JL brīdina par krīzi Latvijas politiskajā sistēmā (69)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nav jābūt politikas ekspertam vai sociologam, lai secinātu, ka Latvijas politiskajā sistēmā iestājusies dziļa krīze, partijas "Jaunais laiks" (JL) ārkārtas kongresā teica tās jaunais domes priekšsēdētājs Artis Kampars. Izlauzties no šķietamās bezizejas uzticības krīzē var tikai, politiskajam procesam kļūstot daudz mērķtiecīgākam un orientētam uz rezultātu, kuru pieprasa sabiedrība.

"Ļaudis, pienākuma apziņas vadīti, joprojām iet uz vēlēšanām, joprojām ir gatavi atdot savu balsi par kādu no piedāvātajiem sarakstiem konkrētajās vēlēšanās, tomēr savas sirds dziļumos bieži to uztver kā balsojumu par mazāko ļaunumu. No gada uz gada vairojas tikai neticība, bet vēlme balsot arī turpmāk strauji mazinās," teica Kampars.

Viņš uzvēra, ka gan godprātīgs uzņēmējs, gan pensionārs, gan students joprojām jūtas kā svešinieks attiecībās ar savu valsti. "Viņi, tāpat kā pārējie vēlētāji, saskata gandrīz tikai savtīgas intereses ievēlēto politisko partiju pārstāvju rīcībā - vai tas būtu ērtu amatu un izdevīgu komandējumu līmenī, vai daudzmiljonu darījumos ar nodokļu maksātāju naudu un valsts īpašuma pārdali, vai acīmredzamos valsts nozagšanas mēģinājumos," teica Kampars.

Izlauzties no šķietamās bezizejas uzticības krīzē, pēc JL domes priekšsēdētāja pārliecības, var tikai, politiskajam procesam kļūstot daudz mērķtiecīgākam un orientētam uz rezultātu, kuru pieprasa sabiedrība.

Savā uzrunā Kampars retoriski jautāja: "Ko konkrēti paveicis "darītājs" [Aigars] Kalvītis un viņa vadītā Tautas partija kopš iepriekšējām Saeimas vēlēšanām? Vai reģioni ir vairāk attīstīti un rūpniecība uzplaukusi? Nē. Ko īsti nošķūrējis "buldozers" [Ainārs] Šlesers? Vienīgi Latvijas Pastu. Kādas ir ZZS virzītā Aivara Lemberga cerības kļūt par premjeru? Nekādas. Un visbeidzot - vai JL ir sasniedzis labklājību godīgā Latvijā? Atzīsim - joprojām esam tālu no lolotā sapņa."

Pēc JL domes priekšsēdētāja domām, Latvijas demokrātija šobrīd atrodas tikai soli no bezdibeņa, totālā sabiedrības neuzticība tai var būt par iemeslu centieniem pēc autoritārisma, tāpēc par JL galveno izaicinājumu, turpinot īstenot godīgas politikas ideālus, jākļūst centieniem pēc taustāmiem rezultātiem sabiedrībai.

Kampars arī norādīja, ka rezultatīva politika nenozīmē atrašanos jebkādā valdībā kā pašmērķis. Tas drīzāk nozīmē racionālu iespēju izvērtējumu - cik lielas ir reālās iespējas sasniegt uzstādītos mērķus politikā.

Kongresa delegāts, Eiropas Parlamenta deputāts Valdis Dombrovskis pauda viedokli, ka pirms lēmuma neiet Ivara Godmaņa (LPP/LC) vadītajā valdībā bija jāsaņem domes lēmums, kā to nosaka JL statūti. Tad šo lēmumu būtu vieglāk pieņemt arī tiem, kas domāja, ka JL ir jāstrādā Godmaņa valdībā.

Runājot debatēs, delegāts Edgars Kramiņš pauda neapmierinātību ar JL Ētikas komisijas pasivitāti, kura nav devusi vērtējumu "aizgājējiem" no JL rindām. Viņš aicināja arī gan Ētikas komisijā, gan ārkārtas kongresā pieņemt rezolūciju, kurā tiktu pieprasīts, lai Saeimas un Rīgas domes deputāti, kas aizgājuši no JL, noliktu deputāta mandātu.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu