Kā saglabāt savu organismu bērnam draudzīgu? (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja arī šobrīd pat nesapņo par mazuli, tas nenozīmē, ka kādu dienu tu nevēlēsies kļūt par māmiņu. Un tas, kā tu dzīvo šodien, būtiski ietekmē to, kā tev izdosies tikt pie vesela bērniņa nākotnē.

Kad 17 gadu vecumā Karīna atklāja, ka ir stāvoklī, viņai šķita – tas ir pats ļaunākais, kas ar viņu jebkad ir noticis: “Es vienkārši biju tik apjukusi un nobijusies, ka, daudz nedomājot, izvēlējos abortu.” Pēc 11 bezrūpīgas dzīves gadiem un vairākiem seksuālajiem partneriem Karīna satika vīrieti, ar kuru viņas bailes par iespējamo grūtniecību pārauga sapņos par kopīgu bērniņu. “Es biju iemīlējusies un gatava ģimenes papildinājumam, tomēr nekas nenotika. Lai kā mēs censtos, es nevarēju palikt stāvoklī.” Kaut kas bija ietekmējis Karīnas reproduktīvos orgānus. Pagātnes spēles ar savu ķermeni bija paņēmušas nodevas. Par laimi, Karīnas veselības bankā bija palikušas arī neizmantotas rezerves, un pēc vairākām pārbaudēm un ilgstošas ārstēšanās viņa kļuva par ļoti laimīgu veselīgas meitenītes māmiņu. Kaut arī Karīnas stāstam ir laimīgas beigas, tā nenotiek vienmēr. ASV veiktie pētījumi liecina, ka apmēram vienai sievietei no divdesmit vecumā līdz 30 gadiem ir “jāpiestrādā”, lai tiktu pie bērniņa. Un apmēram vienai no astoņām sievietēm vecumā pēc 35 gadiem jānodrošina papildu ārstēšana, lai grūtniecība noritētu veiksmīgi. Arī Latvijā situācija ir līdzīga, atzīst reproduktīvās medicīnas centra Embrions vadītājs Gints Treijs.

Nezināmas sāpes

Ja tevi nomoka dīvainas sāpes vēdera lejasdaļā vai iegurņa rajonā, to iemesls varētu būt seksuāli transmisīvās slimības (STS) vai infekcijas, kas, laicīgi neatklātas, progresē un var izraisīt sāpes. “Hlamīdijas, gonoreja – šo infekciju dēļ veidojas saaugumi, kas traucē olšūnai apaugļoties,” stāsta Gints Treijs. Bīstamākais ir tas, ka sieviete var arī nejust, ka viņas organismā ir ieperinājusies infekcija. Laikā, kad organisms ar to cīnās, reproduktīvie orgāni jau var tikt bojāti. Infekciju simptomi ir pastiprināti izdalījumi, nieze, dedzināšana, sāpes iegurnī, nepatīkamas sajūtas dzimumattiecību laikā. STS slimībām ir dažādas fāzes, un reizēm var šķist, ka viss ir noregulējies, tomēr slimība turpina progresēt, tāpēc Gints Treijs iesaka nenodarboties ar pašārstēšanos, jo reālus rezultātus var panākt tikai pie speciālista. “Neizārstēta STS var būt būtisks neauglības iemesls.”

Auglību saudzējošās stratēģijas ieteikums Nr.1: apmeklē savu ginekologu vismaz reizi gadā un informē viņu par visām sāpēm, nepatīkamām vai īpatnējām sajūtām un diskomfortu. Ja tev ir bijis sekss bez izsargāšanās, dodies pie ginekologa, negaidot ikgadējo vizīti. Neaizmirsti, ka prezervatīvs vēl arvien ir drošākais aizsarglīdzeklis pret STS.

Menstruālais cikls

Žanete (37) nekad neuztraucās par novirzēm menstruālajā ciklā – pāris dienas šurp vai turp šķita pierasta lieta. Tomēr pēc ilgākiem mēģinājumiem palikt stāvoklī Žanete no ārstiem uzzināja, ka viņai ir novirzes ovulācijas procesā hormonu nesabalansētības dēļ. Tad viņa saprata, ka rūpīgāka attieksme pret savu veselību būtu aiztaupījusi viņai daļu uztraukumu. Pēc neilgas ārstēšanas Žanete ir kļuvusi par divu bērnu māmiņu. Speciālisti norāda, ka neparasts menstruālais cikls var norādīt uz olnīcu disfunkciju. Ja cikls novirzās par divām līdz trīs dienām uz vienu vai otru pusi, tev nav jāuztraucas, jo to ietekmē stress, pārmaiņas dzīves veidā un citi faktori, bet par 35 dienām garāks cikls jau var liecināt par olnīcu disfunkciju. Tāpat būtu jāpievērš uzmanība, ja parādās pēkšņas, līdz šim nenovērotas izmaiņas menstruālajā ciklā vai to norisē, piemēram, ļoti spēcīga asiņošana vai ļoti sāpīgas menstruācijas. Gints Treijs uzsver, ka viens no būtiskiem neauglības iemesliem var būt endometrioze, kad dzemdes gļotādas šūnas no dzemdes dobuma nokļūst citos orgānos vēdera dobumā un piestiprinās pie tiem, piemēram, olnīcām, dzemdes ārējās virsmas, zarnām vai urīnpūšļa. Tās simptomi ir ļoti sāpīgas menstruācijas, kā arī smērēšanās pirms un pēc menstruācijām. Lielbritānijā no endometriozes vien cieš desmitā daļa sieviešu. Auglību saudzējošās stratēģijas ieteikums Nr.2: iekārto menstruāciju kalendāru, lai varētu sekot līdzi to cikliskumam. Tas palīdzēs ne tikai tev pašai dzīvot neatkarīgi no menstruāciju untumiem, bet arī sniegs tavam ārstam vērtīgu informāciju. Menstruālo ciklu skaita no menstruāciju pirmās dienas līdz nākamo menstruāciju pirmajai dienai.

Dialogs ārsta kabinetā Ierastajā pārbaudē pie ginekologa Lindai (35) diagnosticēja dzemdes kakla eroziju. Tika izdarītas analīzes un erozija likvidēta. Pēc kāda laika analīzes atkal bija pozitīvas un atkal bija jāsāk ārstēšana. Linda uzdeva ārstam jautājumu: vai tas, ka man jau divas reizes ir veiktas šīs procedūras, nevar būt neauglības iemesls nākotnē vai palielināt risku neiznēsāt bērniņu. “Kad ārsts man atbildēja, ka to nevarot paredzēt, es jau pēc brīža biju prom no tā kabineta. Protams, uz neatgriešanos. Es atradu citu ārsti, kura veica papildu pārbaudes un nomierināja mani. Man nedraudēja neauglība, jo visas problēmas jau bija laicīgi atklātas un ārstētas.” Šie notikumi risinājās pirms astoņiem gadiem, un tagad Linda audzina sešus gadus veco Tomu. Dzemdes kakla erozija nozīmē virsējā audu slāņa bojājumu. Ja analīzes neuzrāda infekciju, tad šis bojājums var sadzīt un nav nepieciešamas īpaša iejaukšanās. Lai likvidētu dzemdes kakla eroziju, tiek lietotas divas ārstēšanas metodes: piesaldēšana un piededzināšana. Piesaldēšana ir piemērotāka jaunām sievietēm, jo atstāj mazāk rētaudus, kas savukārt nozīme mazāku ietekmi uz dzemdes kakliņa funkcijām grūtniecības laikā.

Auglību saudzējošās stratēģijas ieteikums Nr.3: Lindas situācijā konstatētās veselības problēmas saasināja neuzticēšanās ārstējošajam ārstam. Speciālisti iesaka iegūt sirdsmieru, iztaujājot un pārliecinoties par izvēlēto ārstēšanas metožu piemērotību tieši tev. Iespējams, tā var būt konsultācija pie cita ārsta. Nekādā gadījumā gan nevajag paļauties uz saviem spriedumiem vai „pieredzējušu” draudzeņu ieteikumiem par pašārstēšanos. Ārstam lieku reizi atgādini, ka nākotnē tu esi ieplānojusi kļūt arī par māmiņu.

Pagātnes grūtniecība

“Savā kāzu vakarā es piedzīvoju pirmo spontāno abortu – biju tik pārnervozējusies un noskrējusies, gatavojoties kāzām, ka nedomāju par to, kā jūtas mans gaidāmais bērniņš,” stāsta Sanita (27). Iestājoties nākamajai grūtniecībai, viņa saņēma īpaši labu aprūpi: “Es gulēju kā bērns un ēdu veselīgi. Vīrs mani uzmanīja kā stikla glāzi, tomēr, kad grūtniecības otrā trimestra vidū atkal notika spontānais aborts, es sāku uztraukties, ka man nekad nebūs bērniņa. Tas, ka tīņa gados biju izšķīrusies par abortu, man lika sev nepārtraukti jautāt: varbūt tas bija vienīgais bērniņš, kurš man bija lemts?” Speciālisti uzsver, ka aborts nedrīkst kļūt par kontraceptīvo līdzekli, jo tas, vai pēc izdarītā aborta neradīsies komplikācijas, iekaisumi un saaugumi, ir atkarīgs no ļoti daudziem faktoriem. Auglību saudzējošās stratēģijas ieteikums Nr.4: konsultējoties ar ārstu, izvēlies uzticamu un piemērotu kontracepcijas metodi. Ja tev ir bijis aborts, neslēp to no sava ginekologa un pārliecinies, vai nav radušās komplikācijas.

Cosmo jautā: vai mūsu auglība samazinās?

“Neauglības izplatība šobrīd ir ļoti augsta. Tā ir viena no mūsdienu modernās sabiedrības lielākajām veselības un sociālajām problēmām, jo skar apmēram 15% visu pāru. Neauglību var skaidrot ar sociālo un bioloģisko faktoru saistību: arvien palielinās vecums, kad sievietes sāk plānot grūtniecību (piemēram, vispirms pievēršoties karjerai), un ir labi zināms, ka sieviešu reproduktīvā spēja ar vecumu diezgan strauji samazinās, būtiski pazeminoties pēc 35 gadu vecuma. Savukārt vīriešu reproduktīvās veselības pazemināšanās ir saistīta ne tikai ar spermas kvalitātes pazemināšanos un ģeogrāfiskām atšķirībām, piemēram, Baltijas valstīs un Somijā vīriešiem ir labāka spermas kvalitāte nekā vīriešiem Norvēģijā un Dānijā, bet arī ar pieaugošu saslimstību ar sēklinieku audzējiem un citām patoloģijām. Viens ir skaidrs: sēklinieku audzēju krass pieaugums un spermas kvalitātes pasliktināšanās dažu pēdējo paaudžu laikā praktiski visā pasaulē liecina, ka par to ir atbildīgi apkārtējās vides un modernā dzīvesveida kaitīgie faktori, nevis ģenētiskie faktori. Pie dzīvesveida faktoriem jāmin aptaukošanās, sēdošs dzīvesveids, smēķēšana, alkohols un narkotikas.” Juris Ērenpreiss, Dr. med., klīnikas Piramīda andrologs

Cosmo jautā: kā mainās sieviete, kad viņa kļūst par mammu? “Nav iespējams piedzimt vienam, dzemdībās jūs vienmēr esat divi – dzimstošais mazulis un viņa mamma. Šī divu pasauļu saplūšana vienotā attīstības spirālē ir tas, kas maina sievieti. Viņa nekad vairs nebūs viena neatkarīgi no tā, kāds izvērtīsies mazuļa liktenis. Faktiski sieviete nav viena jau no tā brīža, kad mazulis tiek ieņemts (ne velti ciltskokā tiek iezīmēti visi mazuļi, kā dzimušie, tā nedzimušie). Kādas rakstura īpašības pēc dzemdībām sievietē kļūst izteiktākas? Atbildības sajūta, spēja izjust tādu mīlestību, kurai nav ne malas, ne gala, un arī milzīgu naidu, tiklīdz sajūti, ka mazulis var tikt apdraudēts. Pazemība, jo nākas sastapties ar lielākām vai mazākām ciešanām, sākot no negulētām naktīm līdz rūpēm par slimu mazuli. Tas viss notika un joprojām notiek ar mani pašu, un turpina mani mainīt dienu no dienas tā, ka es pat nezinu, kāda es būšu pēc gada, pēc desmit.” Dina Ceple, Ģimenes veselības centra Stārķa ligzda īpašniece un vadītāja, mājdzemdību vecmāte

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu