bagātas arī ar aminoskābēm, kam ir svarīga nozīme vielmaiņas procesā. Tajās salīdzinājumā ar vistu olām ir vairāk tādu neaizvietojamu aminoskābju kā tirazīns, treonīns, lizīns, glicīns un histidīns. Tirazīns, piemēram, ir nepieciešams ādas un matu pigmentu sintēzei, tātad atbildīgs par veselīgu sejas krāsu. Tieši tāpēc paipalu olas tiek izmantotas arī kosmētikā. Tajās koncentrētā veidā sakopotas daudzas cilvēkam nepieciešamas bioloģiski aktīvas vielas.
Viena no vērtīgākajām paipalu olu īpašībām ir tā, ka tās ilgi saglabājas svaigas. Istabas temperatūrā tās var glabāt 30 dienas, bet ledusskapī – divus mēnešus. Tik ilgs glabāšanas termiņš ir iespējams, pateicoties olās esošajam lizīnam (leicīnam) – vienai no astoņām neaizvietojamām aminoskābēm, kuras nevar sintezēties cilvēka organismā un tām obligāti jābūt cilvēka uzturā. Lizīns (leicīns) aizsargā no kaitīgiem mikroorganismiem gan pašu olu, gan cilvēku, kurš to lietojis uzturā.
Olu čaumalas var izmantot dažādi. No senseniem laikiem putnkopji ievērojuši, ka, pievienojot sasmalcinātas olu čaumalas putnu barībai, paaugstinās putnu dējība. Dārzkopji olu čaumalas pievieno augsnei, tā bagātinot to ar mikroelementiem un neitralizējot augsnes skābumu. Putnu olas un olu čaumalas iekļautas arī daudzu senu ārstniecības recepšu sastāvā.
Olu, tai skaitā arī olu čaumalu, konkurencē nepārspētas ir paipalu olas. Paipalu olas mediķi un biologi atzinuši par augstvērtīgu diētisku produktu, bet paipalu olu čaumalas – par lielisku kalcija avotu, kas viegli uzsūcas organismā.
Kalcija nepietiekamība cilvēka organismā izraisa virkni veselībai bīstamu slimību, piemēram, zobu bojāšanos bērniem vai kaulu trauslumu vecākiem cilvēkiem. Ja nepieciešamais kalcija daudzums netiek uzņemts ar ēdienu, tad ķermenis to zog no kauliem. Tā bojājas kaulu veselība, un ar laiku sarūk skeleta masa. Kalcija deficīts izpaužas arī kā depresija un slikts miegs, šā mikroelementa trūkums organismā veicina mazasinību, biežas saaukstēšanās, alerģijas, herpes vīrusu un mazina aizsardzību pret radiāciju. Sievietēm kalcija trūkums var vājināt dzemdību kontrakcijas un maksts muskulatūras tonusu, izsaukt baltos ziedus.
Zinātnieki vairāku gadu garumā pētījuši smalcinātu paipalu olu čaumalu iedarbību uz cilvēka organismu un konstatējuši augstu produkta terapeitisku aktivitāti. Produktam nav arī nekādu blakņu – atšķirībā no citiem medicīniskiem kalcija preparātiem paipalu olu čaumalu kalcijs nenogulsnējas locītavās un neapdraud tā lietotāju ar nierakmeņiem.
Īpaši svarīgi ir sasmalcinātas paipalu olu čaumalas iekļaut bērnu uzturā. Jau no viena gada vecuma paipalu olu čaumalas var pievienot bērna ēdienam – tas intensīvajā augšanas periodā nodrošinās veselīgas kaulu sistēmas veidošanos. Paipalu olu čaumalu terapija ir lielisks līdzeklis cīņai pret rahītu un mazasinību, kas bieži pavada šo slimību. Pievienojot uzturam smalcinātas paipalu olu čaumalas, ātrāk uzlabojas veselības stāvoklis, ja ir gūžas locītavas mežģījums, osteoporoze, kaulu lūzumi, trausli nagi, smaganu asiņošana, aizcietējums, uzbudināmība, nemiers, bezmiegs, siena drudzis, astma un nātrene.