Izķer ne tikai griķus... (182)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Izskanējis, ka drīzumā vairākiem pārtikas produktiem - putraimiem, griķiem, miltiem - sagaidāms būtisks cenu kāpums. Saistībā ar to pircēji šīs preces iegādājas pastiprināti un daļā veikalu tās vairs nav iespējams iegādāties. Turklāt - ļaudis steidz pirkt ne tikai griķus, kuriem cena varētu dubultoties, bet arī rīsus, kuru sadārdzinājums nav gaidāms...

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs portālam TVNET apstiprināja, ka saistībā ar izskanējušo informāciju par gaidāmo cenu kāpumu šīs preces tiek pirktas vairāk.

"Protams, preces, kuras tiek ikdienā biežāk lietotas un kuras var ilgāk glabāt, iegādājas vairāk." Konkrētu pieauguma datu nebija asociācijas vadītāja rīcībā.

Tajā pašā laikā viņš norādīja, ka kopumā pārtikas patēriņš krities. Tas saistīts ar lielajām izmaksām, lai sagatavotos skolai, kā arī gaidāmo aukstuma sezonu, pirms kuras daļa cilvēku atvēl naudu kurināmā iegādei.

Viņš arī vērsa uzmanību, ka ne visi pārtikas produkti kļūst dārgāki. Piemēram, iespējams iegādāties lētāku cukuru.

Savukārt "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš portālam TVNET pastāstīja, ka pēdējā laikā visaktīvāk cilvēki iegādājās griķus.

Aptuveni trešdaļā Rīgas veikalu griķu vairs nav.

TVNET novēroja, ka griķu vairs nav ne tikai šī tirgotāja, bet arī citu zīmolu veikalos.

Turklāt "Maxima" veikalos, kuros griķus vēl var iegādāties, būtiski sarucis to sortiments. Vairumā veikalu ir izpirkti lētākie un vienkāršāk fasētie griķi. Dārgākie un sarežģītāk iepakotie griķi joprojām daļā tirdzniecības vietu ir nopērkami.

Labāka situācija ar griķiem "Maxima" veikalos ir reģionos. Andiņš to skaidroja ar to, ka, iespējams, lielpilsētas iedzīvotāji vairāk seko ziņām par pārtikas cenu kāpumu.

Izķer arī rīsus

Turklāt cilvēki ne tikai vairāk pērk griķus, kuru cena varētu dubultoties, bet arī rīsus, kuru sadārdzinājums nav solīts. "Maxima" novērojusi, ka rīsu pārdošanas apjoms pieaudzis par aptuveni 80%.

Andiņš cilvēku lielo interesi par rīsiem skaidroja ar to, ka cilvēki, neatraduši veikalos griķus, iegādājas līdzīgus produktus - rīsus.

Arī putraimu pārdošanas apjomi pieauguši par 40%. Taču gan putraimi, gan milti visos "Maxima" veikalos ir pieejami. Viņš norādīja, ka šo produktu cenu kāpums salīdzinājumā nav tik liels, lai iegādātos lielus krājumus.

Padomā, pirms pērc!

Turklāt tirgotāja pārstāvis aicināja cilvēkus padomāt, vai ir lietderīgi iegādāties lielus pārtikas krājumus. Bieži rodas problēmas ar beramo produktu uzglabāšanu.

Beramajos pārtikas produktos var iemitināties nelūgti viesi, un tad tos nākas izmest.

Andiņš arī atzina - ja cilvēki nebūtu sākuši pirkt griķus vairāk kā parasti, to būtu pieticis līdz pat jaunajai ražai.

Tā kā ne tirgotājs, ne tā piegādātāji nebija rēķinājušies ar pastiprinātu griķu pirkšanu, radušās problēmas. No pieciem "Maximas" griķu piegādātājiem trijiem griķu nav vairs vispār, vienam ir nedaudz un tikai vienam ir normāls griķu daudzums.

Vecāki cilvēki pērk vairāk

Savukārt portāla TVNET un "Snapshots" aptaujā vairums cilvēku norādījuši, ka saistībā ar ziņām par gaidāmo cenu kāpumu pēdējā laikā neiepērk vairāk pārtikas. Tā rīkojas gandrīz 80% aptaujāto. Sīkāk, lūdzu, skatīt grafikā un pie raksta resursiem.

Paziņojums par iespējamo cenu kāpumu biežāk sasniedzis gados vecāku cilvēku ausis -  piektā daļa respondentu vecumā virs 50 gadiem saka, ka iepērk tikai nedaudz vairāk. "Nedaudz vairāk, visticamāk, tādēļ, ka rocība neļauj," norāda "Snapshots" speciāliste.

Cilvēki dusmojas, ka ziņas par pārtikas cenu kāpumu izplatītas tirgotāju interesēs.

Aptaujā cilvēki arī bieži pauduši neuzticēšanos paziņojumu patiesumam, paužot pārliecību, bažas un dusmas, ka tā izplatīta tirgotāju interesēs. Piemēram, kāds rakstīja: "Nepērku vairāk, jo tā ir ažiotāžas radītāju atbalstīšana."

Līdzīgs viedoklis: "Neticu pārtikas cenu kāpumam, tā ir viltus informācija ar mērķi palielināt draņķīgos pārdošanas apjomus." 

Tāpat daudz cilvēku atzīst, ka labprāt iegādātos vairāk produktu, taču nevar to atļauties, piemēram, "nevaru nopirkt tagad, nevarēšu arī vēlāk" vai "nav brīvas naudas, lai iepirktu vairumā lētākus produktus", vai "nav tādu līdzekļu, lai sapirktos gadam uz priekšu .

Daļa cilvēku arī atzinuši, ka viņiem vienalga, cik maksā pārtika. Vēl vairāki solījuši braukt uz ārzemēm pēc pārtikas.

Foto: Snapshots

Interneta aptauja notika šonedēļ, un tajā piedalījās aptuveni 800 cilvēku.

Komentāri (182)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu