Jaundžeikars: 16.martā neesam pasargāti no nejaušībām (38)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Nekad neviens nav pasargāts no nejaušībām," tā šodien intervijā Latvijas Radio, komentējot iespējamās nekārtības 16.marta pasākumos, teica Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC). Viņš uzsvēra, ka tie spēki, kas ir tiesībsargājošo iestāžu rīcībā, ir labi aprīkoti un gatavi pildīt savu uzdevumu pēc labākās sirdsapziņas, taču nekad nevar izslēgt nejaušības.

Jaundžeikars norādīja, ka situācija, salīdzinot ar pagājušā gada 16.martu, ir mainījusies. Latvija ir pievienojusies Šengenas valstu zonai, tādēļ no Lietuvas un Igaunijas var nekontrolēti iebraukt gan skinhedu grupas, gan citu ekstrēmu grupu pārstāvji. Taču viņš uzsvēra, "lai neviens necer, ka ekstrēmisti varēs izrādīties".

Komisijas vadītājs uzskata, ka Rīgas dome ir rīkojusies pareizi, neļaujot pretēju uzskatu paudējiem pulcēties vienā laikā un vienā vietā.

Jaundžeikars, kura ģimenē esot vairāki leģionāri, novēlēja leģionāriem veselību un aicināja viņiem stāstīt par savu pieredzi bērniem, mazbērniem, un mazmazbērniem.

Kā ziņots, Administratīvā rajona tiesa šodien plkst. 9.30 izskatīs Jurija Kotova pieteikumu, kurā viņš apstrīdējis Rīgas domes Sapulču, gājienu un piketu pieteikumu izskatīšanas komisijas lēmumu neatļaut rīkot pasākumu pie Brīvības pieminekļa 16.martā.

Rīgas domes komisija Kotova plānoto gājienu atteica, jo viņam pērn bijis piemērots administratīvais sods - brīdinājums. Pats Kotovs gan to neatceras un uzskata, ka "kaut kas ir sajaukts un tas veikts apzināti".

Rīgas domes komisijas lēmumu drošības apsvērumu dēļ atteikt 16.martā plānoto gājienu Administratīvajā rajona tiesā apstrīdējusi arī Latvijas Antifašistiskā komiteja, taču pagaidām vēl nav īsti izlemts par pieteikuma tālāko virzību.

Jau ziņots, ka vakar, 12.martā, Administratīvā rajona tiesa izskatīja "Nacionālās spēka savienības" (NSS) pieteikumu, kurā tika apstrīdēts Rīgas domes komisijas lēmums neizskatīt NSS lūgumu atļaut 16.martā pie Brīvības pieminekļa rīkot gājienu. Tiesa pašvaldības lēmumā pārkāpumus nesaskatīja, līdz ar to NSS oficiāli nedrīkstēs rīkot nedēļas nogalē plānoto pasākumu.

Jau ziņots, ka Rīgas domes Sapulču, gājienu un piketu pieteikumu izskatīšanas komisija nolēma neatļaut organizēt četrus no pieciem pasākumiem, kurus bija plānots rīkot 16.martā pie Brīvības pieminekļa.

Kā žurnālistus iepriekš informēja Rīgas pilsētas izpilddirektors Andris Grīnbergs, gājiens tika atļauts organizācijai "Daugavas vanagi Latvijā". Tas paredzēts no Doma laukuma līdz Brīvības piemineklim.

Kotova un Igora Šiškina pieteikumi noraidīti, jo viņi esot administratīvi sodīti pēdējā gada laikā, sacīja Grīnbergs, bet NSS gājiens nav atļauts, jo organizācija beigusi pastāvēt. Latvijas Antifašistiskās komitejas pieteikums noraidīts drošības apsvērumu dēļ.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu