KNAB: Aizturēts bijušais iekšlietu ministrs Jaundžeikars

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šorīt aizturēts bijušais iekšlietu ministrs un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC), TVNET apstiprināja KNAB. KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs teica, ka ņemot vērā publiskoto informāciju, KNAB apstiprina kādas bijušās valsts amatpersonas aizturēšanu "tāda kriminālprocesa ietvaros, kas satur valsts noslēpumu un kas atzīts par slepenu".

Pievienots KNAB teiktais

Līdz ar to plašāku informāciju par iespējamo noziedzīgo nodarījumu un izmeklēšanas virzību KNAB nav tiesīgs izpaust, piebilda KNAB preses pārstāvis.

Trešdienas rītā LPP/LC biedrs Vjačeslavs Stepaņenko apstiprināja, ka aizturēts bijušais iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC). Taču iespējamie aizturēšanas iemesli viņam neesot zināmi.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne teica, ka Ģenerālprokuratūra apstiprina bijušās amatpersonas aizturēšanu un veic uzraudzību kriminālprocesā, taču nekāda papildu informācija izmeklēšanas interesēs netiks sniegta.

Apstiprina bijušās amatpersonas aizturēšanu

TVNET sazinājās ar KNAB preses pārstāvi Andri Vitenburgu, kurš norādīja: "Ņemot vērā publiskoto informāciju, KNAB apstiprina kādas bijušās valsts amatpersonas aizturēšanu tāda kriminālprocesa ietvaros, kas satur valsts noslēpumu un kas atzīts par slepenu. Līdz ar to plašāku informāciju par iespējamo noziedzīgo nodarījumu un izmeklēšanas virzību KNAB nav tiesīgs izpaust."

Sazināties ar Jaundžeikaru TVNET neizdevās, jo telefons ir izslēgts. Viens no partijas LPP/LC līderiem Andris Ameriks TVNET sacīja, ka informācijas par Jaundžeikara aizturēšanu viņu rīcībā pašlaik neesot. Arī LPP/LC preses sekretārs Ģirts Dripe aģentūrai LETA nevarēja sniegt nekādu informāciju.

Arī politiķa partijas biedrs Ainars Baštiks sarunā ar portālu TVNET sacīja, ka viņam nav informācijas, ka Jaundžeikars aizturēts un kādi varētu būt šīs aizturēšanas motīvi. Viņš Jaundžeikaru saticis pirms aptuveni mēneša, un tolaik nekas neesot liecinājis, ka bijušo politiķi varētu aizturēt. Viņi arī par to neesot runājuši.

Zemnieku saimniecībā "Kalnbudes", kas pieder Jaundžeikaram, atbildēja kāda sieviete, norādot, ka "viņam esot slikti ar veselību" un nekādu informāciju nesniegšot. Informāciju, ka Jaundžeikars būtu aizturēts, sieviete ne apstiprināja, ne noliedza.

Jaundžeikars bijis AS "Limbažu piens" valdes priekšsēdētājs, vadījis Latvijas Piensaimnieku centrālo savienību.

Jaundžeikars mēģina "atriebties" policistam, kas aizturēja viņa dēlu narkotiku reibumā

Pērn "Nekā personīga" raidījums vēstīja, ka Jaundžeikars sparu ir ķēries pie informācijas vākšanas. Viņš bija pieprasījis datus par drošības dienestu darbiniekiem izsniegtajām piesegpasēm, Krievijai izdotām personām un atsevišķām krimināllietām.

Kādēļ Jaundžeikaram pēkšņi vajag datus par Latvijas izlūku un drošības iestāžu darbinieku piesegpasēm, nav saprotams. Bet Jaundžeikars interesējas arī par citiem jautājumiem - Migrācijas lietu pārvaldei viņš ir vaicājis ziņas, cik daudz Latvija apmierina no Krievijas personu izdošanas pieprasījumiem. To varētu saistīt ar rūpēm par ''Latvijas balzama" īpašnieka Jurija Šeflera neizdošanu, ja viņš te atbrauktu. Jaundžeikars jau iepriekš Migrācijas lietu pārvaldei bija lūdzis izvērtēt iespējas piešķirt uzturēšanās atļauju Latvijā Šefleram, kuru Krievija izsludinājusi starptautiskajā meklēšanā.

Drošības policijai Jaundžeikars uzdevis izvērtēt iespējas atņemt pielaidi policijas darbiniekam Konstantīnam Rubīnam, kurš savulaik izmeklēja politiķa dēla Pētera Jaundžeikara sēšanos pie stūres narkotiku reibumā. Tiesa Pēteri Jaundžeikaru atzina par vainīgu.

''Nekā personīga" rīcībā esošās ziņas liecināja, ka Jaundžeikars ir prasījis bez pielaides atstāt izmeklētāju Rubīnu. Arī pirms četriem gadiem, kad policija viņa dēlu aizturēja, Jaundžeikars, kurš arī toreiz vadīja Nacionālās drošības komisiju, uzstāja, ka tā ir provokācija un viņa dēla lietas izmeklētāji ir saistīti ar kādām tīklveida struktūrām.

Jaundžeikara karjera

Politisko karjeru sācis 2001.gadā, kandidējot Limbažu rajona Vidrižu pagasta padomes vēlēšanās no saraksta "Mēs - pagastam", bet 2002.gadā startēja 8.Saeimas vēlēšanās no Latvijas Pirmās partijas saraksta.

2004.gadā tika ievēlēts par Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās komisijas priekšsēdētāju. 2005.gadā iecelts iekšlietu ministra amatā Aigara Kalvīša (TP) valdībā.

2006.gadā Jaundžeikars iecelts par Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu