Miljonārs Šlesers kļūst par Rīgas vicemēru (228)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jaunievēlētie Rīgas domes deputāti par galvaspilsētas vicemēru šodien ievēlēja partijas LPP/LC līderi Aināru Šleseru. Par Šleseru aizklātā balsošanā nobalsoja 39 deputāti, pret balsoja 20. Līdz ar to par Šleseru savu balsi atdevis kāds deputāts no opozīcijas.

Pirms ievēlēšanas amatā Šlesers uzstājās ar garu runu, kā arī atbildēja uz vairākiem opozīcijas deputātu jautājumiem.

Šlesers norādīja, ka viņš kā vicemērs sekmēs biznesa attiecību uzlabošanu ar kaimiņvalstīm un ārējo ekonomisko sakaru attīstību, sekmēs investīciju piesaistīšanu, konkrētu projektu realizāciju un prioritāšu noteikšanu.

"Būs nepieciešams izdarīt izmaiņas iepriekšējās domes nesen grozītajā Pilsētas attīstības plānā, piemēram, dažām teritorijām uzņēmējdarbības veicināšanai būs jāmaina zonējums uz apbūves un industriālo teritoriju," sacīja Šlesers.

Vicemērs uzsvēra, ka pašvaldība nedrīkst kavēt nozīmīgu investīciju projektu realizāciju, kā piemēru minot negatīvo pieredzi ar "Saint-Gobain" rūpnīcas projekta bremzēšanu Ikšķilē.

Šlesers atzīmēja, ka arī kultūras jautājumi būšot jāpaceļ pavisam citā līmenī, piemēram, piesaistot slavenus ārzemju māksliniekus.

Atbildot uz opozīcijas jautājumu par darbības plāna esamību, Šlesers norādīja, ka viņam esot šāds plāns. Tomēr viņš domē neesot viens, plāns esot jāsaskaņo ar partneriem, tādēļ, maksimums, pēc 100 dienām būs gatavs kopīgs Šlesera-Ušakova plāns. "Bet šī plāna veidošanā aicinu iesaistīties arī opozīcijas partijas ar saviem priekšlikumiem," viņš piebilda.

Runājot par savu iepriekšējo darbību, Šlesers atzina, ka ir pieļāvis kļūdas, kas galvenokārt saistītas ar personālijām. "Ne visi, kam uzticējos, bija pietiekami profesionāli."

Šlesers arī atzina, ka atbalstīšot "savu" cilvēku iecelšanu amatos, jo katra persona tikšot izvērtēta pēc profesionālās kvalifikācijas. "Atšķirībā no citām partijām amatos uzticamus cilvēkus likšu atklāti, nevis rīkojot formālus konkursus," viņš piebilda.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Šlesers dzimis 1970.gada 22.janvārī Rīgā.

No 1977.gada līdz 1985.gadam viņš mācījies Rīgas 25.vidusskolā, 1989.gadā beidzis Rīgas industriālo politehnikumu, iegūstot stanču un presformu ražošanas specialitāti. No 1990. līdz 1991.gadam viņš studēja mārketingu Norvēģijas Kristīgajā tautas augstskolā, savukārt 1999.gadā sāka studijas Latvijas Kristīgajā akadēmijā.

Karjeru Šlesers sācis, tirgojoties ar no Polijas ievestām precēm un valūtu, bet 1992.gadā kļuvis par Latvijas-Norvēģijas kopuzņēmuma "Latvijas Informācijas un tirdzniecības centrs" prezidentu, kura amata pienākumus pildījis līdz 1996.gadam.

No 1993. līdz 1996.gadam bijis arī SIA "Skandi" prezidents, savukārt 1994.gadā izveidojis pirmo kopuzņēmumu ar Frenku Varneru - "Dressmann-Baltija" un līdz 1998.gadam bijis ģenerāldirektors SIA "Varner Baltija", kur viņam piederēja 20% akciju.

No 1996.līdz 1998.gadam Šlesers bijis AS "Universālveikals centrs" valdes priekšsēdētājs, no 1996. līdz 1997.gadam - SIA "Rimi Baltija" ģenerāldirektors, no 1996. līdz 1998.gadam - SIA "Varner Hakon Invest" ģenerāldirektors.

1998.gadā Šlesers tika ievēlēts 7.Saeimā kā "Jaunās partijas" deputāts un parlamentā bija Ārlietu komisijas un Mandātu un iesniegumu komisijas loceklis.

7.Saeimas laikā Šlesers pildīja ekonomikas ministra amatu no 1998.gada novembra līdz 1999.gada maijam, kad Ministru prezidents Vilis Krištopans pieprasīja viņa demisiju.

2002.gadā Šlesers ievēlēts 8.Saeimā no Latvijas Pirmās partijas saraksta. Einara Repšes (JL) valdībā viņš bija Ministru prezidenta biedrs, līdz 2004.gada janvārī Repše viņu atbrīvoja no amata. Divus mēnešus vēlāk Saeima apstiprināja Šleseru par Ministru prezidenta biedru un satiksmes ministra amata pienākumu izpildītāju Induļa Emša (ZZS) veidotajā valdībā.

No 2004.gada decembra līdz 2006.gada martam Šlesers bija satiksmes ministrs Aigara Kalvīša (TP) vadītajā valdībā. Kalvītis pieprasīja Šlesera atkāpšanos no amata saistībā ar Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļošanas lietas izmeklēšanu.

Pēc 8.Saeimas deputāta mandāta atjaunošanas Šlesers tika ievēlēts par Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāju.

2006.gada oktobrī Šlesers tika ievēlēts par 9.Saeimas deputātu un mēnesi vēlāk apstiprināts par satiksmes ministru jaunajā Kalvīša vadītajā valdībā. Pēc tam Šlesers bija satiksmes ministrs arī Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdībā.

Šlesers ir LPP/LC līdzpriekšsēdētājs.

Jau ziņots, ka par domes priekšsēdētāju šodien tika ievēlēts 33 gadus vecais apvienības "Saskaņas centrs" līderis Nils Ušakovs.

Komentāri (228)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu