TM lūgs piešķirt papildu Ls 161 000 valsts kompensāciju izmaksai cietušajiem (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tieslietu ministrija (TM) sagatavojusi rīkojuma projektu par 161 028 latu piešķiršanu Juridiskās palīdzības administrācijai (JPA) no valsts pamatbudžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai varētu nodrošināt valsts kompensāciju izmaksu cietušajiem.

Šā rīkojuma projekta izskatīšana iekļauta šodien gaidāmās valdības sēdes darba kārtībā.

Ministru kabineta rīkojuma projekts paredz no valsts pamatbudžeta apakšprogrammas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt TM 161 028 latus, lai atbilstoši likumam "Par valsts kompensāciju cietušajiem" varētu nodrošināt valsts kompensāciju izmaksu par 78 kompensācijas pieprasījumiem, kas iesniegti JPA līdz šā gada 17.jūnijam par summu 50 778 lati, kā arī jūnija otrajā pusē un jūlijā un augustā plānoto valsts kompensācijas pieprasījumu apmaksai par summu 110 250 lati.

Kā skaidro rīkojuma projekta autori, JPA 2009.gadam valsts kompensācijām piešķirti 200 000 latu, bet līdz šā gada 30.jūnijam izlietoti jau 199 853 lati. JPA 30 dienu laikā pēc valsts kompensācijas pieprasījuma saņemšanas jāpieņem lēmums par kompensācijas izmaksāšanu likumā noteiktajos gadījumos, bet kompensācija jāizmaksā mēneša laikā pēc dienas, kad pieņemts lēmums par tās izmaksāšanu.

Par 78 valsts kompensācijas pieprasījumiem, kas iesniegti JPA līdz šā gada 17.jūnijam, nav veikta samaksa par summu 50 778 lati, jo JPA šim mērķim vairs nav naudas. Tāpat administrācijai nepieciešami arī papildu finanšu līdzekļi jūnija otrajā pusē un jūlijā un augustā plānoto valsts kompensācijas pieprasījumu apmaksai par summu 110 250 lati.

Jau ziņots, ka pērn bija plānots ar 2009.gada 1.janvāri valsts kompensācijas cietušajiem maksimālo apmēru palielināt, tomēr vēlāk šis termiņš tika pagarināts līdz 2010.gadam.

Likums par valsts kompensāciju cietušajiem patlaban paredz, ka maksimālā kompensācija gadījumos, ja noziedzīga nodarījuma rezultātā ir iestājusies personas nāve, ir piecu minimālo algu (900 latu) apmērā.

Pārejas noteikumi sākotnēji paredzēja, ka no 2009.gada 1.janvāra maksimālais kompensācijas apjoms palielinātos divas reizes - līdz desmit minimālajām mēnešalgām. Taču kompensācijas maksimālā apmēra palielināšana tika atlikta par vienu gadu, jo JPA netika piešķirts šā mērķa īstenošanai nepieciešamais papildu finansējums.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu