Jaundžeikars, iespējams, vācis slepenas ziņas Šlesera labā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Bijušais iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC), iespējams, aizturēts tāpēc, ka vācis slepenu informāciju partijas biedram Aināram Šleseram, ko viņam savukārt nodevis toreizējais KNAB vadītājs Normunds Vilnītis. Tas varētu bijis noticis vēl pirms 10.Saeimas vēlēšanām, vēsta LTV "Panorāma", atsaucoties uz tā rīcībā esošo informāciju.

Raidījums vēsta, ka Jaundžeikars, iespējams, slepeno informāciju vācis pērn pirms 10.Saeimas vēlēšanām, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) esot gatavojies aizturēt Šleseru. Jaundžeikars to uzzinājis no toreizējā KNAB vadītāja Vilnīša, ar kuru esot labi paziņas. Šlesers pēc tam uz kādu laiku esot aizbraucis no Latvijas.

Jaundžeikars uzstājīgi pieprasa atļaujas

Labi informēti avoti raidījumam arī norādījuši - Jaundžeikars ļoti uzstājīgi pieprasījis, lai Iekšlietu ministrija izsniedz uzturēšanās atļauju un garantē drošu iebraukšanu Latvijā Krievijas oligarham Jurijam Šefleram, kuru Krievija izsludinājusi starptautiskā meklēšanā. Šeflers ir "Latvijas Balzama" īpašnieks, viņam pieder arī vērienīgs nekustamā īpašuma projekts Rīgā un māja Jūrmalā, taču iebraukt Latvijā viņš nevar, jo iekļauts melnajā sarakstā.

Komentējot šo informāciju, Saeimas Iekšlietu, aizsardzības un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis raidījumā norādīja, ka 9.Saeimas laikā starp Jaundžeikaru un Vilnīti izveidojusies cieša saikne.

"9.Saeimā strādājot šajā pašā [Iekšlietu, aizsardzības un korupcijas novēršanas] komisijā, kuru vadīja Tautas partijas biedrs [Juris] Dalbiņš un kura ir atbildīga par KNAB pārraudzību, KNAB vadītājs Vilnītis nāca atskaitīties nevis uz šo komisiju, bet uz Nacionālās drošības komisiju, kuras pārraudzībā nav KNAB. Viņš burtiski katru otro sēdi devās pie Jaundžeikara, līdz ar to tur izveidojās kaut kāda simbioze šo divu personu starpā," sacīja Latkovskis.

"Iespējams, ka šīs spekulācijas, kas izskanēja iepriekšējā reportāžā, apstiprināsies. To mēs nezinām," sprieda komisijas vadītājs, iesakot prasīt paskaidrojumus pašam Vilnītim.

Jau vēstīts, ka KNAB aizturējis bijušo iekšlietu ministru un Saeimas deputātu Dzintaru Jaundžeikaru.

"Ņemot vērā publiskoto informāciju, KNAB apstiprina kādas bijušās valsts amatpersonas aizturēšanu tāda kriminālprocesa ietvaros, kas satur valsts noslēpumu un kas atzīts par slepenu," apstiprināja KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas galvenais speciālists sabiedrisko attiecību un izglītošanas jautājumos Andris Vitenburgs.

Viņš gan norādīja, ka līdz ar to plašāku informāciju par iespējamo noziedzīgo nodarījumu un izmeklēšanas virzību KNAB nav tiesīgs izpaust. KNAB apstiprina kādas bijušās valsts amatpersonas aizturēšanu "tāda kriminālprocesa ietvaros, kas satur valsts noslēpumu un kas atzīts par slepenu".

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne teica, ka Ģenerālprokuratūra apstiprina bijušās amatpersonas aizturēšanu un veic uzraudzību kriminālprocesā, taču nekāda papildu informācija izmeklēšanas interesēs netiks sniegta.

Jaundžeikars mēģina "atriebties" policistam, kas aizturēja viņa dēlu narkotiku reibumā

Pērn "Nekā personīga" raidījums vēstīja, ka Jaundžeikars sparu ir ķēries pie informācijas vākšanas. Viņš bija pieprasījis datus par drošības dienestu darbiniekiem izsniegtajām piesegpasēm, Krievijai izdotām personām un atsevišķām krimināllietām.

Kādēļ Jaundžeikaram pēkšņi vajag datus par Latvijas izlūku un drošības iestāžu darbinieku piesegpasēm, nav saprotams. Bet Jaundžeikars interesējas arī par citiem jautājumiem - Migrācijas lietu pārvaldei viņš ir vaicājis ziņas, cik daudz Latvija apmierina no Krievijas personu izdošanas pieprasījumiem. To varētu saistīt ar rūpēm par ''Latvijas balzama" īpašnieka Jurija Šeflera neizdošanu, ja viņš te atbrauktu.

Drošības policijai Jaundžeikars uzdevis izvērtēt iespējas atņemt pielaidi policijas darbiniekam Konstantīnam Rubīnam, kurš savulaik izmeklēja politiķa dēla Pētera Jaundžeikara sēšanos pie stūres narkotiku reibumā. Tiesa Pēteri Jaundžeikaru atzina par vainīgu.

Jaundžeikara karjera

Politisko karjeru sācis 2001.gadā, kandidējot Limbažu rajona Vidrižu pagasta padomes vēlēšanās no saraksta "Mēs - pagastam", bet 2002.gadā startēja 8.Saeimas vēlēšanās no Latvijas Pirmās partijas saraksta.

2004.gadā tika ievēlēts par Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās komisijas priekšsēdētāju. 2005.gadā iecelts iekšlietu ministra amatā Aigara Kalvīša (TP) valdībā.

2006.gadā Jaundžeikars iecelts par Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu