Ko nedarīt ugunsgrēkā? (27)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Sākoties aukstajam laikam, arvien aktuālāks kļūst jautājums par ugunsdrošību. Glābēji uzsver - ja ir aizdomas par ugunsgrēku, pirmais darbs ir parūpēties par cilvēkiem. Taču paši cilvēki atzīst, ka vispirms zvanītu ugunsdzēsējiem un tikai pēc tam censtos glābt mājiniekus.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses pārstāve Inga Vetere sarunā ar portālu TVNET iepriekš teica - ja ir aizdomas par degšanu, pirmkārt jācenšas glābt cilvēki. "Dārgākais ir cilvēks, tā dzīvība. Jāpamodina aizmigušie, jāglābjas uz drošu vietu."

Tikai pēc patveršanās drošā vietā jāzvana glābējiem pa telefonu 112.

Un tikai pēc tam jādomā par iespējamu ugunsgrēku dzēšanu. Turklāt tas jādara, nepārvērtējot spēkus un atceroties, ka cilvēku dzīvība ir svarīgākā.

Savukārt vairums cilvēku portāla TVNET un "Snapshots" aptaujā atzina, ka ugunsgrēka gadījumā vispirms zvanītu glābējiem. Paļaušanās uz ugunsdzēsējiem raksturīgāka ir latviešiem. Viņi retāk nekā citu tautību iedzīvotāji paši ķertos pie ugunsgrēka likvidēšanas.

Mēģinājumi dzēst nelaimi pašiem aptaujā minēti kā trešā populārākā rīcība ugunsgrēka gadījumā. To censtos darīt aptuveni puse cilvēku. Turklāt vīrieši (61%) pretstatā sievietēm (40%) par šādu soli izšķirtos ievērojami biežāk.

Daudz aptaujāto atzina, ka mēģinātu glābt mājās esošos ļaudis.

Daudz retāk cilvēki evakuētu vērtīgās lietas un mājdzīvniekus.

Reti arī pamestu degošās telpas. Jaunieši biežāk nekā citu vecumu cilvēki izvēlētos pamest degšanas vietu.

Daudz cilvēku norādīja, ka darītu visu iepriekš minēto. Aptaujātie norāda, ka rīcība būtu atkarīga no tā, kas degtu: "Ja ir iespēja nodzēst, tad dzēstu, ja nē - tad glābtu cilvēkus un mantas, ja varētu."

Foto: Snapshots

Interneta aptauja notika septembra sākumā un tajā piedalījās aptuveni 900 cilvēku. Vairāk par pareizu rīcību ugunsgrēkā, lūdzu, skatīt rakstam pievienotajos resursos.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu