Neesmu apsēsts ar sazvērestības idejām, tomēr... (54)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/Ayla87

Labdien! Jūsu portālā arvien biežāk parādās raksti par dažādām darba devēja un darba ņēmēja attiecību problēmsituācijām, tāpēc nolēmu, ka varbūt arī mans stāsts jums varētu šķist gana interesants! Ceru, ka jums pietiks pacietības visu to izlasīt. Mēģināšu pēc iespējas īsāk, lai gan ko teikt ir daudz.

Pirms pāris gadiem saindējos ar gāzi lielā Zviedrijas uzņēmuma "EuroMaint" jaunizveidotajā filiālē Jelgavā. Lieta tāda, ka zviedri tik ļoti steidzās atvērt šo rūpnīcu Jelgavā, ka „aizmirsa” rūpnīcā iebūvēt ventilācijas sistēmu, lai gan telpas apsildīja ar gāzi, kurai pēc sadegšanas nebija kur likties, un tā uzkrājās telpās, kā rezultātā es un mans kolēģis saindējāmies.

Mēs piespiedām (rūpnīcas vadība tiesā gan apgalvo, ka to darījusi brīvprātīgā veidā) rūpnīcas vadību izsaukt neatkarīgu firmu, kas veiktu gaisa kvalitātes testus. Rezultāti bija ļoti biedējoši un pēc konsultācijām Darba inspekcijā un ņemot vērā mūsu veselības stāvokli, mēs nolēmām rakstīt atlūgumu un uzsākt tiesvedību pret šo uzņēmumu.

Stradiņa slimnīcā pēc ļoti ilgām pārbaudēm un izmeklējumiem tiku atzīts par arodslimnieku tāpat kā mans kolēģis, kas automātiski norāda, ka trauma gūta darbavietā! Darba inspekcija pēc ļoti ilgām (4 mēneši) pārdomām arī sniedza atzinumu, ka darba devējs nav nodrošinājis darba ņēmējiem veselību neapdraudošus darba apstākļus.

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija atzina, ka

man ir 20% darbspēju zudums, un tagad es saņemu pensiju nu jau otro gadu.

Uzņēmuma advokāti ir mēģinājuši pārsūdzēt visu, ko vien iespējams, bet līdz šim nesekmīgi. Civilprocess velkas nu jau vairāk nekā divus gadus, jo uzņēmuma advokāte Velga Celmiņa ārkārtīgi prasmīgi pamanās izmantot visas likumu nepilnības (un tādu ir daudz), lai likumīgā ceļā pārceltu vienu sēdes datumu līdz nākamajam.

Tagad gan tiesnese ir ļoti nokaitināta un pēdējā tiesas sēdē paziņoja, ka šā gada 27. septembris būšot pēdējā pirmās instances tiesas sēde. Esmu ļoti vīlies mūsu tiesu varā, kas ir bezspēcīga tādu nekaunīgu uzņēmēju priekšā. 99,9% pierādījumu ir mūsu pusē un runa nav par to, vai es uzvarēšu, runa ir tikai par to, cik lielu kompensāciju man piešķirs Latvijas skopā tiesa par tiem nenormālajiem pārdzīvojumiem, kam esmu ar savu ģimeni gājis cauri, kopš biju spiests pamest darbu.

Pusotru gadu nestrādāju, jo veselība neļāva! Pie mazākajiem uztraukumiem vai lielāka karstuma mans veselības stāvoklis krasi pasliktinās. Taču vēl vairāk esmu vīlies mūsu brašajā policijā jeb varas struktūrās. Pirms 16 mēnešiem iesniedzu iesniegumu policijā. Mans iesniegums tika pieņemts (tiesa gan, sākumā, izskatot manu iesniegumu,  policija lūdza mani to neiesniegt), tiku atzīts par cietušo un tika sākts kriminālprocess.

Tiesu medicīnas ekspertīzes eksperti sniedza atzinumu, ka man ir nodarīti vidēji smagi miesas bojājumi. Tik tālu it kā jauki, kamēr ar manu lietu 2009.gadā strādāja Kārtības policijas inspektore Aiga Veipa (ex.Jansone), it kā viss notikās, viņa skrupulozi vāca pierādījumus un apgalvoja man, ka es obligāti uzvarēšot, jo tādas lietas Jelgavā ir retums un pierādījumi ir acīm redzami, taču 2010.gada janvārī Aigu pārcēla uz citu nodaļu un manu lietu pārņēma kārtības policijas inspektors I.Pumpurs.

Līdz ar viņa pieslēgšanos lietai viss apstājās, precīzāk sakot, pierādījumu vākšana ievilkās! Kad zvanīju uz policiju (inspektoram) vai gāju personīgi un interesējos par savu lietu, man tika atbildēts, ka viss notiek, lietai tikai esot jāpievieno daži pierādījumi, nu jau drīz sūtīšot lietu uz prokuratūru un nu jau drīz būšot tiesa.

Un es tik centos būt pacietīgs un gaidīju.

Bet nu es esmu tuvu izmisumam, jo 19.jūlijā saņēmu vēstuli no policijas, kurā teikts, ka ir pieņemts lēmums Nr. 20/16-5/2-7525 par kriminālprocesa izbeigšanu, jo izdarītajā nodarījumā neesot noziedzīga nodarījuma sastāva un neesot pamata konstatēt cēlonisko sakarību starp darba aizsardzības noteikumu tīšu pārkāpumu un Ģ.Bumbēram konstatētajiem miesas bojājumiem. KL 146.p. 1.d. nosaka, ka “par darba aizsardzību vai tehnisko drošību reglamentējošo normatīvo aktu prasību pārkāpšanu, ja to izdarījis uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), iestādes vai organizācijas vadītājs vai cita persona, kas atbildīga par šo noteikumu ievērošanu, un ja šis nodarījums izraisījis miesas bojājumus ar veselības traucējumu vai darbspēju paliekošu zaudējumu, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz četrdesmit minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības uz zināmu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā”.

Vēlos uzsvērt, ka, pirmkārt, šajā pantā nav teikts, ka darba aizsardzību vai tehnisko drošību reglamentējošo normatīvo aktu prasību pārkāpšanai būtu jābūt tīšai vai netīšai. Lietas materiālos ir atrodami divi Valsts darba inspekcijas atzinumi, kuros ir uzskaitīti uzņēmumā pārkāptie darba aizsardzības likumi un normas.

Būtiskākais no tiem ir ventilācijas neesamība rūpnīcā, kurai bija jābūt, jo rūpnīca tiek apsildīta ar gāzes apkures sistēmu. Otrkārt, lietā ir Stradiņa slimnīcā izdots atzinums, ka esmu arodslimnieks, kas automātiski nozīmē, ka jebkāda gūtā trauma ir gūta darba vietā.

Kā inspektors var apgalvot, ka nav cēloniskās sakarības starp darba aizsardzības noteikumu tīšu pārkāpumu un man konstatētajiem miesas bojājumiem? Treškārt, lietā ir Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas atzinums par 20% darbspēju zudumu, kā arī Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra atzinums par to, ka man ir nodarīti vidēji smagi miesas bojājumi.

Visi šo instanču atzinumi ir KL 146.p. 1.d. pamatā. Patiesībā esmu šokā par divām lietām – pirmkārt, ka policija ir slēgusi šo lietu, ko vakar jau apstrīdēju Jelgavas prokuratūrā, un, otrkārt, cik ciniski man policija (inspektors) ir melojis pēdējo pusgadu, jo no lietas materiāliem ir redzams, ka lietai nav pievienots neviens dokuments kopš pagājušā gada novembra. Kā pēc kaut kā tāda lai vēl man būtu vēlēšanās uzticēties mūsu varas struktūrām???

Kad 2008.gada decembrī savā lauku mājā nošāva manu mammu - lielisku zemnieci, kas dzīvoja Ludzas rajonā, slepkava sēdēja tiesas priekšā jau pēc desmit mēnešiem, bet te saindēšana un lieta izbeigta, jo neesot sastāva. Sen atpakaļ bija laiks, kad strādāju Īrijā četrus gadus, un es zinu, ja cilvēks tur saindētos ar gāzi darba vietā, tad tāda lieta pat līdz tiesai nenonāktu, jo darba devējs neko tādu nepieļautu - samaksātu tādu kompensāciju, lai visam mūžam pietiktu un lai tikai cietušais tur muti ciet.

Bet kas notiek pie mums?

Spilgts piemērs Talsu traģēdijā cietušo lietas un smieklīgās kompensācijas, ko tiesas piešķir!

Ārprāts un absurds! Diez kādas būtu kompensācijas, ja kāds no tiesnešiem būt zaudējis toreiz, piemēram, savu bērnu??? Un es nekad nevienam neiesaku vērsties Latvijas tiesās, jo taisnību tajās panākt praktiski nav iespējams!!!

Uzvarēs tas, kurš varēs atļauties dārgāku advokātu, nevis tas, kuram būs taisnība. Ja jums pretī patrāpīsies spēcīgs advokāts, tad jūsu lieta var vilkties gadiem pirmajā instancē, bet pēc tam (mēs taču dzīvojam demokrātiskā valstī) kur paliek vēl visas tās pārsūdzēšanas nākamajā un atkal nākamajā utt. instancē.

Tikai rodas jautājums - par ko algu maksā visiem to pirmo instanču tiesnešiem un priekš kam viņi vispār vajadzīgi, ja galalēmumu (nepārsūdzamu) pieņem Augstākā tiesa? Un vai zemāko instanču tiesneši maz atbild par saviem lēmumiem likuma priekšā? Un arī policijā vērsties pēc palīdzības iesaku tikai tad, ja esiet galējā izmisumā, un varbūt jums paveiksies un varbūt jums palīdzēs!

Un cilvēkiem iesaku pirms vēršanās tiesā, piemēram, neizmaksātu algu vai līdzīgu "sīkumu" dēļ kārtīgi apdomāt, vai tas ir to vērts??? Neesmu paranojisku ideju apsēsts ar dažādām sazvērestības idejām, tomēr esmu pārliecināts, ka vai nu kādam ir samaksāts, vai kāds ir izmantojis savu ietekmi, lai mans process tiktu apturēts.

Padomājiet paši – uzņēmums pieder zviedriem, kam letiņi no rokas ēd, tiek nodrošinātas ap 35 darba vietas Jelgavā, viss tiek maksāts legāli, uzņēmums īrē telpas no vietējā miljonāra Pētera Bila, kuram ir ļoti liela ietekme Jelgavā!!! Nu nav jābūt lielam kriminālromānu cienītājam, lai saskatītu loģisku saikni pagātnes notikumos!

Patiešām nezinu, kāda būs jūsu reakcija uz manu stāstu, ja tāda būs vispār (visticamāk, ka komentāros liela daļa cilvēku mani noķengās, kā tas letiņiem pierasts), tomēr ceru uz jūsu, TVNET.LV palīdzību (pats nezinu gan, kā jūs man varat palīdzēt), lai gan nealkstu pēc lētas popularitātes, bet reālas palīdzības!

Paldies, ja izlasījāt!

Ar cieņu

Ģirts Bumbērs

Paldies Ģirtam par dalīšanos pieredzē! Ja arī Tu vēlies izteikties par darbu, tā meklēšanu un atrašanu šodien Latvijā, tad vari iesaistīties portāla TVNET jaunās rakstu sērijas "Kā Tu atradi darbu" tapšanā!

Sūti savu stāstu, kā Tu meklēji un varbūt atradi darbu, uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv vai izmanto rakstam pievienoto viedokļu iesūtīšanas formu!

Mēs darīsim Tavu viedokli zināmu arī citiem TVNET lasītājiem!

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu